iPon Hírek

Google Chrome már Mac-re és Linux-ra is

Dátum | 2009. 12. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google szoftverfejlesztői folyamatosan dolgoznak a vállalat Chrome névre keresztelt webböngészőjének tökéletesítésén, a legfrissebb eredmény például most az, hogy a szoftver immáron Windows mellett Linuxra és Mac OS-re is elérhetővé vált, ám ezek a kiadások egyelőre még csak béta változatok, azaz kisebb hibákat tartalmazhatnak. Ezzel egy időben a Windows-os és Linux-os Chrome esetében egy újítást is kínál a gyártó: mostantól a Firefox mintájára bővítményekkel egészíthetjük ki kedvenc webböngészőnk tudását.

A Linuxos felhasználók fáradjanak erre, míg a Mac-esek látogassanak el ide a friss, béta verziós Chrome böngésző letöltéséhez. A Google állítása szerint a két új Chrome kiadás némi extrát is tartalmaz, amelyeknek köszönhetően a szoftver jobban beleillik majd a Maces és a Linuxos operációs rendszerek világába. Ezek az extrák dizájn tekintetében ki is merülnek, egyszóval ne várjunk hatalmas különlegességet, a dolog csak arról szól, hogy a gyártó próbálja a lehető legjobban finomhangolni a Chrome kinézetét annak érdekében, hogy a szoftver "ne üssön el" az éppen aktuális környezettől.

A bővítmény-kezelő.
A Windows és Linux felhasználók a Chrome 4 béta letöltésével végre egy bővítménykezelőhöz is hozzájuthatnak, amelynek köszönhetően a rendelkezésre álló hasznos kiegészítők azonnal alkalmazhatóak. A Google repertoárjában jelenleg több, mint 300 kiegészítő szerepel a Chrome-hoz, így érdemes szétnézni, mert sok-sok hasznos pluginnel találkozhatnak a felhasználók, amelyek megkönnyíthetik a mindennapi internetes teendők elvégzését.

A Google természetesen a fejlesztőkre is gondolt: a vállalkozó szellemű programozók a Chromium blogon keresztül tudhatnak meg többet a Chrome bővítményeiről.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. MartonRoby
2009.12.10. 11:47
Nekem nem megy a link, akit érdekel, az innen letöltheti:

http://www.filehippo.com/download_google_chrome/


Egyébként ideje volt már a kiegészítők beépítése, mert a Firefox szinte csak ezen a téren vezet a Chrome előtt. Mostantól lesz érdekes a böngésző verseny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.12.10. 13:41
Kedvet kaptam hozzá, seperc alatt lejött egy pici csomagocska a cikkbeli linkről, dpkg --install csomagnév.deb paranccsal installáltam, kedvesen szólt, hogy nálam az g-utils csomag nincs felrakva, úgyhogy seperc, pontosabban semásodperc alatt az apt-get install g-utils paranccsal felraktam, és ezekután kiadva a korábbi telepítő parancsot, befejezte a telepítés függőben maradt részét. Elinditottam a google-chrome paranccsal a böngészőt, amely más (internet explórer, firefox) böngészőkhöz képest olyan tempóban jött be, hogy a képernyőn keresztül majd az ölembe esett. És most ebben a google-chrome böngészőben írom nektek a beszámolót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. leviske
2009.12.10. 14:19
Annyit kellett várni a hivatalos Linux változatra, hogy az ember meg nem mondaná, hogy a ChromeOS-t Linux-ra alapozzák.

Bár lehet, hogy ezért is lett jövőév végére halasztva a debüt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2009.12.11. 12:27
nem tudom ki rakna ilyent a MAC-jára de biztos jó oprendszer lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman axe
2009.12.11. 13:56
Mi van? Chrome egy böngésző, nem oprendszer. Az a Chrome OS, és most nem volt róla szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. matthew11
2009.12.14. 13:41
Már nagyon régóta van Linuxra Chrome, csupán nem volt elérhető béta változat, azonban fejlesztői snasphotot naponta többször kiadtak.
Matthew
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!