iPon Hírek

Google: alapértelmezett biztonság webes kereséseknél

Dátum | 2011. 10. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google az elkövetkező hetek folyamán egy új szolgáltatást vezet be, amelynek lényege abban rejlik, hogy a Google felhasználói fiókkal rendelkező, bejelentkezett felhasználók által indított keresések ezentúl automatikusan titkosított kapcsolaton keresztül zajlanak, sőt, a keresett kifejezésre kapott találatok esetében is tovább él majd ez a titkosítás.

Az SSL (Secure Socket Layer) alapú kapcsolat nagyjából egy éve tekinthető alapértelmezettnek a Gmail esetében, de most a cég webes keresőjénél is alapértelmezetté válik. Apró bökkenő, hogy azok, akik nem rendelkeznek Google felhasználói fiókkal, valamint azok, akik éppen nincsenek bejelentkezve, továbbra is a titkosítatlan keresőt kapják majd meg alapértelmezésben, de ha igénylik, a titkosított keresőt is elérhetik.

A titkosított kapcsolaton keresztül zajló keresés a Google illetékesei szerint főként azoknak a felhasználóknak lesz különösen hasznos, akik például egy Internetkávézóban, WiFi hotspoton keresztül kapcsolódnak az internetre. Az SSL alapú keresés lényege, hogy a felhasználók számítógépe és a Google szervere között egy titkosított kapcsolat jön létre, amely végponttól végpontig védi az adatokat. Ezáltal harmadik fél nem juthat hozzá sem a keresett kifejezéshez, sem pedig a találati oldal tartalmához.

Az elkövetkező hetek folyamán a bejelentkezett felhasználókat átirányítja a rendszer egy biztonságos keresőoldalra, ahol a keresett kifejezések, illetve szavak és a találatok is titkosított kapcsolaton keresztül jönnek-mennek a felhasználó PC-je és a szerverek között. Természetesen a kijelentkezett felhasználók és a Google fiókkal nem rendelkezők is elérhetik majd a biztonságos keresőt, ehhez csak a főlapon elhelyezett linkre kell majd kattintaniuk.

A titkosítás egyrészről jó, másrészről rossz. Jó, mert a felhasználók így nagyobb biztonsággal keresgélhetnek, de rossz is, mert a weboldalak üzemeltetői emiatt nem tudják majd meg, hogy pontosan milyen keresőszó segítségével jutott el a látogató az adott lapra. Természetesen az nem marad titok, hogy a látogató a Google keresőjéből érkezett, valamint az sem, hogy az elmúlt 30 nap folyamán melyik volt az az 1000 keresőszó, amelyek forgalmat irányítottak a Google keresőjéből a weboldal üzemeltetőjének lapjára. Ez az információ a Google Webmester Eszközök segítségével deríthető ki.

Érdekesség, hogy azáltal, ha a felhasználó egy hirdetésre kattint az adott weboldalon, akkor a megfelelő lekérdezések eljutnak a hirdetők szervereihez, ezáltal a hirdetés hatékonysága mérhető marad, ami lehetővé teszi a hirdetések fejlesztését, de ezzel együtt a hirdető által kínált speciális ajánlatokhoz is hozzáférhetnek majd a felhasználók.

Az SSL alapú keresés már manapság is elérhető a Google Search esetében, ami a térképes keresések kivételével minden keresési módnál alkalmazható. A Google szerint az SSL alapú keresés alkalmával a felhasználói élmény picit rosszabb lesz, ugyanis a felhasználó PC-jén futó webböngésző, valamint a Google szervere között létre kell jönnie az SSL alapú titkosított kapcsolatnak, amelynek felépítése időbe telik. Más szavakkal a keresés valamivel lassabb lesz, mint a sokak által megszokott, titkosítás nélküli módnál. Valamit valamiért, ugye.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. lackoo1111
2011.10.19. 20:17
Nagy Testvér újabb trükje .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gezu1025
2011.10.19. 20:53
Így csak egy valaki fogja tudni mire kerestél (rajtad kívül) Nagyon menő!!! Így kell ám profi módon adathalászni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. davidrt
2011.10.19. 22:31
Egyrészről kicsit nő a biztonság, és ahogy gezu1025 írta, így ketten tudják, h mit kerestél! Viszont ez kellemes bevételforrás a Google-nak. Óriási összegekért adhat el komplett piackutatási adathalmazt! Én nem sajnálom tőlük, cserébe némi biztonság, és privát böngészés. Persze aki akar az így is követ minket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2011.10.19. 22:50
A címet elírták: Google: alapértelmezett adatgyűjtés a webes kereséseknél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. premiermet...
2011.10.20. 10:10
Így is fel lehet fogni, bár gondolom az utáljuk a Googlet "divathullám" képviselői vagytok... Szerintem elvileg, hivatalosan eddig is csak 2 fél tudhatta mire keresel: Te és a Google. Ha valaki más is tudta, az bizony halászkodott az adataimra, ami nem OK! Tehát gyakorlatilag nem változik semmi, a helyzet ugyanaz, csak a titkosítatlan adatfolyamat hibáit akarja a Google szűrni. Ha ez nem tetszik, és jobban szereted, ha adatokat halásznak/vadásznak/gyűjtögetnek rólad, akkor lépj ki az accountból és használd sima HTTP-n
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!