iPon Hírek

Google I/O: az Android N és a Daydream platform

Dátum | 2016. 05. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google az Android N-t már egy ideje útjára bocsátotta, és mostanra nagyon sok újítását meg is ismerhettük az operációs rendszernek, de szerencsére azért maradt még töltény a keresőóriás tárában a Google I/O-ra is. A vállalat szakemberei elmondták, hogy azzal a céllal indították idén hamarabb útnak a következő főverziót, hogy még több felhasználói visszajelzést tudjanak összegyűjteni, és ezáltal egy jobb rendszert alkothassanak.
Az Android N már támogatja a Vulkan API-t, ami hardverközelibb elérést tesz lehetővé a programozók számára a grafikus feladatoknál (játékok pl.), ezáltal nagyobb sebesség sajtolható ki ugyanabból a hardverből. A Vulkan API gőzerővel tör előre minden területen ahol csak jelen van, és a Google reményei szerint az Androidon is sokan fogják használatba venni. A vállalat dolgozott az Android Runtime részét jelentő JIT eljáráson, és a legfrissebb változtatások révén jelentős sebességnövekedést ért el a futtatókörnyezetben, ami jobban teljesítő, kevesebb tárhelyet felemésztő applikációkat eredményezhet a jövőben. Nagy hangsúlyt kapott a biztonság is, az Android N fájlrendszere titkosított, és a média keretrendszer is védelemben részesül. Ezeken felül pedig a Google az alkalmazásokon keresztül is igyekszik javítani a biztonságon, például a Chrome és a Google Play Store védelmének fejlesztésével. Szó esett a Google I/O során a több ablakos felhasználási lehetőségekről is, ami történhet PIP (kép a képben) módon, vagy osztott képernyőt alkalmazva is, mikor melyik mód a célravezetőbb, kényelmesebb. És szó esett még a jobb értesítéskezelőről, valamint a dinamikusabban használható multitasking opciókról is.
A fenti változások javával már jobbára találkozhattak korábban az olvasóink valamilyen formán, viszont a virtuális valóság most került először szóba az Android N neve mellett. Megjelent a Daydream platform! A Daydream esetében minden a VR-ról fog szólni, ez maga lesz a VR az Android N esetében. A virtuális valóság platform három fő részből tevődik majd össze: az okostelefonból, a VR headset és kontroller párosból, valamint az alkalmazásokból, amik a tartalmat szolgáltatják majd. A Daydream használatához nem jó bármilyen okostelefon, a Google elő fogja írni, hogy milyen hardveres minimumnak kell teljesülnie, gondolunk itt a kijelző minőségére, a központi processzorra és a benne foglalt érzékelőkre is. A VR mód mozgásba lendítéséhez magas teljesítmény, alacsony késleltetés és virtuális grafikus felület szükségeltetik majd. Daydream támogatással szolgáló okostelefonokat több gyártó is szállítani fog, így például a Samsung, az ASUS, a Huawei, az Alcatel és még sokan mások mellett a Xiaomi is.
A Google szakemberei a Daydream esetében semmit sem bíznak a véletlenre, és készítettek referencia dizájnt a VR headsetre és a hozzá tartozó kontrollerre is. Az okostelefon befogadására szabott eszköz nagyon letisztult és komfortos lesz, a kialakítása végtelenül egyszerű. Ami érdekesség ennek kapcsán, hogy az előzetes grafikán csak egyetlen pántot lehet látni, pedig eddig szinte minden VR headset kettő pántot használt a biztonságos rögzítés érdekében. Az egyszerűség a kontrollerre is igaz, ami látszólag csak egy érintőpadból és két fizikai gombból áll, valójában viszont több mozgási szenzort is magában foglal, és a Daydream használata közben ezeknek az adatait folyamatosan figyelemmel kíséri az Android. Az új platformhoz tartozó kiegészítők ősszel válnak elérhetővé a felhasználók számára, vélhetően magával az Android N-nel fognak ezek debütálni.
A vállalat szakemberei többször is hangsúlyozták, hogy a Daydream egészen az Android magjáig nyúlik, szóval mélyen integrálva van a rendszerben. Az Android N rengeteg partner részvételével fogja beindítani a virtuális valóság platformot, akik sok-sok különféle tartalommal járulnak majd ehhez hozzá. A Google természetesen házon belül rendesen rágyúr az Android N VR módjára: a gyári videólejátszóban például lehet majd filmeket nézni egy virtuális moziteremben, a Street View esetében világszerte nagyon sok területet be lehet majd járni a különböző utcaképeknek köszönhetően, a YouTube pedig már most is igazán sok VR videót tartogat az érdeklődőknek, és a kínálat rendkívül gyorsan bővül.
Az Android N egy új frissítési mechanizmust fog alkalmazni annak érdekében, hogy mindig a legújabb szoftver fusson a készüléken. A történet egyszerű: amikor elérhető egy frissítés a szerkezetre, akkor az mindenféle kérdés nélkül, automatikusan letöltődik a háttérben, és a következő újraindításnál a telepítés is végbemegy. Így nem kell az okostelefonok és táblagépek felhasználóinak ezzel bajlódnia. Ez az újítás egyébként nem ismeretlen már a Google berkeiben, a Chome OS-ből lett átemelve.
Az Android N legfrissebb fejlesztői előzetese a Google I/O-val egyidejűleg vált letölthetővé az érintett készülékekre. Ide sorolható a Nexus 6, a Nexus 9, a Nexus 5X, a Nexus 6P, a Nexus Player multimédiás lejátszó, a Pixel C táblagép, és ki lett emelve még egy Android One platformra épülő okostelefon is a támogatottak között. Ja, és még mielőtt megfeledkeznénk róla: a Google az android.com/n honlapon várja a finomabbnál finomabb tippeket az Android N végleges nevére vonatkozóan, ahol természetesen csak az „N” kezdőbetű a kötött.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. dzsuz87
2016.05.19. 12:42
Javasoljátok ti is a Nokedli nevet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani dzsuz...
2016.05.19. 15:10
Szerintem a Negro lenne az igazi. Igazán hangzatos volna az Egyesül Államokban. Bocs, nem hagyhattam ki. D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87 Demon...
2016.05.19. 15:47
Na az se rossz!

Ha azt vesszük alapul, hol a legnagyobb a piac, akkor pedig valami kínai vagy indiai kaját kellene keresni. A naan egy kenyérféleség például, és a geek arcok is megjegyezhetnék a NaN (not-a-number) miatt.

A másik ötletem a Nagasacake, ahol a logó megrajzolásához rengeteg új lehetőség nyílna.
Bár ezt a japánok nem feltétlenül díjaznák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Demon...
2016.05.19. 16:03


Úgyis Nougat lesz. Nem márkanév, és teljesen kultúrafüggetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!