iPon Hírek

GLONASS-szal a pontosabb pozíciónálásért

Dátum | 2012. 01. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A GLONASS, rövidebb nevén GNSS az oroszok által fejlesztett helymeghatározó rendszert takarja, ami a közismert GPS hálózat egyik komoly alternatívája. Néhány modern okostelefon már a GLONASS műholdjait is képes felhasználni a pozícionálás során, és a Sony most bemutatta mennyit is ér a GNSS támogatás a valóságban.


A tékrépen két Xperia készülék útvonalát rögzítették, és jól látható, hogy az orosz technológia használata a GPS mellett, jelentősen pontosabb képet ad a készülékünk mozgásával kapcsolatban. Ez nem is csoda, hiszen a GPS 31 műholdas rendszere mellett a GLONASS is 24 saját eszközzel rendelkezik, az okostelefonok pedig párhuzamosan képesek ezeket kezelni, vagyis így már 55 műhold dolgozik majd a kezünkre, ami a japán vállalat elmondása, és mérései szerint 50 százalékkal pontosabb pozícionálást jelent a gyakorlatban.

Az érkező Xperia S és ion modellek mellett az összes Snapdragon S2, valamint S3 családokba tartozó lapkát használó Sony Ericssonok (vagyis az összes 2011-es modell) képesek lesznek kihasználni az orosz műholdak képességeit, de az Apple iPhone 4S és a Samsung Galaxy Note is tökéletesen kezeli az 24 extra pozícionálót.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. axe
2012.01.25. 20:33
na ne röhögtessenek szimplán nem engedélyezik a komolyabb helymeghatározást mezei készülékeken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lorddiablo
2012.01.26. 00:49
ez a nyilvános... kíváncsi vagyok, hogy mekkora hibát vét a hadsereg helymeghatározója
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini...
2012.01.26. 06:17
lorddiablo

Hat a hadserege azt hiszem 10 mm pontossagu marmint az Amerika verzio csak teliszemetelik szandokosan mert ha mar ingyen van akkor nehogy ellenuk forditsak. Azt hiszem a telisetelt(zavart) jelo 1-3 meter pontossag korul mozog alapbol, de ezt korrekcios jel segitsegevel csak muholdas jellel le lehet vinni egesszen 150 mm ig ha jol emlekszem, utanna mar csak helyi korrekcios allomasokkal lehet segiteni. Persze ez 30 perces intervallumba ertsed mert a muhold uszas ennyit enged, persze a hadseregnek arra is megvan a korrekcioja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vacak
2013.10.26. 19:44
Bocsi, de el kell szomorítsalak az SA zavaró jelet 2000 májusa óta nem sugározzák már, mert akár több száz méteres eltéréseket okozott. Ami a pld. a polgári repülésben már katasztrófákat okozhatna.
Azért néha szoktak csalni, mert bizonyos háborús zónákban a pontosságot lokálisan le szokták rontani viszont az tény hogy a két rendszerben üzemelnek a műholdjaik (civil+katonai).
Az amcsi rendszert 1973ban tervezték a most is működő műholdak jó részét 1990es évek környékén lőtték fel így már egy kicsit öregecskék... a cseréjüket 2014 után tervezik... az orosz rendszer harmadik generációjának tagjait 2010 környékén lőtték fel plusz mínusz pár év.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ecchphoto
2017.01.13. 22:00
Én is szomorítok. A GNSS nem a GLONASS rövidítése. A GNSS egy gyüjtőfogalom, a teljes földi lefedettségű műholdas navigációs szolgáltatások számára, mint GPS, GLONASS, BEIDOU, GALILEO.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2017.01.13. 22:34
Közben meg ott tartunk, hogy a telefonnak sokszor fogalma sincs, hol vagy, mert nem kap prioritást a műholdtól.

(pozíciónálás ???)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!