iPon Hírek

Google I/O: A Photos, a Gmail és a YouTube is fejlődött

Dátum | 2017. 05. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google olyan szolgáltatásokról is beszélt az I/O konferencia megnyitásakor, mint a Photos vagy a Gmail. Illetve szó esett a YouTube-ról is, melynek kapcsán kiemelésre került a Super Chat és az élő adások indításának lehetősége, ami immár mindenki számára megadatott.
A vállalat rendkívül lelkesen fejleszti a Google Photos szolgáltatást. Évek óta nem telik el úgy Google I/O, hogy erre ne térne ki a keresőóriás. Idén elsősorban a jobb rendezhetőségről és a megosztási lehetőségek kiszélesítéséről volt szó. A szakemberek már itt is alkalmazni fogják a Google Lens szolgáltatást, ami arra alkalmas, hogy a mesterséges intelligencia, gépi tanulás használatával elemezze a fotók tartalmát. A rendszer felismeri a helyszíneket, meg tudja állapítani, hogy mit lát és persze az arcok megkülönböztetése sem jelent neki gondot. A feldolgozott és értelmezett képeket a Google Photos magától felajánlja majd megosztásra az alapján, hogy szerinte kiket érdekelhetnek még a felvételek. A szolgáltatás érzékeli, ha szülinapi bulin készült képeket tölt fel az ember, és az arcok elemzését követően magától felkínálja, hogy minden résztvevővel ossza meg a képeket. Kiolvassa a rendszer a helyinformációt is a képekből, és ez alapján is fel tudja kínálni a megosztást azok felé, akik szintén ott tartózkodtak abban az időben. Ezek a megosztási lehetőségek a Sharing (Megosztás) fül alá lesznek beköltöztetve, az újítás a következő hetekben válik elérhetővé minden kiemelt fontosságú platformon (Android, iOS, web).
Bemutatkozott a Google I/O alkalmával a megosztási könyvtár is. A felhasználók létrehozhatnak majd olyan könyvtárakat a rendszerben, amik alapból a megosztás célját szolgálják előre meghatározott személyekkel. Életre hívhat az ember például egy olyan albumot, amit a legközelebbi rokonok (a párja és a gyerekei, szülei) láthatnak, és ide minden olyan képet feltölthet, amit a hétköznapi, családos tevékenységek során készít. A Google Lens itt sem marad feladat nélkül, ha a megosztásra kijelölt személyek valamelyike szerepel egy friss fotón, akkor az a kép automatikusan része lesz az érintett megosztási könyvtárnak is. A megosztott képeket le is menthetik az emberek, és ezeket felhasználhatják videókba, kollázsokba, és egyéb kreatív módokon.
Érdekes újítás a fotókönyek készítésére lehetőséget nyújtó opció. A Google révén az emberek már rendes fotóalbumot tervezhetnek a Google Photos keretében néhány egyszerű kattintással. Igen, itt most fizikai albumról beszélhetünk, ami puhakötéssel 10 dolláros indulóáron kerül bevezetésre, keménykötéssel pedig minimum 20 dollárt kell érte kifizetni. Napjainkban nagyon komoly gond, hogy az emberek egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy kézzel foghatóan is megörökítsék a legjobb és legfontosabb képeiket, de ettől kezdve a Google már erre is sarkalni fogja a felhasználóit. A fotókönyvek összeállításakor is beveti magát a Google Lens, de persze manuálisan is kiválaszthatóak az albumba szánt fényképek, montázsok, kollázsok.
A gépi tanulás révén a Google azt is lehetővé teszi, hogy a rendszer automatikusan ki tudja választani a legjobb fotókat egy adott témáról, így bátran készíthet valamiről 10 képet is a felhasználó, ha biztosra szeretne menni. A jövőben pedig valószínűleg már a képek feljavítására is képes lesz a rendszer, de erről az opcióról csak érintőlegesen beszélt a vállalat. Egy rövid demonstráció során eltávolították egy éjszakai mobilos képről a zajos területeket, és leszedték egy másik fotóról a belelógó drótot – mindkét eljárás figyelemreméltó, ha valóban ilyen hatékonyan működik.
A YouTube esetében nagy hangsúlyt kapott az élőadás. Már bárkinek megadatik a lehetőség, hogy streamet indítson a YouTube alkalmazás használatával. A Google részéről mindössze annyi a feltétele ennek, hogy az ember rendelkezzen egy felhasználói fiókkal, ami nyilván megvan, ha már használja a szolgáltatást, emellett pedig „büntetetlen” előéletű legyen – ha 90 napon belül valamiért szankcionálta az adott profilt a YouTube, akkor nem lehet élőben bejelentkezni. Itt érdemes még kitérni a Super Chatre. A Super Chat révén az emberek adakozhatnak majd az élőadások alkalmával a csatorna üzemeltetőjének, illetve fizethetnek azért, hogy a kommentjük kiemelt legyen egy ideig. Ez utóbbi azért jó, mert manapság egy nagyobb népszerűségnek örvendő YouTuber streamje mellett egy másodperc alatt kipörögnek a kommentek, és kvázi lehetetlen például egy kérdést intézni az adott felhasználóhoz. A Super Chat révén ez már megoldható.
A videómegosztón gombamód szaporodnak a 360 fokos felvételek, ezen a területen is piacvezető szerepet tölt be a YouTube. Eddig viszont „csak” számítógépen vagy mobilon lehetett visszanézni ezeket a felvételeket, mostantól azonban már a televíziós applikáció is támogatja ezt. A felhasználók a távkapcsoló segítségével tudják majd forgatni a képet a nagyképernyős televíziókon, ami a Google szerint kiváló élményt nyújt majd. Ám véleményünk szerint azért ehhez legalább egy komolyabb kontrollerre volna szükség, hogy élvezni lehessen.
Végül térjünk át a Gmailre, hisz ez is kapott egy rendkívül hasznos újítást. A Google levelező szolgáltatásában be lehet majd állítani intelligens válasz üzeneteket. Ez már nem teljesen új dolog, mert a Google Allo és az Inbox by Gmail esetében látotthoz hasonló megoldással lehet itt számolni. A bejövő üzenetekre három előre megírt válaszopciót fog felkínálni a Gmail, és ezek közül választhatja majd ki a legmegfelelőbbet a felhasználó, és küldheti vissza azonnal, vagy szerkeszteti plusz információ hozzáadásával.
A Google elmondása szerint az intelligens válaszüzenetek folyamatosan fejlődni fognak és arra törekednek majd a gépi tanulást kihasználva, hogy hozzáigazodjanak az emberek egyedi stílusához, szóhasználatához. Így folyamatos alkalmazással a válaszüzenetek tényleg természetessé, emberivé válhatnak. A vállalat leszögezte, hogy a saját szerverein nem tárol olyan információkat, amik ehhez szükségesek, minden a mobilokon lesz elmentve és ott végzi a szükséges elemzéseket is a rendszer. Kezdetben csak az angollal fog boldogulni ez az újítás, de heteken belül itt a spanyol változat is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!