iPon Hírek

Gondolatokkal irányítható műlábat fejlesztettek ki

Dátum | 2013. 10. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Először kapott gondolatokkal irányítható műlábat egy amputált páciens. Zac Vawter, aki négy évvel ezelőtt egy motorbalesetben veszítette el a lábát, újfajta protézise a végtag felső részein megmaradt izmok elektromos jelei alapján következtet a végrehajtandó mozdulatra. A térdben és a bokában ezen túl egy-egy aprócska motor is segíti a művégtag mozgatását. A legtöbb alsó lábszári protézis napjainkban még passzív, vagyis a művégtag gyakorlatilag kizárólag támaszkodásra alkalmas, és az ép láb, illetve a medence izmai segítenek azt előre „vonszolni” járás közben, magyarázza Levi Hargrove, a Chicagói Rehabilitációs Intézet munkatársa. A motorral is rendelkező művégtagok irányításához pedig vagy egy távirányítóra van szükség, vagy pedig a maradék izmok eltúlzott mozgatására, például a hátramaradó láb előre lendítése révén. Vawter elmondása szerint az új protézis precíz irányítása viszont nem igényel nagyobb erőfeszítést, mint az ép végtagok mozgatása. Egy hagyományos műlábbal a lépcsőn felfelé menve mindig az ép lábbal kell felfelé lépni, majd a protézist felemelni ugyanarra a szintre. Az új művégtaggal viszont Vawter ugyanúgy képes felgyalogolni a lépcsőn, mint egy egészséges ember. Bár a kutatók elmondása szerint a technológián még bőven van mit finomítani, a gondolatirányítású művégtag öt éven belül megjelenhet az egészségügyi piacon.

Amikor alsó végtagunkat meg akarjuk mozdítani, agyunkból a jel először leutazik a gerincoszlopon, majd az izmokban futó idegekben folytatja útját. Ha azonban a végtag részben vagy egészében hiányzik, az idegi jelek nem képesek átadni üzenetüket az izmoknak. A probléma megoldása érdekében a szakértők először is némiképp „áthuzalozták” Vawter lábát: az eredetileg a lábszár felé futó idegek jeleit a comb hátsó felének izmaiba irányították. A területre aztán elektródákat helyeztek, amelyek az izommozgásokat detektálva elektromos jelek formájában továbbították a kivitelezni kívánt mozdulatot a művégtagot irányító rendszer felé. A protézis minél hatékonyabb mozgatását az abban elhelyezett mechanikai szenzorok is segítik. Vawter a művégtaggal kiválóan képes vízszintes talajon, lépcsőkön vagy rámpákon járni, és mindezen eltérő jellegű járásformák közt gond nélkül tud menet közben váltani. Leülés közben is módosítani tudja lába helyzetét, amire a jelenleg használt legjobb motorikus műlábak sem képesek, hiszen ezeket is kézzel kell odébb mozdítani, ha leül a páciens. A művégtag irányítórendszere az esetek 98,2 százalékában helyesen értelmezte a Vawter által kivitelezni kívánt mozdulatot, ami rendkívül jó eredménynek számít. Hargrove szerint hibaszázalék tovább csökkenthető, amire azért van nagy szükség, mert ha láb nem a használó akarata szerint moccan, a test többi része viszont igen, annak gyakran esés a végeredménye. A szakértők a következő évek során ezen kívül karcsúbbá, halkabbá és erősebbé szeretnék tenni a protézist. A kutatást az Egyesült Államok hadserege 8 millió dollárral támogatta, így a technológia előnyeiből várhatóan elsőként a sérült katonák részesülhetnek majd, de a tervezők a civil orvoslás számára is szeretnék mielőbb elérhetővé tenni a fejlesztést.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tanulo01
2013.10.01. 15:40
Na ezeknek a fejlesztéseknek tud örülni az ember
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zsolt200
2013.10.01. 17:14
Na és akkor most jöhet a kar, abba egy körfűrész, egy kard, egy kalapács egy bicska, fogpiszkáló, fogkefe, fúró stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mtrx220
2013.10.01. 18:50
mikor lesz már Sarif Industries?
meg kéne már csak-csak csinálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ByrDer
2013.10.01. 21:20
A kőgazdag nyomorékok végre újra járhatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szviri
2013.10.02. 06:27
Ghost in the Shell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. work-air
2013.10.02. 13:58
ByrDer:
Nem értem, hogy mi bajod van! Nyilván elképesztően drága ilyen technológiákat fejleszteni. A gyakorlat viszont az, hogy tömeggyártás esetén egyre olcsóbbá, már-már elérhetővé válik a középréteg számára is. Kicsivel később állami támogatással bárki hozzájuthat majd a nagyon lebutított változatához (persze valószínűleg nem Indiában), ami addigra messze jobb lesz, mint a jelenlegi verzió.
Szerinted inkább szenvedjen mindenki, ha már neked nincs pénzed?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2013.10.02. 15:20
#3 mtrx220

Nekem is Deus Ex jutott eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!