iPon Hírek

Golyóstoll alakú egér a Genius műhelyéből

Dátum | 2013. 01. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Pen Mouse névre hallgató, rendhagyó dizájnnal érkező egeret a vásárlók nagyon pozitív fogadtatásban részesítették, így abszolút nem meglepő, hogy a vállalat mérnökei az első generációs termék sikerén felbuzdulva megalkották a második generációs Pen Mouse-t. A továbbfejlesztett golyóstoll-egér alapjait tekintve az előd rendhagyó felépítését viszi tovább, igaz, néhány dologban különbözik is az eredeti Pen Mouse-tól. Az egyik legfontosabb különbség, hogy a vaskos golyóstollat formázó házat kisebb mértékben átalakították annak érdekében, hogy fogása még kényelmesebb, még biztosabb lehessen. A toll formájú egéren egy csíptető is helyet kapott, így könnyedén ingzsebbe csúsztathatjuk, ezáltal mindig kéznél lehet és elhagyni is nehezebb.

Az új, karbon szürke Pen Mouse elődjéhez hasonlóan kényelmesen használható a legkülönfélébb területeken: egerészhetünk vele a szék karfáján, combunkon, tenyerünkön, illetve számtalan egyéb felületen is - szinte bármilyen szokatlan tárgyból vagy felületből egérpadot varázsolhatunk. Az egér azoknak is hasznos kiegészítő lehet, akik csuklótáji alagút szindrómában szenvednek (carpal tunnel syndrome), hiszen az eszköz segítségével kímélhetik csuklójukat, mégis kedvükre egerészhetnek. A speciális, optikai szenzorral ellátott egér 400 dpi-s, 800 dpi-s, illetve 1200 dpi-s felbontással üzemelhet, amelyek között egyszerűen válthatunk attól függően, hogy éppen milyen érzékenységre van szükség. Az újdonságot enyhén lefelé nyomva aktiválhatjuk a bal egérgomb funkciót, de emellett jobb egérgomb funkció is rendelkezésre áll, külön gomb formájában. Az egér még görgető funkciót is kínál: utóbbit a Flying-Scroll gomb lenyomva tartása mellett aktiválhatjuk, használatához pedig függőlegesen vagy vízszintesen kell elmozdítani az egeret, attól függően, hogy éppen merre szeretnénk görgetni az aktuális tartalmat.

A Pen Mouse 2,4 GHz-es rádiófrekvenciás kapcsolaton keresztül kommunikál az adott noteszgéppel vagy asztali számítógéppel. A termékhez tartozik egy USB 2.0-s vevőegység, ami rendkívül pici - ezt kell a noteszgéphez, illetve az asztali géphez csatlakoztatni. Maga a Pen Mouse egyetlen AAA formátumú elemmel üzemel. A termék használaton kívül alvó módba lép, így spórol az elemmel, illetve az akkumulátorral.

Az újdonság mellé a gyártó egy tokot is mellékel, így könnyedén, biztonságosan magunkkal vihetjük bárhová. A Genius Pen Mouse a karbon szürke mellett ezüst színben is elérhető, ajánlott végfelhasználói árát pedig 49,99 dollárban állapította meg a gyártó. A frissített Pen Mouse az Amerikai Egyesült Államok területén már kapható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. bizsu17
2013.01.29. 14:04
Mikor megláttam a képeket, először az jutott eszembe, hogy mennyivel kényelmetlenebb lehet ezzel dolgozni, mint egy hagyományos egérrel, erre a cikkben meg végig azt zengik, hogy milyen kényelmes, meg még a carpal tunneleseknek is hasznos. Nem gondolom, hogy egy toll fogása és nyomkodása kíméletesebb lenne az egerészésnél, hiszen a tollat FOGNI kell (hogy ki ne essen a kezünkből), míg az egérre meg elég rátenni a kezed, nem beszélve arról, hogy a tollat gépelés után fel kell venni és "irányba állítani", az egérre meg csak ráteszi a kezét az ember, és már működik is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiskoller
2013.01.29. 14:17
Csakhogy egy egeret a csuklóddal irányítasz ezt meg az ujjaiddal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller
2013.01.29. 14:17
Csakhogy egy egeret a csuklóddal irányítasz ezt meg az ujjaiddal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. NimKorko bizsu...
2013.01.29. 14:52
Látom soha nem használtál még digitalizáló táblát sem, mert: Egyrészt, egy toll sokkal könnyebb, másrészt meg jóval kezelhetőbb.
Legszívesebben csak azzal használnám a gépem, ha néha nem játszanék, ugyanis egy hátránya van a digitális tábláknak és azok tollainak: FPS-TPS-ben nem használhatóak.

Ez, mivel egér, így megszabadítana attól az apró hátránytól remélhetőleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Chopi
2013.01.29. 15:01
Biztos vagyok benne, hogy nem kényelmes.

Rajzoláshoz egy Wacom Bamboo tabletet használok, nemrég elromlott az egerem (Microsoft HABU) és míg nem érkezett meg az új (IPON-ról rendelt Logitech Performance MX), addig a tabletet használtam egérként és szörnyen fárasztó, arról nem is beszélve, hogy vonalakat!íveket rajzolni zseniális, de a pixel pontos mozgásra alkalmatlan, ráadásul nemtudom, hogy oldották meg ebben a szenzort, hogy csak a mozgás irányát vegye figyelembe a forgás irányát ne.

Az egereknél abból akad a kényelmetlenség, hogy alap állapotban a tenyerünk "függőlegesen"-en tartva használjuk, ám egér használatakor ez "vízszintes"-re fordul így alkarcsontjaink "elcsavarodnak".
Emiatt kényelmetlen a billentyűzet és a mostani biciklikormányok (-a mostani gyorsasági bringákon és a régi "tanyabájkokon emiatt is használtak/használnak koskormányt-) használata is.

Már létezik pár jó ergonómikus egér:
[LINK]
[LINK]

De ezek például gyors, vagy nagyon pontos mozgásokra nem tökéletesek (pl.:játék, grafika stb.).

Billentyűzeteknél még az ennyire kis kompromiszummal rendelkezők is igen ritkák...

Én személy szerint a Logitech termékeiben találtam meg a legmegfelelőbbet.
Billentyűzetnek a Logitech Wave-et használom, egérnek pedig a már említett Logitech MX Performance-t [LINK] ,de ugyanúgy kiváló választás lehet a Logitech Wireless Trackball M570 [LINK] .
Viszont ezek mind jobbkezes kivitelek, szóval szegény balkezesek megint kimaradnak a jóból...

A legtöbb emberen egyébként a helyes üléspozíció is sokat segítene, nagyon sok embernek a könyöke, az egér és a rajta lévő tenyér alá lóg, lényegében az asztallap alá, ami sokkal többet árt mint gondolnánk.
Helyesen így kéne:


/Bocs a hosszú kommentért!/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. croix
2013.01.29. 15:10
Nekem az segít sokat, ha karfán van egerészés közben a könyököm és az alkarom java része, mivel én nem könyékből egerészek, és még csak nem is csuklóból, hanem ujjaimmal lökdösöm erre-arra, szal még csak marokra sem fogom szerencsétlen rágcsálót. Gépelésnél is minimum a könyököm alá van támasztva a karfa által, így se a vállam se a csuklóm nincs terhelve.
Cikkre visszatérve, ez a tollegerentyű ténylegesen a digitális táblásoknak használható, illetve azt ki lehet vele váltani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bizsu17 kisko...
2013.01.29. 15:15
Szerintem a toll mozgatásához is kell annyi csuklómozgás, mint az egéréhez, de ebbe inkább nem mennék bele jobban, mert ilyen toll-egeret még nem használtam és digitalizáló táblát is csak egyszer. Persze, igaz, a toll könnyebb, viszont én nem emelgetem az egeret, így az még könnyebb. Chopi tapasztalata a tablet beviteli eszközével nekem elég, hogy megerősítse a feltevésemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. NimKorko
2013.01.29. 15:21
Nekem viszont kényelmesebb a már huzamosabb ideje használt Wacom Intuos 3 A4 tablet, mint bármelyik egér. Lehet, hogy ez abból is következik, hogy már ifjabb koromban is többet fogtam a grafitceruzákat, mint egeret.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Chopi
2013.01.29. 15:28
@croix
Nem lehet kiváltani, mivel ennél gombal kéne aktiválni a rajz elkezdését és elengedésével abbahagyni, ami nem lenne használható megoldás, a dőlés- és nyomásérzékenységről nem is beszélve.
Karfára én is gondoltam, de mivel egy átalakított kagylóülésben ülök, nem igazán lehet kivitelezni sajnos...
Viszont fontos még amit említesz, hogy ki milyen fogással használja az egeret, pár gyártó pl. a Razer az egereinél meg is említi mely gamerek milyen fogással mely "cincogókat" használják, így könnyítve a megfelelő választást.

A 3 alap típus:
[LINK]

@NimKorko
Minden ember más, de én is tán többet fogtam ceruzát, bár nem esküdnék meg rá.
Nekem furcsa, hogy sima használatnál (nem rajz), a tábla az egész képernyőt lefedi (persze ez kikapcsolható, de mindig átállítani igen zavaró).
Mivel sokszor dolgozom vektor-ban így fontos a pontosság és számomra ebben nem tökéletes.
Egyébként, nálam a munkafolyamat úgy néz ki, hogy iPad-en stylus-szal csinálok egy skiccet és tablettal (WACOM), vagy egérrel (attól függ miről van szó) befejezem, de a gépet nem csak rajzolásra használom, szóval a mindennapokban kb 50-50% az egér-ceruza használat aránya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NimKorko
2013.01.29. 15:40
@Chopi: Én még a skicceket is a tablettel készítem. Van, hogy egy napig csak tablettel használtam a gépet, mert arra volt szükség. Amúgy a tablet mérete sem mindegy, mert pl egy A4-es Intuos-t könyökből és vállból is kell használni, ami mellesleg kifejezetten jót tesz a közérzetnek, hogy nem csak 1 pozícióban van órákig az ember keze.
Mellesleg az egeret én nagyon minimális csuklómozgással használom, inkább alkarból, vagy vállból dolgozom vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bizsu17 NimKo...
2013.01.29. 15:44
Én 9 éve szinte csak egérrel és billentyűzettel dolgozom, az előtte lévő 18-at ceruzával és tollal húztam le (az az előtti 3-ban is volt a kezemben rajzeszköz, az az előtti 4-ben meg már nem emlékszem). Lényeg, hogy nem sírom vissza a tollas/cerkás érát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Chopi
2013.01.29. 16:08
@NimKorko
Én azért készítem iPad-el a skiccet, mer szeretem, ha tudom forgatni a "papírt", tudom, hogy erre rajzprogramok is képesek, de nekem így kényelmesebb, abban egyetértek, h az A4-es méretű tablettel (az enyém kisebb) pontosabb mozgás érhető el így kevésbé kényelmetlen, mint az enyémen, de abban biztos vagyok, hogy egy igen kis réteg számára lesz hasznos ez a peréfiria, de nincs ezzel gond, jó ha a gyártók gondolnak mindenkire, de ezt kipróbálás nélkül akkor is baklövésnek tartanám bárki számára megvásárolni, de ez a PR szöveg azt mondja, hogy fáj a csuklód, kényelmetlen az egér használata ezzel minden tökéletes, pedig sok a hátulütője.
Ezt pl. olyan embernél tudnám elképzelni, aki irodában sok dokumentumot vizsgál és digitálisan írja alá a dolgait.

Egyébként nagy hátrány lehet a súlya, hiszen a WACOM megoldásai nem tartalmaznak elemet/akkumulátort és emiatt kevésbé kényelmetlen a használata.

UI.: Szerintem a legtöbben akik rajzolnak használják az egész kezüket (én is), nálam az ívek mértékétől, vonalak hosszúságától és rajz méretétől függően változik a rajzoláshoz szükséges mozgás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!