iPon Hírek

Google I/O: Gyökeresen átalakul a Maps

Dátum | 2013. 05. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google I/O konferencia szereplői közül a legtöbb figyelmet talán a Google Maps kapta. A térképszolgáltatás hamarosan rengeteg változáson fog átesni. Az egyelőre béta fázisban futó újdonságot valamikor a nyár folyamán teszi nyilvánosan használhatóvá a Google, de ha valaki ennél hamarabb szeretné kipróbálni, már most is jelentkezhet ezért kiváltságért.

A fenti link meglátogatását követően azonnal szemet szúrhat az átalakított felület egyik legnagyobb változása, a weben újnak számító bolygónézet. Ettől kezdve a Google Earth programban megszokott módon is navigálhatunk majd a Mapsban - ezt az újítást a teljes WebGL-re váltás tette lehetővé a fejlesztők számára. A WebGL-nek több jó hatása is lesz a fenti mellet: a térképelemek jobban skálázódnak minden nézetben és a grafikus vezérlő fog gondoskodni a megjelenítendő kép feldolgozásáról, így az egész sokkal finomabban és gyorsabban mozog majd. Jelentős változtatás az is, hogy a teljes képet a térkép tölti ki. A keresőmező és a különböző beállítások mind a térkép felett "lebegő" elemekben foglalnak helyet. Még a keresési találatok, valamint javaslatok is. Ezek a Google Now-ban megszokott kártyák formájában fognak feltűnni.
Ilyen volt...
Az új Maps a közlekedést is egyszerűbbé teszi, bár ez a része a szolgáltatásnak a folyamatos fejlesztésekkel egyébként is egészen kellemesen szolgált minket, a jövőben viszont még informatívabb lesz. Egyrészt pontosabban és gyorsabban adhatjuk meg a helyzetünket, másrészt több utazási alternatívát fog nekünk felkínálni. A gyalogos- és a kerékpárosnavigálás körültekintőbben jelöli ki az ajánlott útvonalat, a tömegközlekedésbe pedig már a repülőjáratokat is beleveszi. Továbbá azt is fontos megemlíteni, hogy a "hagyományos" autósnavigációnál az útakadályokat és a torlódásokat több jelzéssel tudja majd mutatni, mint korábban bármikor. Ráadásul innentől nem küld be minket a "veszélyes terepre", hanem már képes alternatív útvonalakra terelni minket, és akkor sem esik pánikba, ha rossz kereszteződésnél fordulunk le, azonnal újratervezi az útvonalat.
... és ilyen lesz.
A beharangozott dolgok között persze akadnak olyanok is, amelyek inkább csak némi ráncfelvarrást kaptak. Az Explorer, vagyis felfedező mód például az eddig is megtekinthető fotókat tárja elénk, annyi különbséggel, hogy itt már feltűnhetnek majd az Android 4.2 rendszertől támogatott, mobillal készített Photo Sphere gömbpanoráma-képek is. A Google+ is szerephez jut majd a jövőben, mivel a különböző helyszíneket értékelhetjük, és a véleményeink és persze az ismerőseink véleménye is meg fog jelenni minden egységnél. Így ajánlhatjuk a sarki kávézót a haveroknak, de azt is jelezhetjük, ha egy bankautomata nem hajlandó működni, és inkább érdemes egy másikat keresni - a pontokat csillagokkal is rangsorolhatjuk az egyszerűség kedvéért.

Valamint, ha mindezeket sem tartanánk elegendő újításnak, az okostelefonokon még tovább folytatódik a tervezett képességek sora. Megjelenik majd a geofencing, ami a koordináták ismeretében képes különböző interakciókra (lenémítás, esetleg egy app indítás), tovább dolgoznak a helymeghatározáson, ami több szenzort használ majd, de összességében kevesebb energiát fog igényelni, és a Maps képes lesz különböző tevékenységeinket is felismerni, tudni fogja, hogy éppen sétálunk, biciklizünk vagy autóval megyünk - ezt is figyelembe veheti például a navigálásnál.

A nyárra esedékes frissítéseket követően tehát a Google Maps teljesen új arcát fogja mutatni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. ByrDer
2013.05.18. 07:58
Érdekes hogy a google annak ellenére is képes jó dolgokat csinálni (akár ingyen is), hogy egy multimilliárdos óriáscég.
Kölcsönadhatna egy kis lelket az Applenek amit csak a saját profitja érdekel bármi áron, meg a Microsoftnak ami meg azt hiszi mindent megtehet, mert monopóliuma van bizonyos piaci szegmensekben (de már nem sokáig, ha így folytatják).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Fifus
2013.05.18. 10:42
Semmi sincs ingyen ezen a világon. Valaki mindenképp fizet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. uristen
2013.05.18. 11:02
A Google úgy tudom nagyobb tárhelyek vásárlásából és hírdetésekböl keresi meg a legtöbb pénzt... 1 milliárd havonta? De dollárban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 0rigami
2013.05.18. 12:14
Én szeretem az ilyen újításokat, de tisztában vagyok vele, h ezzel a gugli a szokásainkat fogja tudni jobban feltérképezni. Hol, mennyit jársz, mi tetszik neked, stb. és ez lesz az az adat, amivel megfizeted majd a szolgáltatás ingyenességét - hisz ez pénzt jelent neki, a virtuális vagy fizikális hirdetési felületeit tudja majd jobban eladni ezek segítségével.
Pl. egy xy koordinátán létező reklámtábla valós hirdetési értékét meghatározza GPS koordináták alapján bizonyítva, h legalább 10e ember elhalad el naponta előtte; stb, stb.

Az, h ez baj-e, vagy kell-e az embereknek mindenki döntse el saját maga, de személy szerint semmi olyat nem kérnek a szolgáltatásukért cserébe, amit ne akarnék könnyű szerrel megfizetni.
És itt most ne firtassuk a nyomon követhetőséget, mert aki komolyan parázik ettől, az nem hord magával semmilyen telót (súlyosabb esetben semmilyen elektronikai kütyüt)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DemonDani
2013.05.18. 12:22
A Google messze a többiek előtt van az üzletpolitikáját figyelembe véve. De ehhez az is kell, hogy teljesen más szögből nézze a világot, mint ahonnan mások látják, és ez nem azért van, mert ők okosabbak minenkinél, hanem mert másból élnek meg.

Nekik például egy reklámokkal megtoldott ingyenes alkalmazás többet hozhat a konyhára, mint egy 1 dolláros valami, amiből az Applenél rendeget van, mivel az Applenek abból van pénze, hogy megveszed az appot és annak az x %-át ő nyúlja le. A Googlenek meg ebből is meg abból is. A Google a reklámból szedi meg magát és a reklám mellé érdekes tartalmat kell adni, amit sokan néznek meg. Mi ingyen megkapjuk és ő jár jól - magyarul.

A Googlenek nem számít a pénz, az egyetlen cél az, hogy a legjobbat, legtöbbet használtat alkossa meg. Onnantól neki láthatatlanul is dől a lé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ByrDer
2013.05.18. 13:13
Semmi sincs ingyen, de nem mindegy hogy szűz lányok vérét kell áldozni valamiért vagy indiai gyerekrabszolgákat ostorozni, vagy éppenséggel valami olyan fizetséggel ami mindkét félnek előnyösebb...

Vagy hogy egy üzlet előrébb juttatja az egész világot a fizetségért cserébe, vagy csak a saját zsebét gyarapítja mindenki más kárára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tixem
2013.05.18. 13:35
0rigami

szerintem ez így teljesen korrekt, ha nyomon követ is tegye, nincs takargatnivalóm, onnantól kezdve meg édes mindegy, hogy most tudni fogja hol vagyok.

Szimpi ez a hozzáállásuk, és az új maps is iszonyat jó lett. A régi se volt rossz de ez az új még arra is rátett egy lapáttal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. m76
2013.05.18. 14:33
Remélem nem megint az lesz, hogy megszokott funkciók eltűnnek, és ami megmarad az is nehezebben lesz hozzáférhető.

Az ilyen átalakítások előtt, fel kéne tenniük maguknak néhány alapvető kérdést pl:

Nyújt e megfelelő alternatívát a kivett szolgáltatások helyett?
Könnyebben kezelhető, vagy eddig 1 kattintással elérhető funkciók a 26. almnenü alá vannak dugva?
Több az információtartalma, vagy kevesebb?
Jobban vagy rosszabbul használja ki a képernyő területet?

Ha ezek közül a kérdések közül bármelyikre is negatív a válasz akkor rohadtul ne lépjék meg az átállást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2013.05.18. 14:52
Menjen tönkre a google!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Yoshileon
2013.05.18. 16:21
Én nem szeretném, hogy tönkre menjen.

Rengeteg fejlődést írható a számlájukra,
a szolgáltatásaik a legjobbak között vannak, ráadásul ingyenesen,
olyan munkahelyi körülmények vannak amiről itt Magyarországon álmodni se lehet...

Adatokat gyűjtenek? Amíg ezt arra használják, hogy célzott hirdetéseket jelenítsenek meg nekem, és nem "kémkedésre", addig egészségükre.
Konkrétan mindenki jól jár. Te ingyenesen kapod a sok szolgáltatást, a reklámozók tudják, hogy a reklámjaik célzottan érnek célba, ezáltal többszörösen hatékonyabbak, a Google, meg a dolgozói pedig boldogan elélnek belőle.

Csak azok állítják az ellenkezőjét, akik túl sok összeesküvés elméletet olvastak, néztek youtubeon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.05.18. 16:57
Az Inception 2 forgatása állhat a háttérben, úgy volt, hogy az Apple maps biztosítja a helyszíneket, de a google is beszáll a versenybe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kajla_hun
2013.05.20. 15:08
Kirráááály!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!