iPon Hírek

Gondolatokkal irányítható robot

Dátum | 2012. 04. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Svájci kutatók agyhullámokkal irányítható robotot mutattak be, a dolog érdekessége, hogy ezúttal egy bénult beteg ült a volánnál. A fejlesztés révén a jövőben remélhetőleg hatékonyabb interakció valósulhat meg a paralízises betegek és környezetük között „avatárjaikon” keresztül.

Az eddig végrehajtott hasonló amerikai és német kísérletek esetében a kezelő egészséges személy volt, illetve az ilyen kezdeményezések általában invazív agyi műtétekkel, és különféle hardverek beépítésével járnak.

A keddi lausanne-i bemutatón Mark-Andre Duc fejére mindössze egy elektródákkal ellátott sapka került, amely továbbította agyi tevékenységének elektromos jeleit egy számítógép felé, amely pedig dekódolta a jeleket, és továbbadta az aprócska robotnak. Ha a kísérlet alanya lebénult ujjainak felemelésére koncentrált, akkor az ennek megfelelő agyi jelek a szükséges fordítási procedúrák után a robotot a mozgás végrehajtására utasították.

Duc elmondása szerint a robot irányítása a jobb napokon nem túl bonyolult feladat, de ha fájdalmai vannak, akkor már sokkal nehézkesebben megy. Ilyenkor a fájdalomérzet keltette háttérzaj olyan mértékben megnő, hogy megzavarja az agy‒számítógép interfész működését, mivel megváltoztatja az kimenő jel karakterét, mondta el Jose Milan, a kutatócsoport vezetője. Ez a probléma nagy kihívást jelent a terület fejlesztői számára.


Az emberi agy tökéletesen alkalmas egyszerre több feladat elvégzésére is, a gép azonban ezeket a jeleket nem tudja szétválasztani, így a robot irányítása csak akkor hatékony, ha az alany kizárólag arra koncentrál. Ha elkalandozik a figyelem vagy lankad a koncentráció, rögtön romlik a jel minősége.

Ennek a problémának a megoldására a kutatócsoport úgy programozta be a számítógépet, hogy az az agyi tudatalattihoz hasonló működést produkáljon. Vagyis ha elhangzik a „sétálj előre” utasítás, akkor a mozgás mindaddig folytatódni fog, amíg a megállásra felszólító jel be nem érkezik, függetlenül attól, hogy közben merre kalandozott el a kezelő figyelme. Természetesen akkor is megáll a robot, ha valami fizikai akadály állja útját.

A robot egyik korábbi verziója egy elektromos tolószék volt, amelyet szintén gondolatok révén tudtak irányítani a benne ülő páciensek. A független robotforma mostantól lehetővé teszi, hogy a kezelő távolról irányítsa a jelenlétét jelképező szerkezetet, így olyan helyekre is eljuthat általa, amelyek tolószékkel nehezen vagy egyáltalán nem lennének megközelíthetők. Mindkét változatnak rengeteg előnye van.

Rajesh Rao, a Washingtoni Egyetem hasonló programjának feje szerint óriási lépést jelent a tudományterület számára, hogy egy ilyen eszköz végre kikerült a laboratóriumból, és azok tesztelhetik, akik végső felhasználói lesznek. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Szerzetes
2012.04.27. 10:34
Robotino!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. crowly
2012.04.27. 16:45
Szerintem ennek nem csak a mozgássérültek lesznek végső felhasználói. Sőt! Nem ők lesznek az elsődleges célközönség. Az addig rendben van, hogy nekik óriási segítség. De nagy lehetőségek vannak egy ilyenben minden téren. Gondolattal irányíthatunk akármit. Nyilván hogy nagy üzlet lenne erre épülő eszközöket eladni minél nagyobb célközönségnek. No és miért ne akarna akár egy egészséges ember is gondolattal irányítani dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.04.27. 17:16
Milyen jó lesz a tűzszerészeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sniperjoce...
2012.04.27. 22:51
Potenciális befektető a hadsereg lenne de mivel a kutatok Svájciak nem amerikaiak ezért gondolom hogy ez a találmány a nagyközzösséget éri el elsőnek nem a hadsereget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!