iPon Hírek

Glükózszintmérő kontaktlencsét fejleszt a Google

Dátum | 2014. 01. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Google X kutatólaborjának legújabb projektje nem tabletekről vagy okostelefonokról szól, hanem egy egészen újfajta vércukorszintmérő eszközről: a cég hivatalos blogján tett bejelentés értelmében a szakértők egy olyan kontaktlencsén dolgoznak, amely képes nyomon követni viselője glükózszintjét, és jelezni, ha probléma van. A lencse belsejében egy miniatűr, vezeték nélküli chip kap helyet, illetve egy olyan glükózszenzor, amely a páciens könnyeit elemezve monitorozza a cukor szervezetbeli szintjét. A fejlesztők elmondása szerint egy ilyen szenzor révén elkerülhető lehet a napi többszöri vérből való glükózszint-méréssel járó macera, a fájdalomról nem is beszélve. A szenzor ráadásul sokkal precízebb mérést tesz lehetővé, hiszen akár másodpercenkénti gyakorisággal is képes elemezni a könnyek cukortartalmát. A tervek szerint egy aprócska LED-et is elhelyeznének a lencsében, amely akkor kezdene villogni, ha a vércukorszint az előre beállított határérték felé közelít, idejében előre jelezve, hogy beavatkozásra van szükség. Egy másik elképzelés szerint a lencsébe rejtett chip egy külső eszköznek üzenne, és ezen történne a riasztás, ha aggasztó a helyzet.
A cukorbetegség minden 19. embertársunkat érintő probléma, és az orvosi tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek többsége különböző okok miatt jóval ritkábban méri vércukorszintjét, mint az ajánlatos lenne. Ez azért aggasztó, mert a glükóz mennyisége a vérben a legkülönbözőbb hatásokra jelentősen megváltozhat, így ha a veszélyes szint megközelítését idejében jelezni lehetne valamilyen módon, azzal rengeteg probléma megspórolható lenne. Az alapötlet nem nevezhető teljesen újnak, hiszen a projekt szellemi atyja, Babak Parviz már 2009-ben előállt a különféle testfunkciók monitorozására képes kontaktlencsék ideájával. A Microsoft és a Washington Egyetem bele is vágott egy hasonló projektbe 2011-ben, Parviz és kollégája, Brian Otiz ez utóbbi vállalkozásban is részt vett. A Google berkein belül azonban teljesen új területnek számít a kontaktlencse fejlesztése, a tervezet azonban a cég illetékesei szerint ennek ellenére a legjobb úton halad a megvalósulás felé.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Intelboys
2014.01.19. 14:04
na ne viccelődjünk már lassan már internetezni lehet rajta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Bucse
2014.01.19. 14:31
Én már tényleg kezdek félni a jövőtől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jamborka
2014.01.19. 14:31
mert neked ebben mi a vicc? ha cukorbeteg lennél nem tartanád viccesnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. fogacska
2014.01.19. 14:44
Oké, de honnan van az áram? Elemet ültetnek a fejbe, vagy mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jamborka
2014.01.19. 14:59
Chip and antenna "receives power and send info" (energia fogadása, infó küldése)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2014.01.19. 15:03
Mostanában egyre több vezeték-nélküli töltési eljárás jelenik meg(és mind különböző működési elvvel). Nem kell ezen úgy nézni, már Tesla is képes volt vezeték nélkül áramot nagy távolságokra "sugározni", csak a legkisebb felhő is leárnyékolta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hympyke
2014.01.19. 17:04
Azt hiszem a mikrohullám is 80%-ban visszalakítható elektromos árammá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mythbuster
2014.01.19. 18:07
@fogacska

Hallottál már az NFC vagy RFID -ről?

Tipikus felhasználása pont az a terület amiről űzném el de nagyon messzire, a bankkártya.

Na végre hasznos dolgokra is lehetne használni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pandion
2014.01.20. 15:58
Na jó, hogy receives power, do honnan, milyen távolságból, hogyan. Lesz aksi amit cipel magával az ember a zsebében? Vagy közelebb kell lennie? Gondolom megoldható a dolog, de azért szerintem is kitérhettek volna rá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. AxoPy
2014.01.20. 18:37
brilliáns ötlet, emberek millóniak életét teheti élhetőbbé, könyebbé, kényelmesebbé, egyszerűbbé és google-t ismerve elérhető áron is lesz. nagy tisztelet ezért nekik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. etohun
2014.01.20. 21:26
Na ez egy hasznos ötlet, és itt nem a kontaktlencsére gondolok, hanem hogy ez egy mindenféle teher nélküli megoldás. Én is cukorbeteg vagyok és elegem van a folytonos vércukormérésből amit néha 10-szer is megejtek egy nap.Ez sokak életét fogja megkönnyíteni, bár ismerve a többi hasonló technológiát nagyon sokba fog fájni és 1 hétnél többet nem fog kibírni ahogy a jelenleg elérhető vércukorszintmérő szenzorok sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!