iPon Hírek

Google: Chrome OS notebook, Chrome Web Store

Dátum | 2010. 12. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google a héten a várakozásoknak megfelelően lerántotta a leplet az első Chrome OS alapú noteszgépről, de az illetékesek a Chrome OS-ről és a Chrome Web Store-ról is ejtettek néhány szót.

Itt a Cr-48, az első Chrome OS alapú noteszgép


A Google végre bemutatta az első Chrome OS alapokon nyugvó noteszgépet, amely a Cr-48-as típusjelzést viseli és kívülről gyakorlatilag semmiféle logót vagy márkajelzést nem tartalmaz. A bemutató egyelőre sajnos csak formalitás volt: a gyártó ugyan elárult néhány részletet a termékről, illetve bemutatta a jelenleg még csak béta fázisban lévő Chrome OS operációs rendszert is, de az is gyorsan kiderült, hogy az első, kereskedelmi forgalomba szánt Chrome OS alapú Acer és Samsung notebookok majd csak 2011 közepén érkeznek.


Akkor lássuk mit tudunk a Cr-48-ról: az előtelepített Chrome OS operációs rendszerrel érkező notebook teljes méretű billentyűzettel rendelkezik és 12,1 hüvelykes képátlójú, "nagyfelbontású" LCD kijelzőt tartalmaz. Hogy ebben az esetben pontosan mit takar a nagy felbontás, azt nem részletezték a bemutató alkalmával. Ha a képekre néhány pillantást vetünk, akkor feltűnhet, hogy a billentyűzeten sem Caps Lock, sem Windows gomb nincs, sőt, a szokásos funkcióbillentyűk is hiányoznak róla. A noteszgép a szokatlan billentyűzet mellett egy nagyméretű érintőpadot, beépített webkamerát és kétsávos (2,4 GHz & 5 GHZ) 802.11n típusú WiFi adaptert is kapott.


A repertoárban nem túl meglepő módon még egy Qualcomm Gobi 3G modult is találunk, amely világszerte használható, legyen szó bármelyik mobilinternet szolgáltatóról. Az Intel platformra épülő  - és valószínűleg Intel Atom processzort tartalmazó - notebook egyetlen akkumulátortöltéssel 8 órán át képes üzemelni, de készenléti állapotban akár 8 napig is elvan. Az adatok tárolását NAND Flash tárhelyre bízzák majd, ám ennek pontos kapacitása egyelőre nem ismert.Elérhető a Chrome Web Store


A Cr-48-as noteszgép mellett bemutatkozott a Chrome Web Store is, ami tulajdonképpen nem más, mint egy alkalmazás-webáruház. A Web Store nagyjából 500 különböző alkalmazást tartalmaz majd és gyorstesztünk szerint a Chrome webböngészőhöz már el is érhető. Az alkalmazások letöltéséhez - azon kívül, hogy Chrome webböngészőt használunk, mivel az appok ahhoz készültek - be kell jelentkeznünk Google felhasználói fiókunkba.

Chrome Web Store
A rendezvény keretén belül egyébként a New York Times, az Amazon, a Windowshop és a Kindle for the Web alkalmazásokat mutatták be. A szoftverek on-line működnek majd, de lesz köztük olyan is, amelyhez offline módban is hozzáférhetnek a felhasználók. A Kindle for the Web alkalmazás az Amazon állítása szerint lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók komplett könyveket olvashassanak ki a webböngészőjükön keresztül, sőt, azt is, hogy bármelyik weboldal Kindle könyvesbolttá válhasson. A Kindle for The Web várhatóan 2011 elején válik majd elérhetővé. A Chrome Web Store egyébként számos hasznos és ingyenes alkalmazással, valamint bővítményekkel próbálja majd könnyebbé tenni a Chrome és Chrome OS felhasználók mindennapjait.

A Chrome Web Store itt található.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. gebana
2010.12.09. 23:00
a totális felügyelet. nekem ez jut erről eszembe.

a gigaherzeknél nagyot néztem, aztán kiderült miről is van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pipi
2010.12.09. 23:15
a Google olyan mint a fidesz mindent akar uralni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szerzetes
2010.12.10. 11:14
Hm... Caps Lockot én személy szerint egy ideje nem használok. Csetelni nem csetelek, hogy kiabálni kelljen, szövegszerkesztőben meg amúgy sem illik Casp Lock-kal v. shifttel csupa nagy betűt írni.
Windows gomb minek egy gépre amin nem windows van?
Funkció gombok... az mondjuk hiányozhat, de ha már úgy is saját OS, saját gép, akkor azok saját piktogrammokkal ellátott gombok lehet hasznosabbak a célközönségnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. polarx
2010.12.10. 12:38
Szerzetes: +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2010.12.10. 17:47
Én Linuxon sokat használom a windows gombot.. Ha nem is ez alapján döntenék egy laptop vásárlása során, azért hiányozna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster
2010.12.11. 00:56
Olyan dejavu érzésem van ezzel a Store -al kapcsolatosan, hogy az nem igaz ... Újabb notebook a piacon amit a szar sem fog majd venni , újabb OS a piacon amit az isten sem fog majd használni . Személyszerint úgylátom, hogy a mai felhasználók körében leginkább elterjedt rendszerek mind Windows vagy MAC OSX -et használnak... Senki sem fogja majd leváltani a OS -ét egy kifestett linuxra , na meg gondoljunk csak bele mennyi ideig tartana majd míg elterjed ez a rendszer, már ha egyáltalán terjedésnek indul... ááá vicc! Kár a gőzért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jucika67
2010.12.11. 09:53
Annak a Store nak nagyon Apple Itunes Store kinézete van nemis kicsit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman mythb...
2010.12.11. 14:06
Az ügyeletes jósunkat hallották ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!