iPon Hírek

Google I/O: érkezik az Android Wear 2.0

Dátum | 2016. 05. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Android Wear operációs rendszer a 2014-es rajtja óta nagyon sok különböző formájú és képességű okosórán megfordult, és a széles kínálatnak köszönhetően ez az egyik legelterjedtebb platform a modern karórák körében jelenleg. A Google a fejlesztői konferencia megnyitóján lerántotta a leplet az Android Wear 2.0-ról, az okosórákra szabott rendszer következő főverziójáról.
A szakemberek elmondása szerint az Android Wear története során ez a mostani lesz a legnagyobb horderejű frissítést – egyelőre nem is ismerhettük meg minden újítását, mert még fejlesztés alatt áll. Az Android Wear 2.0 új grafikus felhasználó felületet kapott. Alapból rengeteg átszabott digitális számlap közül válogathatnak már a felhasználók, amelyek mostantól még változatosabbak lehetnek. Nagyon fontos szerepet kapott itt a „mobilos Androidról” már ismerős Material Design irányvonal. A Google az új Android Wear esetében a sötétebb témákat részesíti előnyben, vélhetően azon egyszerű oknál fogva, mert így alacsonyabb fogyasztás mellett képesek üzemelni a készülékek.
A Google I/O alatt többször is elhangzott, hogy az Android Wear 2.0 már minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az önállóan üzemelő alkalmazásokra. Ebből pedig világosan kiolvasható, hogy a Google minden erejével függetleníteni szeretné az okostelefonoktól és táblagépektől az okosórákat, hogy azok szinte bármire képesek legyen önmagukban is. A keresőóriás rávilágított arra, hogy a mindennapos élet során vannak olyan pillanatok a felhasználó életében, mikor jobb lenne hátrahagyni az okostelefont, például ha futni indul az ember, ugyanakkor a különböző „kényelmi extrákról”, ilyenkor sem akar lemondani. A friss Android Wear ezekben az esetekben szeretne megoldást jelenteni. Azokkal az órákkal, amelyek tartalmaznak mobil hálózati modemet, például már menet közben is tudnak zenét hallgatni a felhasználók streamelve, elegendő ehhez telepíteni mondjuk a Spotifyt.
A fitnesz funkciókon is javított a Google. A jövőben az Android Weart futtató okosórák már képesek lesznek önállóan kikövetkeztetni a mozgási szenzorok adataiból, hogy a felhasználó éppen milyen tevékenységet folytat. Erre több viselhető kiegészítőket gyártó vállalattól is láttunk különféle megoldásokat az elmúlt hónapokban, szóval nem meglepő, hogy a Google is ezzel próbálkozik. Lesznek fejlesztések az okostelefonok oldalán is, ilyen tekintetben a Google Fit alkalmazás fog a figyelem középpontjába kerülni, ami az adatok szinkronizálására és elemzésére alkalmas. A friss rendszer különböző szövegbeviteli formákat ismer. A beérkező üzenetekre lehet előre megírt, sablon válaszokat küldeni reakcióképpen, amelyek sokkal változatosabbak lesznek az Android Wear 2.0 esetében, mint korábban, továbbá már van gyárilag egy fejlett billentyűzet, valamint a kézírás felismerés is része a szoftvernek, és ennek megfelelően a felhasználónak elég az óra kijelzőjére felrajzolni az ujjbegyével a különböző betűket, szavakat a bevitelhez. Az eszközök automatikusan kapcsolódni próbálnak majd az internethez. Erre alapértelmezetten Wi-Fi-n keres majd lehetőséget minden Android Wear 2.0-t futtató okosóra, ha viszont ez nincs, akkor 3G vagy 4G kapcsolat létesítésével próbálkoznak, amennyiben erre van lehetőség az adott okosóránál.
Ennél az operációs rendszernél már különösen nagy jelentőséggel bír az, hogy az érintett okosóra rendelkezzen mobil hálózati modemmel is, így nem meglepő, hogy elsősorban az LG Watch Urbane Seccond Edition LTE nyerte el a támogatását, illetve emellett elérhető a Huawei Watch modellre is. A Google továbbá azt is elmondta, hogy következő körben az LG G Watch, valamint a Samsung Gear Live is bekerül a kompatibilis készülékek közé, de arról nem esett szó, hogy erre mikor kerülhet sor. Az Android Wear 2.0 fejlesztői előzetese mostantól elérhető az érdeklődők számára, és természetesen elsősorban a fejlesztőpartnereknek szánja ezt a kiadást a Google. Hogy mikor jöhet a végleges kiadás? Nos, valószínűleg valamikor ősszel kerül majd rá a sor, nem kizárt, hogy az Android N érkezésével egybekötve fog befutni az Android Wear 2.0 is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!