iPon Hírek

Gondolatokkal irányítható minihelikoptert alkottak

Dátum | 2013. 06. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Minnesotai Egyetem kutatói olyan agy-számítógép interfészt hoztak létre, amelynek révén lehetséges gondolatokkal irányítani egy apró helikopter repülését, és mindehhez nincs szükség arra, hogy az irányítót invazív műtéti eljárásoknak tegyék ki, mindössze egy elektródákkal telepakolt sapkát kell viselnie. A fejlesztők azt remélik, hogy az eljárás más területeken is alkalmazható lehet, például a mesterséges végtagok kontrollálása során. Napjaink legmagasabb technológiai szintű protéziseinek működtetéséhez komoly műtétekre van szükség, hiszen az irányítást lehetővé tevő elektródákat be kell ültetni a testbe. Az amerikai kutatók reményei szerint az általuk létrehozott rendszerrel ugyanezt egyszerűbben is meg lehet majd oldani, és ezzel szélesebb körben alkalmazhatóvá válik az irányítható művégtagok technológiája. Ennek a projektnek az előkészítéseként hozták létre a szakértők a gondolatirányítású helikoptert. Az aprócska jármű nem az első kategóriájában, hiszen 2010-ben az Illinois-i Egyetem kutatói már létrehoztak egy hasonló rendszert: esetükben a légi jármű fix magasságban repült, irányítója pedig szigorúan csak azt tudta meghatározni, hogy jobbra vagy balra forduljon a levegőben.

Az új helikopter egy lépéssel előrébb tart, mivel az irányító a magasságon is változtatni tud, illetve a most kifejlesztett rendszer jóval precízebb kontrollt tesz lehetővé, mint elődje. A konkrét parancsok kiadásához az irányítónak egyfajta kézjelező rendszerben kell gondolkodnia: ha arra koncentrál, hogy jobb öklét ökölbe szorítsa, akkor a gép jobbra fordul, ha pedig arra gondol, hogy mindkét kezével öklöt formál, a helikopter emelkedésbe kezd. A mentális képek jellegzetes módon változtatnak ugyanis a motoros kéreg aktivitásán, amit a fejre helyezett EEG-elektródák megváltozott erejű és frekvenciájú jelekként érzékelnek. A jelek aztán a rendszerbe kapcsolt számítógép felé továbbítódnak, amely ezeket a helikopter által értelmezhető utasításokká alakítja át, majd a gép felé sugározza a parancsokat. Az interfész finomhangolása hosszadalmas munka volt. A leendő pilóták elsőként egy képernyőn megjelenő kurzort mozgattak gondolataik révén, először csak jobbra és balra, majd fel és le is. Többen kiestek a jelöltek közül, mivel agyuk nem volt képes kellően tiszta, felismerhető jelek létrehozására, így a számítógép nem boldogult utasításaikkal. Bin He, a projekt vezetője szerint a sikerhez nagy szükség van az elme és a test minél tökéletesebb összhangjára: a kísérletezés során kiderült, hogy a rendszeresen meditálók vagy jógázók jóval sikeresebbek a kurzor manipulálásban, mint hasonló tevékenységeket nem folytató társaik. A legjobban vizsgázó öt jelölt aztán megkezdhette a „pilótaprogramot”, vagyis az apró távirányítható modell vezérlésének gyakorlását. A precíziós kontrollt nagy habgyűrűk között való navigálással gyakorolták az irányítók, ahogy a mellékelt videón is látszik. Ami a jövőt illeti, a kutatócsoport már létrehozott egy EEG-vezérlésű robotkart, amely a helikopterhez hasonlóan két dimenzióban irányítható, következő lépésként pedig szeretnének még ennél is tovább menni, vagyis még precízebb utasítási információkat kibányászni az EEG-jelekből.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. jamborka
2013.06.07. 12:44
Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. YellowFlas...
2013.06.07. 12:53
"Nehogy rosszra fordítsák" Aminek van értelme, mint pl ennek is, és elég durva cuccost lehetne forrasztani belőle a jövőben, csak rosszra használták. Ennek is valami katonai csapásmérő szerepe lesz, már előre látom. Amerikában bármi hasznos, harcászatra fogják használni. Bár azt is eltudom képzelni, hogy ez náluk már rég megy, mert a katonai technológia évekkel előrébb jár a hétköznapinál, csak erről nem szeretnek beszélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Shinjiii
2013.06.07. 12:54
Elnézést, hogy megzavartam lelki nyugalmad, YellowFlash testvérem! Oh, anyám...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. lajthabala...
2013.06.07. 13:35
Én is rettegek, hogy ennek a segítségével azok a katonák, akiknek valamilyen balesetben megsérült a gerincoszlopa, vagy elvesztették végtagjaikat, képesek lesznek agyukkal kerekesszéket irányítani, hovatovább a megfelelő akkumulátorokkal akár művégtagokat is vezérelhetnek majd. És akkor visszamennek majd és megdöntik a békés iraki demokráciát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Shinjiii
2013.06.07. 13:57
Ipon, törölhetnétek az első kommentemet, mert egy ártatlan elszólásból lassan atomdarabkákra ütnek ezek a fantáziadús gyerkőcök!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mikej95
2013.06.07. 14:19
jamborka: Azt hiszem jobban tennéd, ha megnéznéd a terrorista fogalmát, majd átfogalmaznád az előbbi kommentedet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ginoo81
2013.06.07. 14:42
mikej95 - nem érted a viccet
lajthabalazs -
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pdx06
2013.06.07. 15:11
Ez hülyeség szerintem, de ha igaz lenne is veszélyes lenne mivel az ember nem tud uralkodni a gondolatain. Én is hirtelen arra gondolnék hogy mi lenne ha nekiütközne valaminek vagy valakinek. Maximum a fejben lévő izmokkal irányíthatják, de az kizárt hogy gondolatokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. YellowFlas... Shinj...
2013.06.07. 15:27
Nem viccnek szántam. Évekkel ezelőtt láttam egy adást, hogy anno, miket kreáltak a hadseregben. Állítom, leesett volna az állad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kiskoller pdx06
2013.06.07. 15:31
Miért, az izmaidat nem az agyaddal vezérled? És amikor baltával fát vágsz majd vki beszól neked és elgondolkozol hogy milyen lenne a fejét venni, akkor sem cselekszik az izmod, nagyon messze vagy még attól hogy ténylegesen gyilkosságot kövessél el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. uristen
2013.06.07. 16:38
Csak nehogy fordítva süljön el, és a helikopter irányítsa a fejed. Mert akkor az is pöröghetne ezerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pdx06
2013.06.07. 16:52
Kiskoller éppen erről beszélek hogy elvileg a szerkezet akkor már kapásból végrehajtaná amire gondolsz akár viccből is. De teljesen lehetetlennek tartom azt hogy a gondolatot képes lenne kiolvasni valami, ez csak fantáziaszülemény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bkaresz200...
2013.06.07. 16:55
Minden technológiát lehet rosszra is használni, de ettől a fejlődés még nem állhat meg!!!! Azt kell nézni, hogy mit adhat egy fejlesztés, vagy összefonódva több fejlesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller pdx06
2013.06.07. 17:48
Nem feltétlen. Mert teljesen más az amikor "gondolsz" valamire vagy amikor a gondolatoddal irányítasz valamit. Más agyrészek aktivizálódnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Ronan
2013.06.07. 21:13
uristen - Egyébként játékvezérlő is van egy fejpánt formájában azt hiszem a ozx gyártja elég drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gyuszi02
2013.06.07. 22:12
Szép és érdekes eredmény, de ez nem helikopter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. patomi
2013.06.08. 07:02
Ez egy quadcopter,helikopik közé sorolják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gyuszi02
2013.06.08. 15:16
A való életben lehet, de modelleknél egész más a helyzet, lévén "csöppet" könnyebb irányítani egy ilyet, ráadásul a működési elvük sem teljesen egyforma. Majd akkor szóljanak, ha tényleg egy helit tud irányítani a srác.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jamborka
2013.06.09. 08:40
Nem mindegy hogy mit irányít?????

Nem azon van a hangsúly hogy mit, hanem hogy hogyan -,-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6...
2013.06.09. 10:22
Azért remélem meg tudja majd különböztetni a vágyat a valóságtól, mert mi lenne, ha mondjuk eszembe jutna, hogy meg kéne markolni az előttem lévő lány fenekét, akkor azért jó lenne, ha majd a művégtag ezt nem tenné meg csak úgy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fofoka
2013.06.09. 11:46
Izmok, gondolatolvasás, vágyak, mi jöhet még? Meg kéne már nézni ezt a videót és értelmezni is kéne a látottakat. Ennyi a feladat. Nehéz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tapir_606
2013.06.09. 12:10
1. semmi olyat nem lehet egy ilyen kontrollerrel csinálni, amit más irányítóeszközzel nem, beprogramozod milyen gondolatkor megjelenő agyi jelképet milyen irányításként fogjon fel, ő azt végrehajtja, ezzel nem fogsz tudni te semmilyen terrorista cselekedet elkövetni, amit egyébként ne tudnál, bár az igaz, hogy a "se keze se lába" terrorista örülni fog, ha ilyet kap születésnapjára
2. a szerkezet érzékel, nem sugároz ilyen jeleket, ergó agyműködést LEHETETLEN, hogy befolyásoljon, és ha valaha ez lehetséges lesz (nem fogod megérni), akkor se precíz "mind controlra" lesz képes, hanem érzelmeket, hangulatot fog tudni befolyásolni és akkor is csak implant esetén lesz nehezen kivédhető, amibe akkortájt se valószínű, hogy sokan belemennének...
3. gyakorlatban nem fogják az ilyet úgy beprogramozni, hogy véletlenül rágondolsz és azonnal végrehajtsa, eleve minden emberhez egyénileg kell konfigolni a keresendő agyi "jelképet" és valóban messze más "jelképet" generál, ha véletlenül rágondolsz egy mozdulatra, meg ha szándékosan arra koncentrálsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tapir_606
2013.06.09. 12:18
ez a videó nagyon tömören és nagyon bután magyarázza el, (direkt, hogy csodának/fejlettebbnek tűnjön, vagy nem direkt, az tök mindegy, de ) a részletekre nem tér ki, azért jönnek ilyen elméletek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!