iPon Hírek

Google: Fejlesztői konferencia a moduláris telefonnak

Dátum | 2014. 02. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Azoknak, akik már temették a Motorola eladásával a Project Ara moduláris okostelefon fejlesztését, itt a jó hír! A Google ezt a részleget megtartotta magának, és a jelek szerint nemcsak, hogy tovább folytatja a megoldás kidolgozását, hanem hamarosan egy nagyszabású rendezvényt is tartanak a „tiszteletére”.
A moduláris mobiltelefon terve már régóta érik, de eddig egyetlen életképes megoldással sem találkozhattunk. Most azonban nagyon úgy fest, hogy a Google végre megalkothatja azt a készüléket, ami egyszerre több milliárd embernek tud megfelelni. Hosszú út áll még a Project Ara előtt, de hamarosan már a „külsős” fejlesztőket is bevonják az előkészületekbe. Erre a legjobb alkalom mikor máskor lenne, mint egy fejlesztői esemény során, ahol az összes érdeklődő választ kaphat a felmerülő kérdéseire. Ráadásul, ha minden jól megy, talán már az első prototípust is megismerhetjük majd közelebbről. Rövid időn belül immáron a második termékkel ismerkedhet majd meg a nagyközönség, ami a Google Advanced Technology and Projects (ATAP) részlegének termése. Néhány nappal korábban a Project Tangot jelentették be, amibe március közepén fogják bevonni az érdeklődőket. De visszakanyarodva a Project Arához, miről is van itt pontosan szó? A moduláris mobil lényege abban áll, hogy hasonlóan épülne fel, mint egy átlagos asztali számítógép. Minden fontosabb alkotóeleme könnyedén cserélhető lenne, így az összes ember az egyéni igényeihez tudná igazítani a saját szerkezetét. Nem kellene többé az egész telefont cserélni, ha esetleg egy jobb fényképezővel, vagy gyorsabb processzorral szerelt készülékre vágyunk. Ugye milyen jól hangzik? Persze ezt megvalósítani nem lesz egyszerű, így még mielőtt a dolgok elébe szaladnánk, várjuk ki, hogy a Google mit tud felmutatni a szóban forgó rendezvényen.
A Project Ara fejlesztői konferencia két napos lesz, tehát már előzetesen is meglehetősen sok programra lehet számítani. Jelen állás szerint úgy fest, hogy április 15-e és 16-a között fogják megtartani az eseményt. A Google a lelkes érdeklődőket igen neves helyre invitálja, a kaliforniai Mountain View-ban található Computer History Museumban lesz ugyanis a rendezvény megtartva. Sajnos a helyszínre csak száz embernek biztosítanak belépési lehetőséget, de azoknak sem kell csüggedniük, akik lemaradnak. A vállalat a jó szokásához híven a Project Ara fejlesztői konferenciáját is követhetővé teszi online, így azok sem maradnak le semmiről, akik nem tudnak jelen lenni a helyszínen. Elöljáróban csak annyit árultak el, hogy pillanatnyilag az alfa verziós Ara Module Developer’s Kit (MDK) elérhetővé tételén dolgoznak. Ha ezzel elkészülnek, a végeredmény nyílt publikációt fog kapni. Ez leír majd, és tartalmazz mindent, ami ahhoz szükségeltetik, hogy az érdeklődők megbarátkozzanak az Ara modulok fejlesztésével.
A Time információi szerint egyébként nagyon olcsó lesz az alap. Az úgynevezett szürketelefon belépő komponensekkel fog érkezni, és mindössze 50 dollárt kérnek majd érte. A felhasználók utána ezt már kedvükre variálhatják erősebb központi chippel, nagyobb kijelzővel, több memóriával, vagy bármi mással. Az alacsony indulóárnak köszönhetően a Project Ara a fejlődő és az elmaradott régiókat is meghódíthatná.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

38. lazacmaki
2014.02.28. 18:11
Ha elérhető lesz, szívesen veszek egyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Szefmester
2014.02.28. 19:14
Detto.

Nem lesz rosszabb droiddal ellátva mint egy random PC a windowssal. A droidok már így is annyi féle felépítésű telefonon vannak ott annyi verzióban hogy egy ilyen készülék szinte az amire kitalálták a droidot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. aRm1n
2014.02.28. 19:20
Ha sikerül megoldaniuk a variálhatóságot, és nem megy teljesen a forma rovására, beneveznék egyre! A kompatibilítástól annyira nem félek ha a Google csinálja, a PC komponensek is együttműködnek egymással ( úgy ahogy), csak tudnak hardvert csináltatni a saját szoftverjükhöz... mondjuk lehet hogy csak a későbbi Androidok támogatják majd a firmware-k miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. nemlehet
2014.02.28. 20:48
Nem annyira látok benne jövőt, lévén majdnem minden a SoC-ba van integrálva. Szóval mit lehet variálni? SoC, kamera, kijelző, aksi, esetleg (bár nem valószínű) beszédmikrofon, előlapi kamera, szenzorok. Nagyon talán csatlakozók (HDMI).
Sajnos nem hiszem, hogy megérné ez a felhasználóknak majd, főleg hogy amit a legtöbb ember cserélne a telójában az az aksi. Igazából csak annyit kéne tenni a gyártóknak hogy minden telefonhoz kiadnak egy vaskosabb hátlapot, hogy nagyobb aksi is belemenjen azt csókolom. Onnantól a felhasználó eldönti, hogy vékony telót akar vagy vastagot nagy aksival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Szefmester
2014.02.28. 21:37
nemlehet: Pont most soroltad el miket akarnának az emberek cserélni, de kihagytad a memóriát. És akkor most ezek után sem érted hogy miért is jó?
Érdekes ember lehetsz... olyan.. hmm.. egyedi... pont mint az a 3millió másik aki pont olyan mint te.

Én pl a jelenlegi telefonomban elsődlegesen memóriát növelnék, másodiknak cpu sebességet, harmadiknak kamera, majd jöhet a kijelző, és az aksi... a megjelenéssel elvagyok. Persze ha vastagabb lenne nem panaszkodnék. Több fér el a burkolat alá.

Nos innentől had döntse el a felhasználó hogy akarj e cserélgetni vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. nemlehet
2014.02.28. 22:20
Én értem ez miért lenne jó, de 99%, hogy nem utólagos bővíthetőség lesz. Szóval nagyon szépen hangzik, hogy hopp veszek még 1 giga ramot a telefonba, csak rohadtul nem fog így működni. Vagy olyan árban lesz, hogy ne érje meg. Hogy lehetne akkor eladni a csúcstelókat?

Ráadásul ha kijön egy újabb SoC akkor azt hogy fogod a jelenlegi alaplaphoz hozzápasszintani? Meg nyílván mindegyik gyártó csak a saját eszközeit fogja támogatni, tehát hiába raknál a tök jó kis HTC telódba samu kamerát valószínűleg nem teheted meg. Már a PC piacon sem teljes a kompatibilitás, hát még mobil fronton...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. asdsa
2014.02.28. 23:26
Egy mai telefonban a SoC-ban kb. csak a proci, gpu+modem található és mondjuk a kamera képfeldolgozója, hangcsip, memória, szenzorok stb. az teljes mértékben a SoC-tól függetlenek, az alaplapon helyezkednek el?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Szefmester
2014.03.01. 01:16
Te most azon méltatlankodsz hogy a PC-n van Amd meg Intel CPU és NVidia meg AMD vga... és van DDR2 és DDR3 RAM... körülbelül. Szabványosított foglalatok után ki nem sóhajtja le hogy milyen gyártmányú a cucc bele? Ha különcködni akarnak a gyártók akkor nem fogják tudni az emberek belerakni a telefonba a terméküket és csak lassabban fog elterjedni, nekik az meg nem érdek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. 0rigami
2014.03.01. 01:45
nemlehet: +1

Én sem látok nagy jövőt benne, forradalmasítást, meg pláne nem. Igazából nem is értem a koncepciót!
A PC is a platformosítás felé indul el - és most hagyjuk, h ez jó-e vagy sem -, ráadásul az emlegetett "android úgyis ezernyi készüléken elindul" pont, h a rendszer rákfenéje! Ha a variációk számát drasztikusan lecsökkentenék, nem kellene pislogni az érthetetlen kompatibilitási gondok miatt, arról nem is beszélve, h kevesebb fajta, de jobb minőségű mobilok esetén talán sanszunk lenne egy kb. 2 éves terméktámogatásra, ami sztem egy átlagfelhasználónak fontosabb, mint a legozhatóság!
Vegyük még hozzá, h "buta" okostelefonokból is rengeteget adnak el, mert olcsó és a gazdájának "pont jó". Pár dologra használja csak és arra az neki tökéletes. Nem érdekli a processzor, elvan a kamerával, ha elmondják neki, pár hétig tudni fogja mi az a RAM... Hát, nem a belépő- vagy középkategória törzsvásárlói lesznek a célközönsége - szóval a legnagyobb piacok kilőve...

Aztán:
Adott egy eddig sosem látott koncepció, ami jó, hasznos, zseniális(?) ÉS olcsó!!! Lesz rá tökéletes szoftver - akár több gyártótól is -, amik természetesen lefedik majd az ÖSSZES variánst. Mindez időtálló is lesz, tehát összerakod magadnak elég rammal, jó kamerával, nagy akksival és 5-8 évig csupán a lelkét, a SoC-ot fogod csak cserélgetni - akár nem olcsón, de emberi áron, egy csúcsmobil töredékéért fogsz egy csúcsmobilt kapni!

Peeersze. Hoogyne! (ütemes állva tapsolás a gyártók részéről!)

Ééééés... ha ez megvan, ár/értékben természetesen(!) rosszabbnak kell lennie a Nexusoknál, de jóval jobbnak a nyomott árú kínai mobiloknál, különben azok terjednek el ez helyett a fejlődő országokban és újabb piacokat veszt az újdonság.

Félre ne értsetek, nem vagyok a pénztárcám ellensége, szóval ha valahogy meg tudják oldani, ám legyen! De ez így egy kicsit sok kritérium, amit SZVSZ nem tud majd megugrani. Egyszerűen a felhasználókon kívül ez senkinek sem jó!
Értem én, h a gyártók így kevesebb költséggel termelhetnek profitot, de minek adjon el neked 2 évente egy SoC-ot teszem azt 30e-ért, h elégedett legyél a masináddal, mikor eladhat ugyanúgy egy EGÉSZ telefont neked 100e-ért? Hogy éri ez meg egy profitorientált cégnek?

Persze lehet kiadják valamikor, de egy nem túl olcsó (jobb esetben!), nem túl jó dolog lesz idegesítő gyermekbetegségekkel, késő/akadozó szoftvertámogatottsággal.
Aztán kijönnek az első tesztek, mindenki felébred bilibe lógó kézzel, megállapítást nyer az "ez még nem az igazi, de az irány jó", ki is érdemli majd a tapsot az újítás révén, de kb. ennyi lesz az igazi érdeme. Ekkor megfogalmazódik a vásárlókban az "ezt még nem, de majd a következő az biztos jó lesz, azt biztos megveszem", a gyártókban pedig - a siralmas eladásokat látván - a "nem lesz több ilyen, maradunk a kitaposott ösvényen!".

Szóval nem értem magát a koncepciót.
Késő van már, nem fogalmaztam át, azért remélem érthetőek az érveim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Szefmester
2014.03.01. 09:54
Nem kell annyi melós a szalag mellé hogy összerakja a készüléket, ellenben márkaszervíz az kellhet, jópénzért felszámolva a cserét ha valaki nem otthon csinálja, és nem alkatrész sérülés miatt kerül oda garancia időn belül. Ez az egész amolyan OEM PC érzésű. Megkapsz egy kiválasztott készüléket majd panaszkodsz a telefonos haverodnak hogy lassú. Ő meg fogja magát és kicserél benne egy két alkatrészt és minden megy a mint az álom.

A legtöbben amúgy pont azért nem vesznek félévente/évente új telefont mert nem időtálló készülékek, és amire használják arra tökig elég nekik. Lehet hogy húzzák a szájuk hogy ez vagy az a tulajdonsága lehetne jobb is, de vagy nem csinálnak semmit, vagy vesznek egy teljesen más készüléket aminek lehet más hibája lesz. Ennél meg elviszik a szakihoz és egy új telefon töredékéért kicserélnek benne valamit.

Nem értem hogy ezzel hol a baj...

(és nem mellesleg pár volt kolegám örömködött volna ha ilyen telefonokat kellet volna szerelniük nem pedig cserélhetetlen alkatrészűeket.... )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. 0rigami
2014.03.01. 11:25
Szefmester: Ezzel? Sehol!
Pont az a bajom, h akárhol olvasom, mindenhol a vásárló szemszögéből van nézve az egész koncepció! Ez szerintem így rózsaszín álomvilág, ami az általam leírtak miatt fog sajnos megbukni.


A nem kell annyi melós a szalag mellé szvsz azért nem jó érv, mert a költségeket így is, úgy is kifizeted, hisz haszonnal szokás eladni a végterméket. A szervizesek örömének megszerzése szerintem szintén nem lesz opció egy ilyen termék bevezetésénél...

Ami számítani fog viszont:
Ez a koncepció azért valamilyen szintű hozzáértést igényel, hisz még ha legózva is, de szét és össze kell szerelni. Ez újabb rossz pont, hisz mint anno kapargattam is a dolgot, inkább "hülyebiztos" készülékekkel és oprendszerekkel akarják elárasztani a piacot, amik maguktól frissítenek egy "OK gombra".
Szóval marad a hozzáértő/lelkes amatőr 10-20-30%(???), akik tényleg vennének ilyet, mert nem riasztja el őket, h nem csak bekapcsolni kell és használni. És közülük vajon hány százalék lenne az, aki tényleg aktívan használná a "fícsőrt", nem csak azon lenne, h pl. 2 évente kis ráfordítással, kevés hozzányúlással jó telefont rakjon össze magának?


Szóval végül is nem az ötlettel van bajom, hanem h ez így inkább van "hájpolva", mint ésszerűen bevezetve a piacra. Nem kötekedni akarok az írásaimmal, de ha ezzel kéne házalnod a gyártóknál, mit válaszolnál, hogy érvelnél, ha az általam leírtakkal szembesülnél részükről? Mi lenne az a mindent elsöprő érv, amivel meg tudnád győzni őket?

Sokat gondolkoztam ezen és részemről csak a luxustelefon szegmensben lenne ez így, még most működőképes. Ott, ahol jobban számít a valódi bőr és titánium a borítás, mint a valódi tudás... Ez az a piac szerintem, ahol megéri a kísérletezgetés, hisz bármi is lesz a vége, orbitális haszonkulccsal dolgoznak amúgy is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. nemlehet Szefm...
2014.03.01. 11:52
A VGA nem is akkora gond, mivel a PCIE az szabványos. De a proci már gond lehet. Ugye egyrészt a két gyártó foglalata is más, és már gyártón belül sem teljes a kompatibilitás. Az intel féle tic-tac pont 2 évente váltogatja a foglalatot ami PC-n még ok, hiszen többnyire 3-5 éves ciklusokban cserélik a gépeket (kivéve akik profitálnak már 10-15% plusz teljesítményből is) de telefonnál pont megölné a SoC cserélhetőséget. Érzésem szerint itt nem 2 évente lesz "foglalatváltás" hanem évente.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. asdsa
2014.03.01. 11:56
Hát ami a vásárlónak jó, az sokszor a gyártónak is.
A Qualcom eladhat 100 ezer procit a Samsungnak is 20$/db áron, de ugyanúgy a vevőknek is (persze viszonteladókon keresztül) mondjuk 45$/db áron is.
Ami a telefonokba kerül, azot a gyártók nagyon nyomott áron veszik, viszont sokat. Ha mondjuk már 10-20%-át az alkatrészeinek "közvetlen" a vevőknek tudnák eladni rendes áron, az nekik már megérné, mert őket nem érdekli, hogy most Samsungként veszed meg, vagy épp' betolsz egy Qualcom soc-ot a legós telefonodba.
Bár a mostani rendszerrel sincs nagy baj, mert van kínálat rendesen. Hogy ilyen hatalmas gyártók miért nem tudnak egy 2 éves terméktámogatást elintézni, amikorX D A-n féltucat amatőr portolgatja a legfrissebb verziókat szinte minden népszerűbb készülékre, az rejtély (talán hogy legyen miért újat venned).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim 0riga...
2014.03.01. 12:13
100% hogy nem költséghatékony alternatíva lesz, még úgy sem hogy az ember felesleges komponenseket direkt nem rak bele. SoC, WiFi, dual SIM slot, NFC, 2 GB RAM, 16GB tárhely kellene nekem egy vaskosabb akksival, semmi más (még kamera se), de gyanítom hogy még ezt is csak olyan áron tudnám "összelegózni", amiből vehetnék mondjuk egy akármilyen felső kategóriás telefont is, ami akksin kívül minden követelménynek megfelel, akkor meg inkább azt veszem, a gyenge akksit meg inkább megtűröm ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. 0rigami
2014.03.01. 12:43
asdsa:
Ez az egész lego-dolog arra épül, h ne kelljen mindent egybe cserélned, illetve utólagosan tudd variálni. Az egész telefon arra épül végül is h neked, mint vevőnek spóroljon költséget. Ez szép és támogatom is, viszont utópia mindaddig, amíg nem állnak gyártók mögötte!
Mondjuk, h SoC szempontból bejön az, amit mondasz. És pl. kamera meg kijelző szempontból? Jó szoftverekkel egy 5-8 MP-es kamera már elég a mindennapokra - egyesek szerint még sok is -, illetve egy FullHD-s IPS-variáns kijelző szintén a maximum nem kevés embernél. Ezeket egyszer megveszed. Ok(?). Tehát SoC-ot megéri majd gyártani, de a másik kettő dolgot nem? Vagyis hát meg fogja érni, de olyan áron, amire meg majd te nem fogsz rábólintani... és akkor ennyit az olcsó telefonról!

Szvsz itt a termék maguk a darabkák és alaplap függően azt legozól össze belőle, amit akarsz (telefon, tablet, autóba kommunikációs központi panel, stb.)! Pont ezért úgy kell nézni, h minden egyes darabkáját olcsón, haszonnal megérje gyártani/árusítani, még úgy is, h némelyikből esetlegesen keveset fognak értékesíteni.
Csak én érzek itt összeférhetetlenséget?

"Hát ami a vásárlónak jó, az sokszor a gyártónak is."
Van ilyen. De inkább van olyan, h egy túllihegett árvíz/tűzvész okán elszállnak a HDD, memória árak...
Meg aztán a telefon piac szép mutatókkal rendelkezik így is, nem kell erőlködni semmi újjal, rizikóssal, csak h tovább növeljék a bevételt. Stagnálás esetén más lenne a helyzet, ott tényleg merészet kell álmodni (AMD: APU, Mantle, stb.)!

Továbbra is tartom: az egész koncepció sajnos túl szép, h igaz legyen, mert ez így egyszerűen kivitelezhetetlen!

szerk: Asagrim röviden összefoglalta a lényeget!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Asagrim 0riga...
2014.03.01. 12:59
A "röviden" a "lényeget" pedig abszolút nem rám jellemző!

Pedig erről van szó, ha 180-ért vehetek valami 4000 mAh-s telefont amiben semmi nincs amit előre eltervelve nem szándékozok használni, meg egy 2800 mAh-s telefont amiben minden van amit szándékozok használni, meg még más is amit szituációfüggően használnék egyszer-egyszer, akkor minden esetben az utóbbit venném, mert az nyújt teljesebb körű szolgáltatást ugyanazon az áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. unknown
2014.03.01. 15:01
Azért egy Lenovo P780-ba nem mondanám hogy semmi sincs, s ami nem annyiba kerül mintha itt vennéd Magyarországon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Asagrim unkno...
2014.03.01. 15:10
Az egy komponensekből összerakható telefon? Nem. Még a 2GB RAM és a 16GB belső tárhely sincs meg amiről én beszéltem, szóval nagyon nem értem, hogy ez most hogy jön ide ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. djgeg
2014.03.01. 16:13
Sokak annyira korlátoltak, nemlátnak tovább a jelenleg alkalmazott technológián. A Telefon egyre komolyabb szerepet kap az életünkben. Nagy % ban váltotta fel a laptop és asztali PC vásárlásokat. Miért? Mert erre van szükség.
Azonban ez írtózatosan nagy pazarlásba megy át. Laptopot, asztali PC ét, nem 1 évre vesz az ember. Az okostelefon tulajok viszont a fogyasztási szokások szerint akár még kevesebb mint 1 év alatt lecserélik a teleont. Ez viszont irtózatosan nagy fluktuációhoz vezet.
PC világban, évekig használhatod ugyan azt a konfigot. Max néha fejleszted, de nem teljesen lecseréled! Játék konzol világban egy fix eszközöd van amit 5-10 évig használhatsz! Ami egyébként annyiba kerül mint egy jó okostelefon!!!!
Okostelefon piacon? 80-200 e Ft os eszközöket évente cserélünk! Ez így nem állapot!

Ma már az okostelefonok és tabletek lettek a legnagyobb értékes szemét gyártók. Mert a PC vagy PC alkatrészek, laptopok mire kidobásra kerül akkora már az egy elavult eszköz. Az okostelefon max 1-3 éves.

Gondolkozzatok... Egyre nagyobb igény van egy ilyen gyorsan fejlődő nagy mennyiségű gyártóval rendelkező piacon egy moduláris eszközre! Hogy ne mindent dobáljunk ki.

Aki ezeket nem látja be... Az kéretik kinyitni a szemét!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. boond69
2014.03.01. 17:28
"moduláris eszközök" hmmm.
Mire összegyűjtöd ezeket a perifériákat vagy arra először is a szükséges anyagit, hamarabb veszel magadnak egy jobb és vadonatúj készüléket, attól amit össze legózol.
Számolhat bárki a nem igazán tartós, manapság készített műszaki cikkekre aminek 2-3 év a használhatósága. Ezekre a cuccokra nem lehet építeni. A "legókat" megtarthatod magadnak az alapkészülék már rég kuka.
Még a közös akkumulátor töltő csatlakozásig se jutottunk el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. djgeg
2014.03.01. 17:55
boond69 Ékes példája vagy annak, hogy a jelenlegi technológia, vagy gyártás modell, mennyire bekorlátolja az embereket gondolkodásban.

Ma egy PC összerakása mennyi időt energiát, vagy szükséges anyagi befektetést igényel? Változó... Pont az igényeknek megfelelően. Hasonló koncepcióban miért lenne drágább?
3 év után egy mai okostelefon az kuka. Szemét. Teher. Egy számítógép? Egy PC? 2-3 éves alkatrészekből áll a PC ém(kivéve vga)! És mai játékokat is maxon visz full HD én! VM eket futtatok, erőforrás igényes alkalmazásokat használok rajta...
Kicsit láss a dobozon kívülre, amit most okos telefon gyártásnak tekintünk.
PC is fix hardverként indult. Aztán jé mekkora piaccá nőtte ki magát a moduláris Személyi Számítógép.

3D nyomtatásra is gondolom hasonló vízióid vannak. Minek az, a gyárban költséghatékonyabban előálítják a kínai munkások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. boond69
2014.03.01. 18:45
Utóbbi időben "moduláris számítógép" összetevőkből tavaly nyáron leégett az alaplapom. Természetesen csere a mi ebből moduláris volt a táp és a vga kártya, de már a memóriák sajnos nem.
Év végén tönkrement a gyerekek gépén az alaplapi BIOS. Már lett rögtön a nagy modulárisból egy kupac szemét, mert az alaplapok már nem támogatták az épségben megmaradt memóriákat. Miért is? Mert minden fejlődik és nem marad örök. A procik már nem tolerálták az újabb megjelenésű gamep.-ket. 2-3 éves dolgok a mai világban lassan korosnak tűnnek.
Visszatérve a mobilok esetérre, nem egy klaviatúrára épülne ez az elképzelés és pont ez a probléma, hanem egy telefonra.
Most van egy S-E xperia activom. Elmúlt kétévesnek lenni és haldoklik szegény, de hiába lenne ő az alap és vennék az elképzelés szerint egy-két kiegészítőt, ha már nincs vagy nem érdemes hozzá csatlakoztatni is bármit. És, ha vége lesz neki modulár ide vagy oda, ha lenne ilyen mobil perifériák, sajnos a telefon nélkül nem venném hasznát.
Pc-ről ne is beszéljünk a DOS 5.5-ota nálam létezik.
A 3D nyomtatás tetszik, de a tésztát vagy egy cipőt nem "műanyaggal" helyettesíteném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester
2014.03.01. 21:16
Azt vajon miért nem teszed hozzá a "jólmegmondáshoz" hogy mikori volt a gép? Mert én még most is tudnék cserealkatrészt szerezni (újonnan) a majd 6 éve megvaásárolt gépemhez ami akkortájt kezdett (DDR verzió ügyileg) elöregedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. n30h
2014.03.01. 22:59
Abba még nem gondoltatok bele hogy talán a google fog rá egy szabványt kihozni az alaplapra? Igaz nem örök élet lesz de a PCI is mióta működik már ennyi erővel procit is lehet ilyen szabványra építeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. 0rigami
2014.03.01. 23:46
djgeg:
A "mit kéne tenni, h jó legyen" és a "mi lesz valójában" az két külön dolog. A tisztán belsőégésű motoros autóknak is rég el kellett volna tűnniük, vagy esélytelenül háttérbe szorulniuk a hibridekkel szemben, erre most nézd meg hogy állunk. Terjed...-get!

A PC tényleg jó példa...
A mai modern APU-k úgy néznek ki, h alaplap, proci, ram. Minden más integrálva van. És ugyebár rebesgetik a a CPU és a DDR4-es ramok ráforrasztását is, szóval tényleg a legóé a jövő!

Manapság a mobil eszközök robbanásszerűen fejlődnek és terjednek, mindenki arra koncentrál, h minél nagyobb szeletet vágjon ki a piac-tortából, így egy ennyire rétegterméket gyanítom meg sem kísérelnek még kiadni. Majd 3-5 év múlva, mikor már megállt az "okostelefon gyarmatosítás" - és akkor is ki tudja hogyan fog ez történni!
Sajnos nem az ésszerűség, környezetvédelem, fejlődés irányít, hanem a PÉNZ! Ezt belátni nem korlátoltság és amit írtam tartom - míg rá nem cáfolnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. djgeg boond...
2014.03.02. 01:20
A DRR3 2007 ben indult be. 7 évnél régebbi alaplapba való DRR2 es memóriáról beszélünk és neked még az nem tetszik, hogy a mai alaplapok nem kezelik?
Vagy netán kompatibilitási gondok voltak? Mert az ma már szinte egyáltalán nem probléma. Processzor tokozás gyakrabban változik mint a ram, szóval nem is tudom miről beszélsz, itt ram kompatibilitási problémákról.
Van már olyan 3D nyomtató prototípus ami fémet és egyéb anyagokat használ egyszerre. Később egy elektronikával rendelkező eszközt is kaphatsz.

0rigami
Felhozod a Hibrideket, mint negatív példa, amikor az az egyik, hogy pénzügyi Ipari ellenérdek van az elterjedésük ellen, az a másik, hogy ténylegesen nem történt kézen fogható ugrást jelentő fejlesztés az akkumulátorok terén már évtizedek óta!
PC...
Modern apu... Ide vagy oda, a PC mint moduláris személyi számítógép nagyon nehezen vagy egyáltalán nem fog kikopni a világból. Egyre több az CPU-GPU kombináció, de igazi teljesítményt a jelenlegi kombinációk a konzolokon kívül nem fog elterjedni. legalább is még biztos nem.
Azok mellet, hogy a APU, RAM minden egybe kombó normálisan csak konzolokban van. PC-én... CPU GPU-GPU Mantle apu valami-RAM minden külön. Ez még nagyon nem tart ott, ahova te beállítod és egy jó darabig nem is fog. Miután egy egész piaci és gyártói világ épül a jelenlegi konstrukcióra.

A moduláris mobil létrehozása, sokkal nagyobb üzleti versenyt sokkal több pénzt jelentene az ott résztvevőknek mint jelenleg!
Egy egy felhasználónak, vásárlónak több modult lehet eladni, mint amit éppen használ. Összességében akár drágábban is mivel a fejlődés gyorsabb adott szegmenseiben, pl processzor, míg a többiben szinte stagnál, így ez is gyorsulhat. Csökkennek a gyártói költségek az által, hogy egy processzort lefejlesztetni, megrendelni, majd becsomagolni és eladni, nem akkora költség és idő, mint megtervezni, összeszedni minden alkatrészt és engedélyeztetni egy egész telefont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. asdsa
2014.03.02. 01:49
@0rigami
Hát csak akkor lenne sikeres, ha hírtelen berobbantaná a Googel a köztudatba, és ezáltal lenne elég vevő, aki megvásárolná az alkatrészeket. Ha mondjuk csak 10 ezer kocka lesz, aki rákattan a dologra, akkor sajna tényleg az lesz, hogy 1,5-2x annyiba fog így fájni a dolog, mintha megvennéd összeszerelve, de ha bejön a dolog és veszik az emberek, akkor ugyanúgy, mint a PC-nél közel egy árba, sőt talán olcsóbban is tudsz majd összeállítani magadnak egy telefont, mint a szerelt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 0rigami
2014.03.02. 12:34
djgeg:
Saját szavaiddal cáfolod meg magad!
A Hibrideknél van pénzügyi-ipari ellenérdek, de itt a mobiloknál, ahol a gyártó a saját egybeszerelt készülékei ellen küldi majd a legót, ott nem lesz?
WTF?
PC: nem értem mit akartál írni, mert számomra egyáltalán nem összefüggő...
Az, h ott tart-e a világ vagy sem, majd később fogjuk meglátni - egyelőre inkább igen mint nem. Jóval több dolog szól mellette, mint ellene!
Mindenesetre fórumokon is többen hangoztatják, h beleugranának egy "minden egybe" platformba, pont azért, mert EGYSZER összeállítanak egy gépet és legközelebb, majd ha csak cserélni kell nyúlnak hozzá - akár évek múlva!
És te egy ilyen vásárlói magatartással akarnád meggyőzni azokat a cégeket, akik több milliót adnak el csak egyetlen készülékből? És igen, több millió kijelzőt, RAMot, CPU-t, kamerát, stb!
Tehát a fogyasztás helyett hosszútávú stagnálás és mindezt még azért emberi áron is? Ráadásul egy fejlődő, terjeszkedő piacon?
Fogyasztói szempontból ugye többen írtátok, h nem kéne évente mindent cserélni, így olcsóbban lehetne szinten tartani egy adott telefonkategóriát. Ez ok, sőt, támogatandó - felhasználói szempontból! De akkor a gyártók felé miért érvelsz az ellenkezőjével? Ez nekik egyértelmű veszteség.
Utolsó mondatoddal azért nem értek egyet, mert minden költsége benne van a végfelhasználói árban, nyereséggel együtt. Szóval amíg van kereslet a termékre és nyereséggel tudják eladni, addig majd' mindegy, h a gyártásnak/engedélyeztetésnek/szállításnak mennyi költsége van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 0rigami
2014.03.02. 13:16
asdsa:
Igen, ha a Gugli () erőlteti és támogatja akkor minden lehetséges! Van akkora cég - még ha maga nem is gyárt telefont -, h felbolygassa az egész piacot és akár összerúgja a port a gyártókkal.
De megéri-e ez neki? Illetve szüksége van-e erre?
Túl sokféle telefon van már most is a piacon, a gyártóknak pedig - sajnos - nem érdekük biztosítani a terméktámogatást akár csak 2 évre is - mint a Nexusoknál ugyebár. Ez rossz nekünk, de bármennyire is mocsokság gyártói részről, fogyasztásra ösztönző magatartás... ami csak nekik jó természetesen.

Na most itt van ez a legó, aminek cserélheted a darabkáit és ráadásul több gyártó termékére is, attól függően mire van szükséged. Tehát egyes darabkáinak (pl. kamera, mert amíg élsz, jó neked a 8MP! ) az "üzemideje" megnő, mivel nem akarod cserélni, de a terméktámogatási ideje ki kell h tolódjon, hisz különben nem használható a későbbi op. rendszerekkel.
Gyártói oldalról nézve kevesebb eladás, de azokra több programozói költség a terméktámogatás miatt!
Szerintem is rá fognak harapni!

Nem tarom magam negatívnak, egyszerűen csak nem értem, hogy lehetne ez így, ebben a koncepcióban, ráadásul nem elszállt áron sikeres?
Valahogy úgy látnám értelmét ennek az egésznek, ha a gyártó weboldaláról tudnád kiválasztani, 3-5 komponensből összelegózni a telefonodat és azt egy komplett készülékként kipostáznák neked. Tehát végül is egy telefon, ami a te igényeidnek megfelelően van összeállítva - igaz, gyártónként! Így már kevesebb lenne a variáció, és az ebből fakadó inkompatibilitási probléma, adott készülékre lehetne lobbizni a 2 éves szoftvertámogatásért, ráadásul szvsz a cégek gyomra is könnyebben venné be a koncepciót. A környezetnek is jobb lenne, mert csak 2-3 évente cserélnéd le a telefonodat, ezáltal kevesebb szemét termelődne.
Viszont még ezt is elég utópisztikusnak érzem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Keksz03
2014.03.03. 01:37
Vannak itt szűk látókörű felhasználók szép számmal...

Egyrészt addig drága lesz amíg el nem terjed vagy ha nem egy akkora ötlet amit az elején veszteségesen futtatnak be jó áron h aztán hamar elterjedjen, mert ha tényleg jó, elfog.

Az h cserélheted vagy h épp te rakhatod össze a telefont ízlés szerint abba ki nem lát lehetőséget? Te látsz abba h saját magad rakhatod össze a gépedet nem? Ennyi észt...

Gondolom hasonlóképp lesz majd mint most, lesznek előre összerakott készülékek ár szerint kategóriákra bontva, ha minden jól megy hasonló árakon hasonló tudású telefon mint most, megveszed, de később rájössz h jobb lenne egy gizdább kamera, hát bebattyogsz és veszel bele vagy a nagyitól karácsonyra kapsz egy Full HD kijelzőt és így tovább.

Az h "mire összerakod vehetsz másikat" az meg hatalmas marhaság, úgy kell csinálni mint PC-nél, egyrészt senki ne várja el h 10 éves konfigba még beszerezhető legyen hardver, bár használt piac itt is ki fog hamar alakulni, másrészt veszel egy LGA1155-ös lapot i3-mal, ha kevés lesz teszel bele i7-et vagy épp a 15ezres VGA-t cserélheted 150ezresre és máris megfelel más felhasználásra is a géped. Hát mi ez ha nem innováció?

Ha az S3-ba tudtam volna pár cuccot cserélni nem vettem volna S4-et és biztos lehetsz benne h még ha drága mulatság lesz sem hiszem h többe kerülne mint az h eladod az érték csökkent készüléked és megveszed a zsír új mobilt. De nem kell ennyire messzire menni, szinte mindenkinek van notebookja, azt mennyire éri meg venni/lecserélni? Rossz tud lenni ha csak kicsit erősebb CPU kéne vagy épp egy nagyobb felbontású kijelző nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pandion
2014.03.03. 10:03
Mindenféle személyeskedés nélkül...
Innováció, új dolgok, lehetőségek kutatásának, fejlesztésének hátráltatása, nem támogatása butaság! Ennyi erővel még mindig aktatáska mobilokat használnánk, mert végülis azzal is lehet telefonálni és aksi is jó sokáig bírja!
Ez egy remek ötlet! Ha a valóságot nézzük, most, jelenleg távol áll a realitástól, dehát kérem szépen, a Google vette kézbe az ügyet. Ha valaki akkor a google valóra tudja váltani a mindennapokban. Ha tényleg hülyeség, nem költséghatékony, akkor el is fog tünni a piacról, de ha beválik, és a piac vagyis a vásárlók megveszik, akkor pár év múlva akik most itt lehülyézik, fogják bizony vásárolni, ugyan úgy ahogy mindenki. Én azért adnék neki egy esélyt, nem kötelező megvenni ha nem tetszik, de még mielőtt megvalósulna egyből leszarozni, hát ennek semmi értelme!
Csak egy példát had mondjak, a PC piacon is vannak alkatrészek, amiket meg lehet venni és össze tudsz rakni magadnak olyan gépet amilyet akarsz, meg lehet venni előre összerakott desctop, vagy laptop gépeket. Mindenki azt veszi meg ami neki szimpatikusabb. Mégsem halt még ki egyik megoldás sem!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. djalienecs...
2014.03.03. 14:52
A fától nem látjátok az erdőt. Alap mobilt kap mindenki 50 dodóért! Az semmi! Mindenki meg veszi, ha akar legózni, ha nem!
Csak majd szépen rájössz, h mégis jó lenne az a nagyobb betekintési szög a kijelzőnél, mert nem buli, hogyha nem merőlegesen nézed akkor átmegy negatívba a kép. Valószínű a 2 MP-es kamera sem fog megfeleli mindenkinek. Kapásból 3 dolgot cserélnek majd a legtöbbet. Az új erős hardvert meg majd a gyenge akku fogja vissza, az lesz a következő. Van ebbe logika és mindenkinek megérheti, mind a gyártónak mind a júzernek!!!!! Sőt, az olcsó újdonságot mindenki szereti, gyerekbetegségek ide, gyerekbetegségek oda.
Ha az SSD olcsóbb lett volna a kezdetekben, már mindenki gépében egy SATA3-as 555MB/s-os háttértár duruzsolna.
Szerintem nincs itt senki aki 50 dollárért ne venne egy ilyet, ha másért nem is, csak azért, hogy legyen egy tartalék teló, vagy kipróbálhassa, vagy menőzhessen vele, h neki már ilyen van, egyből vérszemet kap mindenki. Ennyi pénzért ?????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bp123
2014.03.03. 16:17
"A fától nem látjátok az erdőt."
Ez az amivel maximálisan egyetértek.

0rigami volt a legközelebb, feltette a jó kérdést - többször is - (Hogy érné ez meg a gyártónak?), csak válaszolni kellett volna rá.

A telefongyártónak a moduláris mobil nem éri meg, hisz ők abból húzzák a nagy hasznot hogy +30e Ft-ért adják a +16GB flasht. A vásárló nem mehet oda sorba a beszállítókhoz, hisz ő maga nem tudja összerakni az alkatrészeket. Ha modulok lennének, odalenne a nagy profit, hiszen nem tudnák kényszeríteni a vevőt.

Tehát nem a telefongyártókat várja a Google fejlesztőknek, na de akkor kit?
A telefongyártók beszállítóit, azokat a kisebb gyártókat akik nem tudnak akkora volument amivel szerződhetnének a telefongyártókhoz és biztos lesznek szép számmal olyan cégek is akiknek a telefon eddig nem volt a profiljukban (pl egy csomó hangszórógyártó).

Mire jó ez a Googlenak, ha ők a vázat előállítási áron adják?
Ha 10 telefongyártó helyett 1000 modulgyártó versenyzik akkor lentebb mennek az árak, ami több eladott telefont jelent, az pedig áttételesen több bevétel a Googlenak, hisz ők a reklámokból élnek.

Nem az alap mobil $50, hanem a váz, a modulokat $10-20 köré saccolják jelenleg, így kb. $100 lenne a legolcsóbb. A vázban a busz van (M-PHY, 2x5Gbit/s, adat+táp), meg egy kicsi akksi (így az akksi "cserepet" is cserélheted bekapcsolt állapotban).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 0rigami
2014.03.03. 19:43
Egy kicsit aggódva olvastam a - részben - általam írtakra reagáló kommenteket, mert ugyanazokat a köröket futják sokan, érdemi válasz nélkül!

A PC hasonlat nagyon jó - ismételten -, csak annyi a baj vele - ismételten -, h ezt a "mindent kicserélek a gépemben" modellt már egy jó ideje szűkítgetik a gyártók az integrálásokkal... tehát igaz is meg nem is amit mondtok!
Ja, és ha már "mobil PC":
Ez a legózás nyilvánvalóan nem egy spanyol viasz! A Laptopok akkor miért nem ilyenek? Még csak elterjeszteni sem kellene őket, ráadásul már most sokkal szélesebb a felhasználási területük, mint a mobiloknak! Megveszel egy teljesen alap konfigot és fejlesztgeted/cserélgeted szépen lassan. Óriási ötlet! Aki játékra, az arra az irányba, aki munkára, az arra az irányba. Tök logikus!
Hol is vannak ezek a gépek...? Pedig már méretüknél fogva jóval drágábban lehetne adni őket, mint a mobilokat és - a gyártókon kívül - mindenkinek jó lenne!
Ugye-ugye?

Kérdéseim (aggályaim?) normálisan megfogalmazva írtam le vitaindítóként, és csupán a megvalósításba "kötöttem bele", hisz nagyon nem láttam/látom az utat, ahogyan ezt így, ilyen koncepcióban létre lehetne hozni.

bp123 azért végre értette a lényeget, örülök, h valaki gyakorlatiasabban is képes szemlélni a dolgokat!

Beszállítók: igen, ez így már talán járhatóbb út, a kérdés csak az, h miért mennének neki a többi gyártónak ezzel a teljesen újszerű üzleti modellel, illetve hogyan tudják majd megoldani az olcsó bevezetést.
Mondjuk az sem kizárt, h a pl. Nexus 8-9-10 már ilyen legó alapú lesz és a komponenscserével akarják megoldani a hosszútávú használhatóságot egy modulokból álló szoftverrel. Mondjuk szvsz, ez esetben is kell valami gyártó, aki összerakja a modulokat, hisz gondolom nem alaplapra forrasztva jönnek meg a chipek/tranzisztorok/mittomén()!

Viszont ha ebből egy Nexus lesz, akkor lenne egy kérésem így a semmibe: ne legyen ilyen randa!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Pandion
2014.03.04. 11:40
@Origami:
Tök jó, hogy vitaindítóként megfogalmazol egy kommentet! Csak azt nem tudom, hogy ha valamit nem értesz/nem látsz bele, akkor miért "érvelsz" ellene??? Ha nemértesz valamit akkor kérdezni kell, nem érvelni!
Hidd el, hogy a google lát benne (üzleti) fantáziát, különben egy percig nem foglalkozna vele, még akkor is, ha ezt se te se én egyenlőre nem értjük, nem látjuk az előnyét.
Szóval a viaindítás jó, a szarozás rossz értem???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun
2014.03.04. 11:48
Én itt ebben csak azért nem hiszek mert majd jön a váz 2.0 azt lehet megvenni mindent újra!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 0rigami
2014.03.04. 18:57
Pandion:
Köszönöm kérdésed. Tudod, érveket írtam, ami ellene szólnak és vártam, h valaki aki mélyebben van a témában majd megcáfolja őket! Ez az egész nekem túl rózsaszín egy erősen kapitalista világban...

Tovább is írhatnám, de neked? Minek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim 0riga...
2014.03.04. 19:13
"Az úgynevezett szürketelefon belépő komponensekkel fog érkezni, és mindössze 50 dollárt kérnek majd érte."

Várom az 50 dolláros LEGO telefonomat, szerintem te is várd meg míg megérkezik, aztán lehet róla írni, hogy mennyi az az annyi.

Az a baj hogy akkorra már el fog felejtődni ez a cikk, így az is hogy kinek a sejtései igazolódtak be róla.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!