iPon Hírek

Gondok a Seagate 1,5 TB-os merevlemezeivel

Dátum | 2008. 11. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A múlt hét folyamán láttak napvilágot az első olyan felhasználói panaszok, amelyek a Seagate 1,5 TB-os merevlemezeivel kapcsolatos problémákról számoltak be. A felhasználók elmondásai szerint az 1,5 TB-os merevlemezzel szerelt rendszerek véletlenszerűen meg-megállnak egy időre, ami rendkívül kellemetlen, ugyanis abban a néhány másodpercben a rendszer gyakorlatilag használhatatlan.

A különböző panaszok alapján nem lehet sem operációsrendszerhez, sem pedig SATA vezérlőhöz kötni a különös hibajelenséget, egyszóval Windows, Linus és Mac OS X alatt  és a legkülönfélébb alaplapok esetében egyaránt fennáll a hiba. A rendszer fagyására on-line videó közvetítés nézése közben, vagy sok apró fájl másolása közben már egyformán volt példa, de a jelenség általában a legváratlanabb helyzetekben jelentkezik véletlenszerűen.

A szóban forgó merevlemez. Forrás: TheTechReport.
A Seagate egyik szakembere a TheTechReport megkeresésére elmondta, hogy a problémát már vizsgálják, de az előzetes eredmények alapján valóban fennáll az említett kellemetlenség néhány 1,5 TB-os, SATA Barracuda 7200.11-es merevlemez esetében. Ezek a meghajtók véletlenszerűen megállnak, illetve néhány másodpercre lelassulnak a különböző írási folyamatok közben, ám a szakember állítása szerint ettől adatvesztés nem következik be. A probléma rendkívül kellemetlen, így a mérnökök már készítik a firmware frissítést, amit a tervek szerint hamarosan elérhetővé is tesznek a felhasználók számára. Addig is azt tanácsolják, hogy akinek problémája van a fent említett merevlemezével, nyugodtan keresse fel a gyártó terméktámogatási oldalát.

Az, hogy a gyártó gőzerővel dolgozik a probléma elhárításán, egyfelől jó hír, az pedig, hogy a TechReport vizsgálata alapján a terméktámogatási oldalon a felhasználók számára sok esetben haszontalan tippeket adnak, sajnos rossz. Reméljük, hamarosan elérhetővé válik a frissítés, ami megoldja a rendkívül bosszantó kellemetlenséget.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Zotya84
2008.11.10. 21:01
Nekem egyterásom van, és néha nekem is belassul a rendszerem, bár lehet hogy csak az egyhónapos vistám szarakszik, remélem utóbbi, nem örülnék egy hdd-cserének, sem FW-upgradenek, mert az teljes adatvesztéssel jár tudtommal. (legalábbis seatools szerint)

de ha gyorsan megoldják, akkor meg lehet azt mondani, hogy 50 év alatt egy-egy ilyen baki belefér, és továbbra is maradok seagates.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pluto
2008.11.10. 22:14
A WD szerintem a legjobb, bár van egy 3 éves Samsungom is amin eddig "csak" 1 hibás szektor van. Seagate-em csak kb. 10 évesem van, azok a maguk idejében nagyon halkaknak és gyorsaknak számítottak, és még mindig működnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2008.11.11. 09:06
Nem véletlenül mondta nekem is haver: 10 éve csak WD-t ajánl. Nem véletlenül 1,2-1,5x-es ára volt a gyártó winyóinak régóta. Főleg amikor sopánkodtak 6-8 éve nekik a cégek, hogy jajj az adataink...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2008.11.11. 21:53
(oliba @ 2008 Nov 10, 23:10) Ajjaj, kezdek félni a Samu F1-es vinyótól. Szerencse, hogy 3 év garit adtak hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!