iPon Hírek

Google Allo: Befutott a webes felület

Dátum | 2017. 08. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Ahogy arra számítani lehetett, a Google előállt a tavaly útnak indított Allo webes változatával. Az újításnak köszönhetően az embereknek nem kell majd a laptopjuk vagy az asztali számítógépük előtt ülve is a mobiljuk után nyúlni, ha új üzenetet kapnak. Már február óta sejteni lehetett, hogy a Google a böngészőből is használható Allo fejlesztésén dolgozik, ugyanis Nick Fox, a Google egyik vezető beosztottja közzétett a Twitteren egy képet a korai webes kliensről. Biztossá pedig júliusban vált a dolog, mikor a Google Allo és Duo fejlesztéséért felelős Amit Fulay bejelentette, hogy már csak néhány hetet kell várni, és mindenki számára elérhető lesz böngészőn keresztül a szolgáltatás.
A Google Allo használatakor a WhatsApphoz hasonlóan kell majd összehozni a webes és a mobilos felületet. A felhasználónak kézbe kell vennie a mobilját, és az Allo applikáció beállításaiban meg kell keresnie az „Allo for web” menüpontot. Ez gyakorlatilag egy QR-kód olvasó, amit rá kell irányítani az Allo webes felületén megjelenő QR-kódra. Ha ez megtörtént, akkor a belépés is hamarosan lezajlik. Nem kell tehát a bejelentkezéssel bajlódni, jelszavakat irkálni, illetve fejben tartani, csak a QR-kódot kell beolvastatni. És nem elhanyagolható, hogy így még a biztonság is magasabb szintű. A felület éppen olyan, mint a korábban kiszivárgott képeken volt. Baloldalt egy panelen az összes beszélgetés ott szerepel, középen lehet küldeni az üzeneteket és olvasni az előzményeket, jobb oldal pedig matricákat, hangulatjeleket lehet beszúrni a csevegésbe. (Ez utóbbi csak felugró, szóval akkor látható, mikor szükség van rá.)
Az Allo már használható böngészőből, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen böngészőt vesz elő az ember. A csevegő számára kizárólag a friss Google Chrome felel meg, minden más programban csak annyit lát majd, hogy nyissa meg a Chrome-ot, vagy ha nincs, akkor töltse le. Ha pedig adott esetben még Allo fiókja sincs, akkor szert tehet egyre az Android vagy az iOS rendszer használatával is. Itt akad némi összeférhetetlenség, ugyanis az Allót egyelőre csak azok a felhasználók tudják weben munkára bírni, akiknek androidos gépük van, szóval hiába irányít valakit a rendszer itt az iOS felé, a böngészőn keresztül akkor sem tudja majd használatba venni a szolgáltatást. Persze a Google elmondta, hogy ez nem lesz így sokáig, és hamarosan az Apple rendszerét használók is megkapják majd a lehetőséget.
Vannak a fentieken túl egyéb, funkcionális korlátozások is. Nem lehet például a weben keresztül Google-fiókot csatlakoztatni, váltani vagy törölni. Nincs mód ezen felül arra sem, hogy egy meglévő csoporthoz új tagot adjon hozzá a felhasználó, vagy esetleg kitegyen valakit a résztvevők közül. A személyes információkról biztonsági mentés készítése sem lehetséges. Nincs fotózási lehetőség – még akkor sem, ha esetleg van webkamera a számítógépnél –, beszélgetések sem törölhetőek, de még csak blokkolni sem lehetséges a nemkívánatos partnereket. És nem került olyan felület sem a webes Allóba, ahol lehetőség lenne az értesítések vagy adatvédelemmel kapcsolatos dolgok beállításait módosítani. A Google Allo most már a weben is használható, de az továbbra sem igazán világos, hogy mi a végső célja a csevegővel (és a videós megoldással, a Duóval) a keresőóriásnak. A vállalatnak van ugyanis egy többnyire sikeres üzenetküldője a Hangouts, amelyen keresztül videohívásokat is lehet bonyolítani, és lényegében bárki tudja használni, aki rendelkezik Google Mail fiókkal. (Mostanra pedig még a YouTube is kapott egy beszélgetésre szolgáló felületet…) Kíváncsiak vagyunk, hogy az aktuális újítást követően sikeresebbé válik-e az Allo. Eddig mintegy 21 millióan töltötték le az applikációt, és érdekes módon a kipróbálók 38 százaléka Indiában telepítette a programot, miközben az Egyesült Államok csak 17 százalékos „részesedéssel” bír. Ez alapján még az is benne van a pakliban, hogy a fejlődő területeket használhatja ki a Google.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!