iPon Hírek

Google: álszent vagy Oracle, inkább hallgass

Dátum | 2010. 10. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Bár a Google már azon melegében kijelentette, hogy alaptalanok az Oracle vádjai, most ennél is tovább ment, és az egész ügy ejtésére kérte az illetékes bíróságot - hivatalosan bizonyítatlanságra, nemhivatalosan pedig álszentségre hivatkozva.

Amely utóbbi valóban egy érdekes mozzanata az ügynek: amint arra a Google is rámutatott, az Oracle mindaddig igen hevesen követelte a Suntól, hogy tegye nyílt forráskódúvá a Javát, amíg mindenestül fel nem vásárolta a vállalatot. Ettől a pillanattól fogva máris tökéletesen megfelelt neki a zárt kód, elvégre most már ő húzhat hasznot belőle - leginkább épp pereskedés útján.

"Elszomorító, hogy az Oracle a nyílt forráskód támogatójából egyszerre átvedlett annak az ellenségévé, és homályos szabadalmakra hivatkozva rátámadt nem csak az Androidra, de az egész Java-közösségre is" - fogalmazott a Google a nyilvános közleményében, majd gyorsan meg is jegyezte, hogy ők maguk természetesen továbbra is a nyíltság hívei, és továbbra is elkötelezetten támogatják ezt a közösséget, hogy mind a fejlesztők, mind pedig a fogyasztók számára jobbá tehessék a mobilozás élményét.

Hivatalosan a bizonyítatlannak nyilvánítás mellett a Google kérte még annak megállapítását is, hogy semmiféle szabadalmat nem sértettek meg - megelőzendő ezzel a későbbi hasonló pereket. Megvádolta továbbá az Oracle-t azzal is, hogy egyszerűen csak ül a szabadalmain és azokkal próbálja megalapozni a vádjait - annak ellenére, hogy azok hamissága már jogilag is bizonyítást nyert. Az ügy ejtése esetén a teljes perköltséget is az Oracle nyakába varrnák.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. CyberPunk6...
2010.10.06. 18:19
(szerk.: jogos, javítva)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. XtreemX
2010.10.06. 20:54
Megérdemelné az oracle hogy kifizesse az egészet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rieper
2010.10.07. 10:37
Én szeretem az oracle-t. Google viszont nagyon terjeszkedi, ettől mindig félni kell. Oracle sem kis cég, de elég szűk szektort ölel fel, még a sun felvásárlása után is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vizmi
2010.10.08. 09:54
rieper te miről beszélsz?
saját szervereket gyárt, saját op. rendszere, adatbázis kezelője, alkalmazásszervere van, gyakorlatilag mindent tud adni, amire egy modern nagyvállalat informatikájának szüksége van.
A mobilpiacon eddig nem volt jelen... idáig.
Amit most csinálnak, az a Bill Gates Microsoft éra legrosszabb időszakára hasonlít, amit már ők is rég feladtak, mert kontra-produktív. Majd rájönnek ők is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.10.08. 14:42

Oracle a tipikus kapitalista (individualista) hozzaallas, amelyrol oly pontos es preciz kritikat hirdettek a gyermekkoromban a kommunistak (kollektivistak).

Mint ahogy az elmult 21 evben, 1989 ota szinte mondatrol mondatra igaznak bizonyultak a kommunista fejtagitokon a kapitalizmusrol tanitott alapigazsagok.

Google mar a jovo szele: az uj generacio, a fiatalok egy, a szuleik vilaganal becsuletesebb, jobb vilag kialakulasahoz akarnak hozzajarulni.

Google eseten az a zsenialis, hogy mindezt ugy teszi, hogy nem szorul karitativ adakozasra, hanem ugy jarul hozza egy uj jobb vilag kialakulasahoz, hogy kozben van anyagi ereje tamogatni a folyamatot.

Mai fiatal generaciora, a mai fiatalokra oszinte orommel tudok tekinteni, mind a Muegyetem diakseregere, mind pedig a fiatal de mar palyakezdo vagy elorehaladottabb helyzetben levo, idosebb fiatalokra.

A mi gerenacionk (en 1956-os vagyok) olyan vilagot tartunk 1989 utan a minket kovetok ele, amitol a kovetkezo generaciok csak hanyni tudnak. Ezert a fiatalok koreben a komoly elszantsag, hogy nalunknal jobb vilagot akarnak.

Mi generacionk elbukott, de leszarmazottaink okultak belole.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!