iPon Hírek

Google: 3D a böngészőkben

Dátum | 2009. 04. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Bemutatta az új webes 3D-szabványának, az O3D-nek egyik első, korai változatát a Google. Az O3D-t egy teljesen böngésző- és oprendszer-független formátumnak szánják, amely egyrészt tökéletesen együtt tud működni a modern webbel, másrészt pedig ugyanilyen zökkenőmentesen tudja kezelni a legmodernebb 3D-s grafikai megoldásokat is.

Igyekeznek a lehető legteljesebb mértékben kihasználni a jelenlegi grafikus egységek által biztosított lehetőségeket annak érdekében, hogy minél több effektet gond nélkül elérhetővé tegyenek, a hullámzó víztől a tükröződéseken át a lobogó lángokig - és mindezt hibátlan JavaScript-támogatással, a 3D-s világ valós idejű változtathatóságával.

A tesztverziók már valóban ígéretesek, mivel tényleg gond nélkül működnek Linux 2.6-on, Mac OS X 10.5-ön, valamint XP-n és Vista-n is, Chrome-mal, Firefox-szal, Explorer-rel és Safari-val is - valamint minden olyan grafikus evzérlővel, amely rendelkezik univerzális shaderekkell (így például az nVidia GeForce 8-as sorozatával, vagy épp az AMD ATI Radeon HD-vonulatával).

Arról egyelőre még utalásokat sem tettek, hogy akár csak megközelítőleg is mikorra várhatnánk egy végleges verziót, viszont a munkálatok buzgóságához és elevenségéhez kétség sem férhet, mivel folyamatos munkakapcsolatban állnak az OpenGL-szabványt kezelő Khronos Csoporttal, továbbítva nekik a tapasztalataikat, így eléggé biztosra vehető, hogy megtesznek minden tőlük telhetőt a mielőbbi megjelenés, és a lehetőség szerint kiváló végeredmény érdekében.

                                        

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. cizoe
2009.04.22. 12:48
VISSZA A HIRHEZ

vicces, hogy a google cuccost nem a saját brozerükben hanem safariban demozzák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gomba001
2009.04.22. 15:25
nyilván azért csinálták safariban ,hogy lássuk, hogy nem csak a saját böngészőjében működik a dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sede
2009.04.22. 17:11
Ez tényleg nagyon jó! Már hiányzott.
Tényleg a Google-nek sok mindene van hozzá, csinálta a 3d világot a Lively-t, van 3d editora a google-earth-höz, de ez egy igazán nagy és jó iránybe tett lépés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ossyni
2009.04.22. 17:28
Mondjuk élveznék úgy navigálni, mondjuk, hogy pl chat szobákra úgy lehetne belépni, hogy egy ajtón kellene menni, persze csak animáltan egérrel, de jópofa lenne.
Viszont a navigálás sebessége nem tudom, biztosan nagyon lelassulna, ami azért fontos szempont a mindennapi megszokott böngészésben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. alien24
2009.04.22. 17:44
lively-t sajna bezartak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sede
2009.04.23. 13:53
http://croquetproject.org/index.php/Screenshots/Videos
Ez is egy virtuális világ inkább tudományos célra, kb 4-5 éve próbáltam. A 3d ablakokban lehet browser vagy be lehet lépni egy másik ember munkájába/alkalmazásába/világába. Ez már akkoriban nagyon új volt, nem tudom miért nem vált ismertté, de mintha direkt maradtak volna a szürkeségben, elég komolytalan volt akkoriban a honlapjuk is, pár oldallal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. valentine2
2009.05.03. 21:58
Tudtátok, hogy a Google kecskékkel nyíratja a füvet?

http://www.isite.hu/internet_hirek/vicces/...9s-kecsk%C3%A9k
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.05.03. 22:24
Hát ez kemény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!