iPon Hírek

Google: faállomány ellenőrzése műholdakkal, akár valós időben is

Dátum | 2014. 02. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google több érdekes projektet is indított már az elmúlt hónapok, illetve évek során, ezek közül a legfrissebb a Global Forest Watch nevet viseli, célja pedig az, hogy megmutassa az érdeklődőknek, hogyan változott a fák mennyisége globális, illetve helyi szinten az elmúlt évek során.
A könnyedén kezelhető interaktív térkép a vállalat Maps és Earth szolgáltatására támaszkodik, és meglehetősen hasznosnak bizonyulhat sokak számára, hiszen könnyedén, látványosan követhető, mennyi fát vágtak ki az adott térségben, de arról is ad némi információt a térkép, hogy mennyi új fát telepítettek. A kivágott fák rózsaszínnel, az újonnan telepített fák pedig kékkel jelennek meg a térképen.
Brazilia
Alul látható egy idősáv is, ami 2000-től 2013-ig mutatja a változást, de a sáv két végén található kis négyzetek tetszőlegesen mozgathatóak, így 13 évnél kisebb átfogás is beállítható. Ha beállítottuk a kívánt idősávot, a bal oldali "Lejátszás" gombbal végigkövethetjük az adott térség famennyiségének változását. Egyes esetekben arról is kínál információt az adott térképrészlet, hogy mely cég, illetve cégek kezelik arrafelé az erdőségeket.
A Google illetékesei szerint hatékonyan, bárki által nyomon követhető az erdők famennyiségének változásai, így szükség esetén időben lehet dönteni egy esetleges beavatkozásról is – ez a természetvédők és a hatóságok szintjén különösen fontos lehet. A felső menüsor opcióinak – és a NASA rendszerének – köszönhetően egyebek mellett akár az is nyomon követhető, hol volt az elmúlt hét napban erdőtűz. A Google, illetve a vele együttműködő szervezetek célja az, hogy az új szolgáltatás idővel valós idejű információk biztosítására is képes legyen, sőt, akár riasztásokat is küldhessen a megfelelő hatóságoknak, hogy ha beavatkozást igénylő tevékenységre derül fény. A valós idejű információgyűjtés természetesen műholdakkal történhet. Aki kedvet kapott az új szolgáltatás kipróbálásához, látogasson el ide.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. LengyelFer...
2014.02.24. 09:32
"a vele együttműködő szervezetek" például az NSA?
Jobb indokot nem is tudnék a valós idejű globális megfigyelésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dobko
2014.02.24. 09:34
Megnéztem a mi környékünket, valamennyire tisztában vagyok azzal hol szoktak fát vágni.
A kivágások még stimmelnek is talán, de a telepítések ??? Olyan területeket mutat be kékkel, amik eleve erdős területek, és nem telepítettek, csak még nem került kivágásra. Leginkább ahol vadászni szeretnek, ott kék minden. Voltak telepítések amiknek már látszania kéne, de én nem látom.
Szóval van min csiszolni még szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. j.panzer
2014.02.24. 09:43
Végre valami értelmesre is használja az erőforrásait a Google, nem csak a világszintű kémkedésre.
Ez egy kifejezetten jó projekt, némi társadalmi felelősségvállalás. Inkább ilyenek figyeljenek, mint az embereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. balazs630
2014.02.24. 18:59
Nocsak mennyi fát telepítettek a tengerekben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2014.02.24. 20:43
j.panzer: Már bocs, de pont a Google-t fikázod? A legtöbb innovatív ötlet náluk születik és a megvalósításra sem sajnálják a pénzt.

- Valaki kitalálta, hogy légballonokkal terjesszék ki a hálózati lefedettséget azokon a helyeken, ahol kábeles infrastruktúra nem áll rendelkezésre.
Megcsinálták.

- A szervereiket a legtöbb parkjukban tengervíz hűti, vagy éppen abból termelnek áramot.

- Önjáró, energiacellás autókat és vonatokat terveznek és építenek.

Hol éltél eddig? Vagy leragadtál az Androidnál és a google.com-nál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!