iPon Hírek

Gondolatvezérlés: már beszélni is lehet

Dátum | 2009. 12. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Legalábbis minden olyan nyelven, aminek három magánhangzóból áll a hangkészlete, mivel a technika jelenleg csak ennyire képes - jó hír viszont, hogy ez alapján a további fejlesztés már könnyű lesz a kutatók állítása szerint.


A technika a Neuralynx System nevet viseli, működési elve pedig viszonylag egyszerű: az alany neuronjai lassan hozzánőnek egy beültetett elektródához, kapcsolatot létesítenek vele - így aztán az már egy rádióadó útján továbbíthatja a jeleket egy laptophoz, ahol is a megfelelő szoftver értelmezi és hanggá alakítja azokat.

Ez a teljes folyamat mindössze 50 milliszekundumot vesz igénybe, ami gyakorlatilag ugyanannyi, mint ameddig a hagyományos úton is tart a beszédhangok képzése a megszólalás elhatározásától a tényleges megszólalásig. Frank Guenther (Bostoni Egyetem), a projekt vezetőjének elmondása szerint a fejlesztés jelenleg is gőzerővel folyik, és "rövidesen" előállnak majd egy új változattal, ami már mássalhangzókat is tud produkálni.

Ezzel együtt tovább tökéletesítik az agyi interfészt is, hogy minél több neuronnal létesíthessen kapcsolatot és így minél részletesebb és pontosabb adatokat gyűjthessen, elősegítve így a még precízebb és hatékonyabb hangképzést.

Amiről már nem esett szó, de mégis adja magát mindebből, az az, hogy ha ennek a rendszernek megalkotnák a szintén agyi interfészes fogadó párját is (megvalósítva így gyakorlatilag a telepátiát), az határozottan érdekes következményekkel járhatna a telekommunikáció terén. Elnézve az ezirányú fejlesztéseket, meglehetősen valószínűnek tűnik, hogy erre sem kell már túl sokáig várnunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. axe
2009.12.30. 14:27
király így már 20évesen is agydaganatos lehetek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. littleguy
2009.12.30. 14:50
Öööö... Hogy is volt abba a Surrogates nevű filmben? Köszi, nem kérek belőle. Teljesen jó dolgok ezek, ha rendesen vannak kivitelezve, csak valahogy az ésszerű használatuk nem szokott sikerülni sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gebana
2009.12.30. 15:08
húdejóhír, beépíthetnének egy mindennyelvű szótárt, és akkor nem kéne többet nyelvet tanulni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ace0098
2009.12.30. 15:56
"valahogy az ésszerű használatuk nem szokott sikerülni sajnos"
A hollywoodi filmekben.... Mint a Surrogates....
Talán nem kéne az átlag(on aluli) hollywoodi eresztéseket komolyan venni vagy az alapján elképzelni a jövőt.

Van sok ember akik nem tudnak úgy kommunikálni mint te vagy én. Ha létrehoznának valamit, amivel közvetlenül az agyba lehet juttatni információkat és onnan kiolvasni, akkor talán felhasználhatnák a süketek/némák segítésére, és még milliónyi felhasználása lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Leaf
2009.12.30. 15:58
valahogy mindig félelemmel tölt el az ilyen hírek olvasása
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2009.12.30. 16:23
A tudomány nem rossz vagy jó. Minden azon múlik, hogy mire használják fel. Ha arra amit Ace0098 mondott, akkor nagyon jó. Sajnos mi emberek vagyunk olyanok, hogy mindenből kitudjuk hozni a rosszat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smith166
2009.12.30. 17:11
Innét kezdve már csak egy lépés hogy bedugnak egy drótot a fejedbe és kiolvassák amit tudni akarnak.... Ha még tovább fejlesztik drót sem kell. Mi lesz akkor? Lassan már így is megszűnik minden magánélet, ha még az agyunkban is tudnak majd olvasni, akkor aztán vége lesz mindennek.Kiváncsi vagyo hogy az agy programozását mikor fedezik fel. Hogy írni is lehessen bele, mint egy flash memóriába.... aztán nehogy egyszer file system error legyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ace0098
2009.12.30. 17:31
Ez a sok önjelölt Nostradamus... agy programozása, flash memória, file system error... *facepalm*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TescoZsomi
2009.12.30. 18:53
Ace0098: Agree.

Szerzetes: Agree. Nem a fegyver öl, hanem aki meghúzza a ravaszt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sturmtiger
2010.01.02. 23:17
Khmm TESCO-Zsömle teljes mértékben egyetértek de ezt a "meghúzza a ravaszt" dolgot ne nagyon emlegesd vadászok, természetjárók körében.

Helyes kifejezés: Elsüti
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!