iPon Hírek

Gond van a legújabb Mac minikkel

Dátum | 2012. 12. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A jelek szerint az Apple október folyamán piacra dobott Mac mini konfigurációival nincs minden rendben. Azok a felhasználók, akik azóta friss, 2012-es Mac minit vásároltak, arról panaszkodnak, hogy a kompakt kis asztali számítógéphez kapcsolt monitor esetében vibrálást tapasztaltak. A hibajelenségre egyelőre nincs orvosság, de az már tudható, hogy pontosan mi okozza.

A Mac minik belsejében található processzor Intel HD Graphics 4000-es sorozatú integrált videó vezérlőt alkalmaz, amihez a jelek szerint nem készített megfelelő, hibátlan drivert az Intel. A hibás driver miatt a HDMI portra kapcsolt megjelenítők esetében valóban képvibrálásra lehet számítani, ahogy azt a tulajdonosok panaszolták – ezt azóta az Intel szakemberei is elismerték, hiszen némi tesztelés után ők is tapasztalták a felettébb kellemetlen jelenséget.

Az Apple illetékesei ugyan egyelőre nem kommentálták a problémát, de az Intel szakemberei már szerencsére reagáltak rá. Az Intel szoftvermérnökei már dolgoznak a javításon, ami a nem is oly távoli jövőben elérhetővé is válik – itt minden bizonnyal Mac OS X szoftverfrissítés formájában érkező hibajavításra számíthatunk.

Jó hír – ha lehet ilyet mondani – hogy a hibajelenség csak HDMI videó kimeneten keresztül jelentkezik. Utóbbi azért probléma, mert sokan szeretnék ezt a videó kimenetet használni, hiszen viszonylag kevesen rendelkeznek DisplayPort videó bemenettel ellátott megjelenítővel.

Érdekesség, hogy kévibrálásra nem csak a Mac mini, hanem egyéb Intel HD Graphics 4000-es IGP-vel ellátott konfigurációk tulajdonosai is panaszkodnak. Szerencsére utóbbi esetben is érkezik már a friss driver.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. Asagrim
2012.12.04. 19:17
Na, akkor ez a hibajelenség legalább nem az apple sara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. malvoisen
2012.12.04. 19:18
Ezt a cikket is csak a klikkek miatt kellett Apple címkével lehozni... Jövőre már szerintem nem is a Coca-Cola lesz a legértékesebb márka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. kpbendi
2012.12.04. 20:02
A minidisplay -> DVI átalakító kb. 2 ezer forintos tétel, ezzel ki lehet bírni, amíg nem jön a driver frissítés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. jozsefm
2012.12.04. 20:53
Egyre több az ilyen hír, almáék felől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Karig1
2012.12.04. 21:58
kévibrálásra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Csaber Asagr...
2012.12.04. 22:26
Végül is nem kellett volna egyszer megnézni mielőtt tömeggyártásba küldik?Így kijelenthető hogy ez az ő saruk , nem túl valószínű hogy ez nekik nem tűnt fel vagy vakok voltak , de majd jelzik pár nap múlva hogy nézd másképp!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. alfoldi
2012.12.05. 00:14
Mi az hogy nem az ő saruk, már hogy a fenébe ne lenne, az ő logójukkal van eladva a cucc, éngem meg mint felhasználó hol érdekel hogy ő honnan szerzi be az alakatrészeket, ha veszel egy porszívót ott se azt nézed hogy a motort ki gyártotta hozzá, menjen az a lényeg, ha nem meg akkor válalják a felelőséget és ne másra kenjék a balhét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. malvoisen
2012.12.05. 00:19
Ember, elolvastad? Az Intel drivere a hibas es nem jon ki mindenkinel, viszont nem csak a Mac Mini erintett...

"Egyre több az ilyen hír, almáék felől."

Vagy csak a markara figyelsz oda. Intel driver, bm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. malvoisen
2012.12.05. 00:22
@alfoldi

Persze, ha meg a Lenovonal durran el az akksi, akkor szemely szerint hibas valamelyik mexikoi/kinai munkas. Ott persze meg lehet magyarazni, hogy melyik beszallito a hibas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mtrx220
2012.12.05. 08:25
te meg védd csak az almát.
tényleg csak a legfanatikusabbak nem képesek belátni, hogy esik a cég renoméja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Gyurkov
2012.12.05. 09:05
Mostanában egyre többször a hiba és probléma szavak párosa bukkan fel az Apple neve mellett... még ha nem is ők tehetnek mindenről, nem vet jó fényt ez a cég hírnevére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. NTibor77
2012.12.05. 09:55
@józsef m., @Csaber, @mtrx220

Értő olvasás de csodás! Az Intel elismerte a hibáját!

"ezt azóta az Intel szakemberei is elismerték, hiszen némi tesztelés után ők is tapasztalták a felettébb kellemetlen jelenséget."

"Intel szakemberei már szerencsére reagáltak rá. Az Intel szoftvermérnökei már dolgoznak a javításon"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. NTibor77
2012.12.05. 09:56
@Gyurkov

A cikk címét az iPon adta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. NTibor77
2012.12.05. 09:59
@ocsabi

"Érdekesség, hogy kévibrálásra nem csak a Mac mini, hanem egyéb Intel HD Graphics 4000-es IGP-vel ellátott konfigurációk tulajdonosai is panaszkodnak. Szerencsére utóbbi esetben is érkezik már a friss driver."

Tehát a többi gyártó sem kapcsolja be és teszteli a HDMI portot! Ezek szerint mindenki nevetséges!

"Ha már valamit a 4-5X ös áráért adnak el, a piaci értékéhez képest (logó nélkül)"

Ezt bizonyítanád tételesen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. malvoisen
2012.12.05. 10:22
"te meg védd csak az almát."

Nem az almát védem... A cikk címe helyesen "Baj van egyes Intel processzorok IGP driverével". Igen, ha az Apple batch-ben rendel, akkor arányaiban náluk lehet kimutatni leginkább a márkanév/hiba arány miatt. Ha viszont el tudnád olvasni, akkor látnád, hogy ha egy fostalicska Asrock lapba teszed be 2GB RAM-mal, akkor is előjön a hiba.

Mindegy, amíg ezen trollkodtok, addig is nézzük a Kingston akciókat. Talán 1000-ből egy vesz is valamit, akkor már megérte így lehozni a cikket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2012.12.05. 10:24
Ntibor,
tökmindegy, hogy ki volt a hibás. az is mindegy, hogy mostanra megoldódott. kiment és közkézen van az infó, ez itt a lényeg.
meg az, hogy az emberek agyában az marad meg, hogy megint egy újabb gond volt az Apple termékeivel. ez csökkenti a cégbe vetett bizalmat, megérzik a részvények, befektetők, mindenki. intel is megérezte a sandy procikkal.
presztizs kérdés ezeket megfogni, mielőtt kimennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. malvoisen
2012.12.05. 10:26
Még annyit, hogy ha nem csak trollkodni járnának egyesek, akkor látnák, hogy mit ér az Apple neve (2. komment). És még ezek után képes valaki azt írni, hogy esik a renomé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. malvoisen
2012.12.05. 10:28
"tökmindegy, hogy ki volt a hibás"

Na bazz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csaber NTibo...
2012.12.05. 11:34
Nem kell megmagyarázni ez jelenleg olyan , ha te vennél egy talicskát és nem forogna a kereke...szerinted a beszállító a hibás vagy aki gyártotta???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. malvoisen
2012.12.05. 11:42
És akkor a játékok kiadóit vagy az AMD-t/Nvidiat kell utálni, hogy nem a legjobb a driver amikor megveszed a kártyát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sytyx
2012.12.05. 12:04
Természetesen az a hibás, aki a termékre garanciát vállal. Apple egybegép esetén őket kell piszkálni. Az már nem a felhasználó gondja, hogy a termék forgalmazója ezt hogyan focizza le a gyártóval.
Játék esetén a játék készítőjének kell gondoskodnia megfelelő működésről, vagy ne várjon el eladást. De ugye a játékokra nem vonatkozik az egy hetes kötelező visszavásárlási garancia ezért tojnak is erre. Elég egy GTA4-et felhoznmi példának. A játék megírásának, kiadásának pillanatában forgalomba lévő megjelenítőkön futnia kell. Vagy fel kell tüntetnie a kivételek listáját. Ami sok esetben fél laptop világot érinti. A kiadás után megjelenő videókártyák esetén természetesen a felelősség már a videókártya előállítójánál van. De ott nem szokott probléma lenni. Vagy én még nem hallotam/találkoztam ilyennel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. malvoisen
2012.12.05. 13:32
Nem is arról van szó, hogy nem megy az HDMI, hanem hogy egyes userek képvibrálást tapasztalnak. Ha meg még nem találkoztál olyannal, hogy az új driver visszamenőleg, korábbi generációk teljesítményét foltozza a VGAknál, akkor mindegy is. Nyilván az Apple vállalt garanciát a termékre, és nyilván az Intel ezért is igyekszik javítani a hibát. Attól még, hogy az itt fórumozóktól Tim Cook nem kért személyesen bocsánatot, lehet, hogy az Intelt egy kicsit "megcirógatta" az Apple.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sytyx
2012.12.05. 16:50
Hiába csavarod a szavakat. A hiba javításáról az Apple-nek kell gondoskodni, ha Apple gépben történt. Mivel ő a termék értékesítője. De nem is foglalkozni a problémával az már enyhén szólva is gáz. Az Intel jelezte hogy a bibi az ő saruk, de abból kiindulva hogy az Apple termékek fő célpontja az amcsi ember. És figyelembe véve sok magyar használójának intelligenciáját, nem hiszem, hogy akár tizede is tudná egyáltalán mi is az a grafikus meghajtó. Nemhogy driver. És a masinán amúgy is az Apple logo szerepel, nem az Intelé. Megnézhetsz egy eladási szerződést is akár, sztem abban is le lesz írva, hogy minden féle garanciális és javítási panasszal az Applet kell keresni, nem az Intelt vagy akármelyik alkatrész gyártót.
Például: van egy Suzuki Swift Sport autód. Problémáid lesznek az autó úttartásával, rugózásával. Hova viszed el, hogy baj van vele? Nem hiszem hogy aláfekszel és megnézed a lengéscsillapító készítőjét, s elviszed hozzá. Itt ugyan az a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. AxoPy
2012.12.06. 01:51
@józsef m.
te retardált, melyik része nem volt világos a cikknek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!