iPon Hírek

Globális térkép készült a Föld erdőiről

Dátum | 2013. 11. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az erdőirtás egyre jelentősebb problémává válik napjainkban. A fák persze több okból is eltűnhetnek helyükről – az erdőtüzek, a betegségek és a fakitermelés egyaránt veszélyezteti őket −, de egy bizonyos: az erdőtakaró csökkenése komoly környezeti hatásokkal jár. Mielőtt azonban megoldást lehetne keresni a jelenség legégetőbb problémáira, nem árt tisztában lenni a teljes helyzettel. Ennek érdekében a Marylandi Egyetem szakértői a NASA és a Google munkatársaival közreműködve létrehozták az első olyan nagyfelbontású térképet, amelyen a Föld bármely részén megtekinthetőek az elmúlt 13 év erdőket érintő változásai. A szakértők ehhez több mint 650 ezer műholdképet dolgoztak fel egy külön erre a célra létrehozott algoritmus segítségével.

A végeredményül kapott térképen 1999−2012 között követhetjük nyomon az erdők változásait, rendkívüli pontossággal. A térkép létrehozása előtt a szakértőknek semmiféle hasonló tájékoztató rendszer nem állt rendelkezésükre: ha egy terület erdőinek állapotáról akartak információkat, az illetékes felügyeleti szerv jelentésére kellett támaszkodniuk. Az ENSZ egészen 2011-ig úgy monitorozta a nemzetközi erdőhelyzetet, hogy minden ország benyújtotta saját ezzel kapcsolatos adatait, amelyek nem egy esetben meglehetősen pontatlannak és megbízhatatlannak bizonyultak. A fejlesztők bizonyosak abban, hogy a térkép rengeteg szakértő számára hasznos lesz a klimatológusoktól a közgazdászokig. Bár a térkép jelen állapotában túl sok meglepetésre nem világít rá, bizonyos aggasztó tendenciák világosan kirajzolódnak rajta. A trópusi régiókban évente átlagosan 2100 négyzetkilométerrel nő a kiirtott erdők mennyisége, annak ellenére, hogy Brazíliában, ahol évtizedekig a világ legnagyobb mértékű erdőirtása folyt, mostanára drasztikusan lecsökkentették a fakitermelés mértékét. Időközben azonban Malajziában, Indonéziában és Bolíviában elképesztő méretékűvé vált az erdők pusztítása. Indonéziában 2011−2012 közt több mint 20 ezer négyzetkilométer erdő tűnt el a térképről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. creedszl
2013.11.16. 09:43
Kíváncsiságból megnéztem kicsiny kis országunk területét és igen érdekes.Duna-Tisza közében jelentős fagyarapodást mutat amihez képest ugyan azon terültet lévő pusztulás jóval kevesebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Homedigita...
2013.11.16. 13:07
Nem kukacoskodásból írom de ne a Magyarországi erdőkből indulj ki mint PL akác ami nem őshonos és újra kisarjadzik mert annyira agresszív fa, hanem inkább az amerikai esőerdőkből ami már más tészta. Azokat már nehezebben lehet pótolni !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. creedszl
2013.11.16. 19:23
Csak érdekességképp írtam, nyilván tudom hogy a globális helyzet igencsak elszomorító...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nedcoleman
2013.11.16. 22:06
Több ez, mint elszomorító... (Inkább szégyen)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!