iPon Hírek

Google Glass - a (sokszor) tiltott gyümölcs?

Dátum | 2013. 04. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google Glass már most több problémába futott az Egyesült Államokban. Azokat a személyeket, akik az innovatív szemüveget viselik, több kikapcsolódásra lehetőséget adó intézményből is kitilt(hat)ják. Az előzetesen tett lépések oka az adatvédelmi aggályoknak köszönhető. Az előzetes tiltási hullámot egy kaszinólánc indította be. A hivatalos indoklás szerint a beépített kamera miatt lesz kötelező kikapcsolni és levenni a Google szemüvegét, mialatt az intézmény területén belül tartózkodik a használója. A kamera könnyedén csalásra ösztönözhetné annak felhasználóját - olvasható a közleményükben.

Tiltott terület lesz ezen felül a legtöbb sztriptíz klub is, ahol ismét a szinte felismerhetetlenségig rejtett kamera szúrja az üzemeltetők szemét. Ezen persze nem is kell csodálkozni, ilyen helyekre egyébként is tilos bevinni, illetve használni ilyen képességekkel bíró eszközöket. A futurisztikus szemüvegeket várhatóan a moziláncokba sem fogják egyszerűen beengedni, mert itt is könnyedén megsérthetnénk velük a szerzői jogokat. Továbbá már egy seattle-i kávézó tulajdonosa is kijelentette, hogy nem szívesen várja a Google Glasst viselő személyeket - ez viszont már némileg meglepő azért. Ráadásul a fentiekkel még közel sincs vége a Google Glasst kifogásolók sorának. Londonban egy helyi aktivista csoport "Stop the Cyborgs" címen indított kampányt a termék ellen. A céljuk, hogy gyakorlatilag mindenhonnan tiltsák ki az okosszemüveget, ahol több ember kénytelen egy légtéren osztozni: irodák, bárok és nyilvános helyszínek szerepelnek a célkeresztjükben. A céljaik elérésének érdekében már plakátokat is gyártani kezdtek, melyek a Google Glass viselésének tiltására hívják fel a figyelmet. Az aggodalmak az esetek többségében nem indokolatlanok, hiszen tényleg semmi nem jelzi azt, ha az eszközök éppen videót vagy fotót rögzítenek; ugyanakkor némi túlzást lehet érezni egy-két esetben. Ilyen egyebek mellett a nyugat-virginiai javaslat is, ami vezetés közben sem engedné a Google Glass használatát, pedig a vezetőt ez semmiben nem zavarja, és egy balesetnél még jól is jöhet a készülék által felvett anyag.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

54. Supra
2013.04.11. 15:15
Az a szép a demokráciában, hogy minden ellen lehet tiltakozni.
ÉS az lenne a jó, ha az emberek meggondolnák, hogy mi ellen tiltakoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. djgeg
2013.04.11. 15:23
Ejjj a sok hülye Vezetés közben se? Pedig a legnagyobb lehetőség a szélvédőre kivetített GPS stb kép óta. Végképp nem vonja el a figyelmedet nem kell máshova tekinteni mutatja amit kell, miközben lehet, hogy a glass képére koncentrálsz de mögötte illetve a perifériás látásodban ott van minden. Na mind 1 úgy is a többség dönt majd...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. davidrt
2013.04.11. 15:32
pff, a kaszinó-sztriptíz klub részét megértem, de azért nem kéne száműzni a Google Glass-t használókat Narniába!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Humbuk
2013.04.11. 15:43
djgeg: Ha nem lehetne könnyen megzavarni az emberi figyelmet, akkor bűvészek sem lennének. Az emberi érzékelés fiziológiáját tekintve, nem elég ha valami a perifériás látásodban van.
Sőt akadnak olyan dolgok is, amit akkor sem veszel észre néha ha az a szemed előtt van. (mert nem számítasz rá, és amire nem számítasz azt az agy kukázza)

Szerintem nem kell ezt tovább fejtegetni, mindenkinek van ilyen tapasztalata.

Lehet, hogy bizonyos dolgok elsőre irreálisnak tűnnek, addig, ameddig az nem veled történik.

Továbbá ha figyelembe vesszük a közösségi hálót (g+, facebook stb) akkor lehet téged sem hagyna hidegen ha valaki képet rakna fel rólad a netre (és legfőképpen, milyen állapotban rakna fel rólad képet a netre)
Sajnos a munkáltatók is egyre gyakrabban néznek ilyen dolgoknak utána, és ha most rákeresel ezen történetekre, majd rájössz, hogy hátrányos megkülönböztetésre adhat okot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. habocky
2013.04.11. 15:47
Hát nemtom így is rohadt sok az idióta, aki már attól nem tud figyelni az útra, hogy egy lepke átrepül az úton, képzeljétek el, hány majom lenne aki emiatt ütne el embert, vagy karambolozna. A szabályokat, úgy kell meghozni, hogy idióták az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Kobest
2013.04.11. 15:54
Betiltják pár helyen vagy nem, már látom magam előtt a perek hadát az USÁ-ban, hogy "a szemüveg használati utasításában nem volt benne, hogy ne használjam vezetés/biciklizés/úszás közben/ne tegyem a mikróba."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Balucsek
2013.04.11. 16:02
A probléma ott van a vezetéssel, hogy semmi sem garantálja, hogy a vezetést segítő dolgokat jelenít meg a szemüveg és nem pedig videókat vagy egyéb anyagokat amik elterelik a figyelmet. A személyi jogokkal kapcsolatos aggályaimat ez nem módosítja így is bárki bárhol készíthet rólad kompromittáló felvételt mobillal, és mire észreveszed már a közösségi oldalakon van... Ezen esetleg egy vörös led segíthet valamelyest ami hardveresen kapcsol a kamerával, hogy szoftveresen ne lehessen kitrükközni, persze aki nagyon akarja az úgyis kicsinálja a ledet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. freyr
2013.04.11. 16:41
"Ilyen egyebek mellett a nyugat-virginiai javaslat is, ami vezetés közben sem engedné a Google Glass használatát, pedig a vezetőt ez semmiben nem zavarja, és egy balesetnél még jól is jöhet a készülék által felvett anyag."
Ezt most komolyan leírtátok ide? A legtöbb ember akkor sem képes figyelni a vezetésre, ha semmi sem zavarja, baszki!
Amúgy fel sem merültek még az egészségügyi kockázatok, mint a látásromlás, a fókuszáló képesség romlása és a szemtengely-ferdülés? Bár aki hordja, az megérdemli, de engem egy idióta se fényképezgessen meg videózgasson. A kamerát vegyék ki belőle, utána piacra lehet dobni, de aki vezetés közben nem veszi le, attól 25 évre elvenni a jogosítványt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Avisto
2013.04.11. 16:52
Az itt felsoroltak közül én egyedül a mozit tudom megérteni, a szerzői jogok miatt.
Az összes többi baromság szerintem, főleg mikor lassan mindenkinek hd videókat lehet csinálni a mobiljával.
Legközelebb azt tiltják meg hogy kinyissam a szemem, mert még véletlenül meglátok valamit, amit valaki nem szeretne ha meglátnék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. palacsa
2013.04.11. 17:15
alapból a facebookot kéne betiltani vagy ha valaki aggódik a magánszférája miatt ne regisztráljon facebookon. tudjátok, aki k*-nak megy az ne csodálkozzon ha...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. jozsefm
2013.04.11. 17:35
Megértem az aggodalmakat, úgy a vezetés, mint a személyiségi jogok tekintetében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. ThePoweR
2013.04.11. 18:02
Szerintem akit zavar a rajta lévő kamera az ki se menjen az utcára. Még véletlenül felveszi egy térfigyelő vagy éppen egy tv stáb. A mozival meg a többivel egyet értek, de ilyen helyekre amúgy se lehet vinni rögzítő eszközöket.

Az meg hogy nem garantál hogy mondjuk gps megy rajta semmit nem jelent. Telefonon sem garantált. Meg a autóba építhető lejátszókra nem gondol senki?

"Amúgy fel sem merültek még az egészségügyi kockázatok, mint a látásromlás, a fókuszáló képesség romlása és a szemtengely-ferdülés?"

Ez téged mér zavar? Te nem hordod kész. Aki meg tisztába van vele és hordani akarja had hordja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. ntex
2013.04.11. 18:04
alapból a facebookot kéne betiltani vagy ha valaki aggódik a magánszférája miatt ne regisztráljon facebookon. tudjátok, aki k*-nak megy az ne csodálkozzon ha...

Ennyi erővel be kéne tiltani mindent amivel bármi kis apró dologgal kiderülhet ki vagy. Egyébként a felhasználók szabják meg saját maguk hogy mennyire van "magánszférájuk", mert mindenki tudja hogy vannak olyan júzerek akik még azt is kiírják mikor mennek el sz*rni. Mindent be lehet állítani az első fényképtől az utolsó wall postig hogy mit láthatnak csak ismerősök és mit láthatnak ismeretlenek is az adatlapodon. Tehát nem a facebookot kéne betiltani hanem az idióta felhasználókat akik nem tudják ezeket rendesen használni, utána meg sír a szájuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. dilofekete
2013.04.11. 18:10
Előre látom mi lesz a rendőrség válasza ha felveszek vele egy szabálysértést és beküldeném nekik.
A képminőség nem megfelelő, akármekkora is a felbontása.
Amúgy meg kiállnék vele a kereszteződésbe és annyi pénzt keresnék vele hogy azt öröm lenne nézni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Hulioboy
2013.04.11. 18:21
Csak azt tudnám, hogy miért most, és miért pont ennél az álom szemüvegnél kell szankciókat alkalmazni, amikor kismillió hasonló kamerás szemüveget lehet kapni már ITT egy példa hogy milyen olcsón hozzá lehet jutni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. crowly
2013.04.11. 18:27
Ezt még lehet tiltani. De mi lesz pár év (évtized múlva) amikor a szemünkben lesz a kamera? Vagy akár nem kamera, csak olyan eszköz a fejünkben ami képes rögzíteni amit látunk. Szerintem ennek is el fog jönni az ideje. Lehet, hogy lassan fel kéne rá készülni mentálisan, meg a törvények szempontjából is, mert azt mégse tilthatják majd, hogy csukjam be a szemem.
Mellesleg ha zavar, hogy képet csinálhatnak rólad nyilvános helyen akkor jobb ha kerülöd a nyilvános helyeket. Majd minden embernél kamerás mobiltelefon van... Én se szeretném ha idióta képek és videók készülnének rólam amit valaki megoszt. De ez nem ennek a szemüvegnek a sajátossága. Hány eszköz van még a piacon amivel úgy lefotóznak, hogy észre sem veszed.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. MassKilla
2013.04.11. 18:35
Hulioboy: azért, mert a Googlenek van pénze, sokat le lehet róla húzni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. zodiac83
2013.04.11. 18:36
Élelmesebb főnökök kötelezővé teszik az alkalmazottak számára a munkaidőben történő viselést, és kvázi realtime monitorozhatják majd az alkalmazottakat.

"Szerintem akit zavar a rajta lévő kamera az ki se menjen az utcára. Még véletlenül felveszi egy térfigyelő vagy éppen egy tv stáb."

Azért az közel sem ugyanaz. A térfigyelő felvételeit jobbára illetékes hatóságok ellenőrzik.
Ez az eszköz, ha széles körben elterjed elég komoly globális monitoring rendszert eredményezhet. Akár a Google, vagy rajta keresztül a titkosszolgálatok, akár a rendszert feltörő hackerek, kiberbűnözők nagyon komoly játékszerhez juthatnak általa, amennyiben távolról is át lehet venni felette az irányítást. Márpedig miért is ne lehetne? Képzelj el egy világot, ahol mindenki állandóan mindenhova ilyennel mászkál, állandó netkapcsolattal, addigra az akku is bírja majd napokig-hetekig akár egy feltöltéssel...

A konteósoknak mindenesetre tuti lesz min rágódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. m76
2013.04.11. 19:35
Ez egy baromság, nyilvános helyen mindenki úgy fotóz ahogy akar. Aki szégyellős ne menjen ki az utcára. Akinek meg takargatni valója van az szintén inkább magát regulálja.

A legviccesebb, hogy pont uk-ban visítanak a legjobban a cctv országában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. _DiEGO_
2013.04.11. 19:45
Ilyen alapon sok-sok TV társaságot lehetne perelni... mert , készül akárhol egy riport , tuti belefut a háttérbe valaki ... Akármilyen témában forgatnak , akkor lekéne zárni egy utcát ,teret stb. , ha egy riport készül , nehogy átmenjenek közben . Ki a szrt zavar ez ? és miért ? Tiszta egyenes út , tiszta lelkiismerettel mindennap akárhova menni stb... azt benne leszek a TV -ben . Jómagam is nemegyszer háttérben robogóval belekerültem egy-egy hírműsorba ...és ? azt sem tudták ki volt az - csak egy motoros , vagy nem is vették figyelembe.
Túl van lihegve ... MOZI - én is ezzel értek egyet .
Jópárotokkal látom egyetértek ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Mikika
2013.04.11. 20:04
Felmerült itt a látásromlás, szemtengelyferdülés és fókuszáló képesség
No mielőtt ilyen zöldséget irkálnának egy nem ismert dologról:régi dolog ez már
Katonai cuccokban főleg pilótáknál régen használják már például sisakkijelzőknél
Mivel a technológia ott régóta használt dolog nem hiszem hogy ezek különösképpen látásrongálók lennének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Lazahunter
2013.04.11. 20:20
Az érintettek tudta és beleegyezése nélkül nem lehet rejtett kamerás felvételeket csinálni senkiről. Ezért is aggályosak pl a napszemüveg, toll, kulcstartó kamrák, amiket pár ezer forintért már lehet kapni a Vaterán is. Én is ott vettem 720p videórögzítő képességű, autó riasztó távirányítóra hasonlító kulcstartó kamerát kb 3000Ft-ért. Ezeket nyilvános helyen nem is szabad használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. 0rigami
2013.04.11. 20:23
"aki szégyellős ne menjen ki az utcára/bárki lekamerázhat most is" és társai:

Pfff. És titeket hányszor is kameráztak le? Mert ugye bárki megtehetné, de nem észrevétlenül (most a kémcuccokat, meg a lakosság 0,001%-nál lévő "kémkütyüket/mikrókamerákat" ne számítsuk)!
Az a baj ezzel a glass-szal, h BÁRKI felvehet vele BÁRMIT ÉSZREVÉTLENÜL, és azt BÁRHOL megoszthatja! Miért is ne? És ha már van rá lehetőség miért is ne tenné?
Ez itt a baj!
Személy szerint nem bízom az emberekben, abban h ezt a cuccot normálisan fogják használni. És ezzel nem azt mondom, h titkolok vmit vagy terrorista vagyok (lol), csak senki ne készítsen rólam semmilyen felvételt, amibe én nem egyeztem bele! Ennyi!

Ja igen: a felvett anyag visszajátszhatósága és kielemezhetősége.
Nem tudom milyen felbontása/zoomja lesz a kütyünek, de nem szeretném, ha egy bolti fizetésnél a "júzer" leolvasná a tárcámból a kártyáim számait mert pont kilátszanak. Vagy esetleg telefonon beszélek és infókat, telefonszámokat diktálnak le nekem, jegyzetelem egy papírra - ez mind neki is meglesz az idők végezetéig, pedig csak épp odapillantott a cetlire, mikor végeztem! Telefonon hívok valakit, beütöm a számát és puff, már neki is megvan - sztem fel fog lendülni a telemarketing...!
Hú, de szép jövő! Magánélet rulez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. freyr
2013.04.11. 20:37
Hulioboy: Törvény vagy jogszabály nincs rá, de hidd el, olyanokkal se engednének be sehová, ahol a Google Glass-t tiltani akarják.
crowly: Jobb helyeken most is törvénysértés egy személy beleegyezése nélkül képi vagy hanganyagot rögzíteni róla, függetlenül az eszköztől.
_DiEGO_: Ha egy riport vagy interjú készül és belesétálsz a kamera látóterébe, ki kell, hogy takarjanak vagy írásbeli engedélyt kell kérjenek tőled. Ha egyiket sem teszik, perelhetők.
Mikika: A katonák, akik olyasmiket használnak, fogyóeszközök. Senkit nem érdekel a hadseregben, ha egy eszköz használata hosszú távon káros a katonára, ha hatékony az ellenséggel szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.11. 21:06
És akkor arról ne is beszéljünk, hogy a vásárlásnál beütött pin kódomat megnézi, majd elcseni a tárcámat....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Atesz1987
2013.04.11. 21:15
Na azért ezzel lehetne olyan felvételeket készíteni, amiket okos telefonnal, vagy fényképezővel nem lehetne. Gondoljunk csak a srácokra a strandon, akik a napszemüveg mögé bújva bámulják a csajokat. Ez egy lehetőség lenne arra, hogy az ember inkognitóba, feltűnés nélkül filmezzen bárkit. Az autóban meg így is ismerek olyant, aki laptopon filmet néz... hány picsa lenne, aki már annyira pro drivernek érzi magát, hogy a tegnapi rozalindát nézné sminkelés, telefonálás, és mellesleg vezetés közben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Mikika freyr
2013.04.11. 21:51
Nem hinném hogy millió dolláros eszközök fogyóeszközök lennének
Azonkívül van fogalmad hogy egy pilóta kiképzése mennyibe kerül mire bevethető?
Nem hiszem hogy szándékosan rontják a látásukat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Solisar
2013.04.11. 21:56
Ha úgy vesznek fel téged, mint egy tömeg részét, nem kiemelve, akkor semmi baj vele, de ha a te viselkedésedet rögzítik (úgymond kiemelnek), akkor az már a jogaidat sérti. És nem kell tagjának lenni semmi oldalnak, hogy felkerülj, ha youtube-ra felteszik, amint egy hatalmasat zakózol a buszról lefelé a pocsolyába, és mindenki azon röhög, nem leszel boldog.
Valóban meg lehet csinálni ezt egy telefonnal is, de azért az sokkal szembetűnőbb, ha valaki téged filmez, mintha csak a fejét fordítaná feléd/elsétál melletted és ránéz az ATM-ra stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Balucsek
2013.04.11. 22:03
Aki a pinkódotokat akarja lelesni az most is megteszi ne ezen parázzatok, szabadszemmel sokkal jobban látszik. Akinek van egy kis esze az időnként úgy tesz mintha más számokat is nyomna, mert azt a 4*10 számot semmiség megjegyezni/kitalálni az ujjmozgásból.
A pilóták sisakját meg ne keverjétek ide, tudtommal az még mindig nem közvetlen a pilóták retinájára vetíti a képet, hanem a szem előtt lévő többrétegű lencsére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. freyr Mikik...
2013.04.11. 22:18
Te komolyan elhiszed, amit írsz? A hadseregnek szinte korlátlan pénzforrása van, legalábbis ha a US hadseregről beszélünk, azok még fegyvereket megjelenítő játékok után is pénzt kapnak. Egy pilóta meg évek alatt kiöregszik, ha 15-öt mondok az valószínűleg már sok, ha idő közben nem jön egy újabb háború, ahol lelőhetik, de addigra kiképezték a következő két generációt is. Nem úgy működik az, hogy van 1000 pilóta, majd amikor már csak 100 marad, elkezdik a kiképzéseket. Amúgy nem véletlenül vannak olyan szigorú követelményeik. Egy szinte tökéletesen egészséges és ép felépítésű ember teste lényegesen nehezebben károsodik. Elég hülye ötlet összehasonlítani egy vadászpilótának alkalmas embert a szomszéd Pistikével, aki még polgárőrnek is alkalmatlan lenne.
És sokkal jobban megéri fogyóeszközként kezelni a pilótákat, mert úgy hatékonyabban lehet őket bevetni és ha hatékonyabbak, nagyobb lesz a hadsereg bevétele és ha nagyobb a bevétele, több pilótát lehet kiképezni. Amúgy a pilóták se maradnak már sokáig a jelen helyzetükben, a legtöbb feladatot már UAV-k is el tudják látni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. freyr freyr
2013.04.11. 22:37
A francokért jár le a szerkesztési jogosultság úgy, hogy nem tudom visszaállítani, amit írtam. Mindegy.
Szóval még két dolog.
A hivatkozott katonák állandó orvosi felügyelet alatt állnak, bármilyen rendellenességet könnyen észrevesznek és tudnak korrigálni és pontosan meg van határozva, hogy ki mennyi időt tölthet a gépben. Egy átlag ember meg képes komoly szemkárosító fertőzést kapni kontaktlencsétől, annyira nem ellenőrzött, hogy mi történik a jónéppel egészségügyileg. Van némi különbség.
Másrészt az optikai csalódásokhoz hozzá lehet szokni. Van egy könnyen elvégezhető kísérlet, egy szemüveg, ami eltéríti a látást pár fokkal. Felvéve az ember mindennek mellényúl, de 5-15 perc után beáll a szem-kéz koordináció, mintha normálisan látna. Levéve a szemüveget ekkor megint ugyanaz a jelenség következik, ami felvételkor volt és újabb 5-15 perc kell, hogy visszaálljon a szem-kéz koordináció. És itt bár nem látást eltérítő szemüvegről beszélünk, de optikai csalódásra épül helyette. Egy torz kép vetül a szembe, amire nem úgy kell fókuszálni, mint egy rendes tárgyra, emellett nem is direkt a szem előtt jelenik meg a kép, hanem enyhén a felső sarokban. És csak az egyik szem látja a képet, de a másiknak is ugyanúgy kell fókuszálnia, mert a két szem egyszerre akar működni. De hosszú távon ez felborul és jön a kancsalság, alias szemtengely-ferdülés és a hibás szem-kéz koordináció, legrosszabb esetben pedig a térlátás is sérülhet.
A Google Glass rosszabb ötlet, mint a sztereoszkóp megjelenítés ilyen szempontból.

Balucsek: A Glass sem a retinára vetíti a képet (ilyen technológia nem létezik), hanem egy kijelzőn jelenít meg torz képet a jelenlegi példányoknál valahol a kereten a jobb felső sarokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. j4ni
2013.04.11. 23:34
Elég ízléstelennek tartom ilyen vigyorgó négereket kitenni a főlapra. El akarják ilyeszteni a vásárlókat?

J
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Woodstock
2013.04.12. 00:10
Nagyon egyszerű hogy ezt miért nem szabad engedni sehol,nemhogy moziban,ilyen,olyan zárt magánterületen,hanem utcán sem.
Tegyük fel mész az utcán a barátnőddel.
Mit csinálsz ha valaki fogja magát és elkezd titeket kamerával/mobillal/bármivel felvenni látványosan rátok irányítva...valószínűleg egy normális ember odamegy és megkéri azonnal fejezd ezt be mert nincs hozzá joga igaz?(agresszívabbak odamennek és leverik helyből )
Na de ez egy normális reakció.
Most abból induljunk ki,hogy ez ugyanígy megtörténik azzel a szemüveggel,de ezt nem biztos hogy látod.Este lehet hogy youtube-ra kerültök akármilyen vicc tárgyaként,esetleg beszélgetésekre rászinkronizálva valami perverzet és megnézik tegyük fel két ezren a videót és röhögnek egy jót...na ez már bőven sért személyiségi jogokat,főleg ha az arcotok látszik,de ti mit sem tudtatok erről.
Lehet hogy kicsit abszurdnak hangzik,de sajnos sok a kukkoló,beteg ember akinek ez poén és ha megvesz egy ilyet nem arra fogja használni,hogy tájképeket közöljön facsé-n.
Arról nem is beszélve mivan ha a te főnököd,alkamazottad ezt látja,nevetség tárgya leszel előtte és ismerek olyan munkahelyet ahol még azt is korlátozzák milyen infok legyenek rólad közösségi oldalon,nemhogy fotók,vagy videók a te arcoddal.
Namost tényleg más ha te egy tömegben mész valahol és nem is rád fókuszálnak,csak a háttérben cammogsz...az nem zavar senkit,de hogyan szűröd ki a normális és gyökér felhasználót? sehogy...
Csak gondoljon bele mindenki mit érezne egy hasonló szituációban...máris nem olyan jó dolog ez.
A térfigyelőket ebbe ne vegyük bele,mert azok a közbiztonságot szolgálják,és max az ügyeletes tiszt fog rajtad röhögni ha zakózol,de ha netre kerülsz akkor is max arc nélkül,ha meg épp széthányod részegen a falat vagy ilyesmi akkor bocs tesó miért nem iszol kevesebbet,de gyanítom ha arról van szó hogy találják meg a támadókat akik megvertek vagy hasonló akkor nem a google szemüveg fog segíteni...mivel rólad letépik,de térfigyelő még mindig megmenthet vagy megtalálhatja a bűnözőt.
Bár sok titkosszolgálat örülne ha ezek a szemcsik elterjednének...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. ingyom007
2013.04.12. 01:34
Elég egyszerű ne tegyenek bele kamerát.. Szerintem elég nagy pofátlanság hogy akkor csinál az ember vele képet amikor csak akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim ingyo...
2013.04.12. 02:00
Szerintem meg elég nagy pofátlanság hogy azért mert nem akarod hogy lefényképezzenek inkább másnak ne legyen fényképezőgépe.

Már mondtak pár nagyon jó javaslatot előtted erre ennél a hírnél is. A LED az egyik ilyen, de lehetne benne egy apró kis hangszóró ami lejátszana egy hangot fotózáskor és akkor senkinek se lehet egy szava se ... ha már a röhejesen egyértelmű "okay glass take a picture" megszólalásból volt olyan hülye hogy nem jött rá az illető hogy csíííz jön!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Flegeton
2013.04.12. 04:46
Amiért próbálnák betiltani az nevetséges. Most is van mobil, táblagép és mini HD kamera. Így is balesetelnek az emberek. Az alkoholos befolyásoltság alatt is sok autóbaleset történik. A moziban most is felveszik a filmeket, az utcán most is felvehet, lefotózhat bárki bárkit. Rágó, toll méretű, álcájú kamerák vannak.
Az ilyen tiltsák, be dolgok mögött pénz van. Egyszerűen valakinek nem érdeke ez az eszköz. Hozzáteszem, hogy nekem nem kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Balucsek
2013.04.12. 10:35
freyr: virtual retinal display Tudtommal ezt használja a google szemüveg. Adott abba a kis üvegtömbben ami a szem előtt van adott egy törés ami eltéríti a kivetített képet egyenest a szemedbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. noPublicFG
2013.04.12. 13:24
nekem tetszik, és biztosan beszerzek egyet. Irány a jövő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mikej95
2013.04.12. 15:35
Ejj, ez volt a kamerás mobilok bevezetésekor is. És mi lett belőle? A 'nagytestvér' elintézte, hogy az emberek elfogadják, mert így többet lát. Ugyan ez az okostelefonokra. Már úgy is be lehet mérni egy mobilt, hogy nem telefonálsz vele, leszámítva az igen fapados butatelefonokat. A kamera távoli bekapcsolásáról nem is beszélve. Ez annyiban jelent újítást, hogy a kamera és a mikrofon szinte mindig megfelelő helyen lesz így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. jozsefm
2013.04.12. 17:03


Csabi +1!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. morceus
2013.04.12. 19:23
Először is ne írjunk hülyeségeket

Lentebb emlegettek itt szemtengelyferdülést. Ugye nem kancsalságra gondoltak a kollegák? Mivel a szemtengelyferdülés az azon eset, amikor a szaruhártya felülete egyenetlenné válik, és így a fénytörés fog rosszul működni. Nekem is az van. Ilyen esetben szoktak ún. cilinderes lencsét rakni a szemüvegbe (és kontaktban még nincs).

Aztán emlegettek itt katonákat. Nekik tényleg nem tökéletes, de ha parancsba adják, akkor ugyebár használják: KATT IDE

A személyiségi jogokért aggódok viszont túlzásokba esnek. Manapság egy modern városban, de már egyes falvakban is vannak térfigyelő kamerák. Sok ember rohangál most is kisebb nagyobb kamerákkal (pl. telefon). Az őrült Hannibal pedig régen is, meg most is tud kukkolni. Aki titokban akar lefilmezni másokat és ezzel visszaélni, az most is megteheti, ill. korábban is megtehette. Ez a cucc nem erre lett kitalálva és jelenleg is rengeteg eszközzel lehet "kémkedni".

Mellesleg sokan maguk "kémkednek" saját maguk után (ld. f@szbúk felhasználók...).

A figyelmet pedig lehet, hogy eltereli, lehet hogy nem. Ha kiadják, majd lehet figyelni a baleseti statisztikákra.

Manapság is vannak sajnos olyan hülyék, akik pl. kapucnit fejbe, benga fejhallgatót maxra, és gyalogosan közlekednek "vakon és süketen"! Most akkor mi legyen? Állam tiltsa be ezen készülékeket? Jó néhány majom egyből diktatúrát üvöltene...

Manapság egyre érdekesebb téma, hogy vajon hol húzódik a határ az állam és az egyén felelősség vállalása között...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 0rigami
2013.04.13. 00:34
Szerintem elég egyértelműen leírtam, h én miért nem támogatom - és nem vagyok vele egyedül! Ezen nem igazán változtatnak az "ugyan ne má'", meg "eddig is meg tudták tenni" kifejezések.
Olyan adatokat, infókat lehet megszerezni akár akaratlanul is, amiket nem akarok, így gondolom nem kell tovább magyaráznom.
Joga van hordani? Lehet. És mi van az én jogaimmal? Jogom van megtiltani, h felém forduljon és így felvegyen? Vagy ha letagadja h filmez beperelhetem, h 2 év múlva jogorvoslatot nyerjek? Egyáltalán honnan tudjam, h ki csinálta a felvételt?
Pff.

A LED-et és a hangot sem tartom megfelelőnek, túl könnyen megkerülhetőek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. freyr morce...
2013.04.13. 01:22
Tehát azért, mert ma is megsértik emberek mások jogait és sokan élnek vissza a technikai eszközökkel, máris lehet olyan eszközt forgalomba hozni, ami sokkal könnyeben kivitelezhetővé és emiatt lényegesen gyakoribbá tesz ilyen incidenseket, ráadásul még csábítóbb és egyszerűbb eszközt ad annak a kezébe is, aki korábban csak gondolt a határok átlépésére, de nem tette meg? Logikus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim freyr
2013.04.13. 01:54
Nem kötelező haladni a korral ... nem kell nagy nyilvánosság előtt semmi olyan dolgot művelni amit felhozhatnak ellened és megoldódott a gond. Tényleg az a gondod hogy egy ilyen technológiával nem tudnád bármikor bárhol azt csinálni amit akarsz? Hűha ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. jozsefm Asagr...
2013.04.13. 07:40
Ezzel egyet is értek, csak az a baj ,hogy az ember véletlenszerűen is kerül sokszor méltatlan helyzetbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.13. 14:01
Szerinted mit nem lehet felhasználni ellened? A tényekkel ott a gond, hogy kicsavarhatók és tetszőleges színben lehet őket feltüntetni, főleg ha még ki is vannak ragadva a környezetükből. Vagy nagyon öreg lehetsz vagy nagyon fiatal, de hogy semmit nem értesz ebből a témából, az látszik, inkább ne szólj hozzá, mert lejáratod magad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm freyr
2013.04.13. 14:26
Kulturáltabban !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. morceus
2013.04.13. 17:05
Félreértések elkerülése végett: én nem támogatom ezt a technikai "újítást". Csak éppen nem a személyiségi jogi aggályok ill. a feltételezett magán szféra megsértése miatt, ugyanis olyan világban élünk, amelyben már régóta vissza lehet élni a viszonylag olcsó hi-tech cuccokkal, ez a kütyü nem oszt nem szoroz ilyen szempontból

Hogy akkor miért nem éljenzem ezt az eszközt? Mert félő, hogy komoly egészségügyi kockázatokat hordoz, és mert alapvetően egy újabb olyan eszköznek tekintem, ami potenciálisan elterelheti Vér István és/vagy Szappan Rozalinda figyelmét, pl. autó vezetés közben... (mielőtt bárki jönne a mobilokkal, attól is idegbajt kapok, amikor valaki vezetés közben b*szogatja a telefonját, akár kézben akár tartón - és nem, nem az a megoldás, hogy ezek után én ne közlekedjek vagy csak és kizárólag tankban, hanem inkább a hülyék elzárása lenne a megfelelő lépés, de ez már más téma...).

Na én most megtörölgetem a dioptriás szemüvegem és játszok egy jót!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ThePoweR morce...
2013.04.13. 19:16
Na hát de én jövök a mobilokkal, mert teljesen ugyan az. Talán a szemüveg még jobb is, mer legalább kifelé néz a szélvédőn még ha nem is arra figyel.

Erről az egészségügyi okokról meg valaki linkelhetne már egy cikket, mert már érdekel, hogy mégis mi bajom lehetne tőle. Az ide oda fókuszálás persze terheli a szemet, de ezen kívül még bármi más?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm morce...
2013.04.13. 20:02
Főleg ha egy idő után beindul az olcsó költséghatékony modellek tömegtermelése! No azok ütni fognak. Mondjuk addig nem sok aggódni való van, amíg nem gipszjakab kategória áron adják, se személyiségi se egészségügyi okok alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pdx06
2013.04.15. 01:08
Itthon bötöbe is vitték azokat akik kamerás tollat vagy szemüveget rendeltek. Akkor mi lesz majd ebből?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pdx06
2013.04.15. 01:10
Elvonja az emberek figyelmét aztán kitörik a lábukat, vagy nekimennek a villanypóznának ment közben. Állandóan pedig nem lehet megállni ha nézel rajta valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mounteen
2013.04.15. 10:06
Nincs ezzel a google Glass-al semmi gond. Az hogy az emberek nagy része még nem készült fel egy ilyen eszköz megjelenésére az már az ő bajuk. Sok minden eszköz van már az emberek "kezében" amivel megtanultak együtt élni és nem jelent problémát több dologra együttesen figyelni. Abban én is egyet értek a mozikkal, hogy lenne mitől félniük a cinemákat látogatókkal kapcsolatban. Vagy akár a kaszinók is érthetővé válnak. Na de egy kávézó?!

Én is egyetértek Asagrim hozzászólásával

"Nem kötelező haladni a korral ... nem kell nagy nyilvánosság előtt semmi olyan dolgot művelni amit felhozhatnak ellened és megoldódott a gond. Tényleg az a gondod hogy egy ilyen technológiával nem tudnád bármikor bárhol azt csinálni amit akarsz? Hűha ..."

Mindenkinek úgy kell élnie a saját életét, hogy az képes legyen felválalni. Tessék mindenkinek gondokodó emberként viselkedni és akkor már nem kell mitől félnie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Squall85
2013.04.15. 20:00
Én meg azt mondom: GERILLA MARKETING!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!