iPon Hírek

Google I/O: Sokat újdonság övezi az Assistantot

Dátum | 2017. 05. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A keresőóriás idén is rengeteg kisebb-nagyobb újdonság rukkolt elő a Google I/O fejlesztői konferencián. Az eseményt több mint hétezren kísérték figyelemmel élőben a helyszínen, és a vállalat elmondta, hogy 100 ezernél is többen nézték az online közvetítést, ami minden eddiginél nagyobb érdeklődést jelent. A keresőóriás a fejlesztői konferencián elsőként a Google Lensről rántotta le a leplet. Ez egy olyan szolgáltatás, ami elképesztően sokszínű lehetőségekre tudja majd felhasználni az okostelefon kameráját. Egy kicsit a Google Gogglesre hajaz, de mostanra sokkal komolyabb képességekkel számolhatunk itt, mint anno az évekkel ezelőtt megjelent applikációnál, ami egyszerűen a Google képtalálataiban támaszkodott a mintákra.
A képeket a Google Lens már nem csak a képtalálatok között turkál, hanem értelmezni is tudja a gépi tanulási algoritmusok kihasználásával, hogy pontosan mit is lát. A Google elmondása szerint ez az újdonság már akár az embernél is profibban képes értelmezni az elé táruló képek tartalmát. Ez a szolgáltatás elsőként a Google Assistant és a Google Photos szolgáltatások részét képezi majd. A keresőóriás demonstrációja alapján a Google Lens-szel lencsevégre kapott virágról képes lesz megmondani az alkalmazás, hogy milyen fajta, és rögtön tud a közelben virágboltot ajánlani, ahol esetleg be is szerezhető az adott virág. Érdekesség, hogy ha egy címkét lefotóz a felhasználó, amire fel van írva a helyi Wi-Fi SSID-ja, valamint annak jelszava, akkor az okostelefon vagy táblagép automatikusan fel tudja használni az információt és képes magától mindent elmenteni és kapcsolódni. Az utcán sétálva pedig csak rá kell irányítani a kamerát a boltokra vagy éttermekre és ezekről a Google a saját adatbázisát felhasználva azonnal ki tudja írni, hogy milyen értékeléseket kapott a hely.
A Google Assistantra is kitért a vállalat a rendezvényen. A keresőóriás örömmel jelentette be, hogy a hangalapú digitális asszisztens szolgáltatás már világszerte 100 millió eszközön elérhető, és mostanra több millió felhasználó tette próbára. Kiderült, hogy a Google által használt gépi tanulásnak köszönhetően a beszédfelismerés folyamatosan javul. A statisztikák szerint a Google Home kezdetben még 8,5 százalékban értette félre az emberek szavait angol nyelv mellett, most viszont már csak 4,9 %-ban téved.
A Lens for Assistant demonstrálása során a Google bemutatta, hogyan lehet villámgyorsan jegyet foglalni a szolgáltatás révén például egy színházi előadásra. Elég csak befotózni az esemény nevét, helyét és időpontját, ez után pedig ideális esetben a rendszer máris képes felajánlani a jegyvásárlást. És persze a naptárba is azonnal elmenti az elfoglaltságot, hogy a felhasználó véletlenül se maradjon le az előadásról. A jövőben nemcsak diktálni lehet majd az Assistant számára az utasításokat, hanem már a virtuális billentyűzet használatára is lehet lehetősége az embereknek. Ezek mellett pedig az is fontos, hogy a Word Lens szolgáltatás a Google Assistanttal kiegészítve minden korábbinál hatékonyabban tudja majd lefordítani egyik nyelvről a másikra a kamerával lefényképezett szöveges felületeket.
Ahogy arra számítani lehetett, a Google Assistant elérhetővé vált a rivális, iOS operációs rendszerre is, így már az iPhone tulajdonosok is munkára foghatják majd a saját asszisztensük, a Siri helyett a keresőóriás megoldását. A vállalat arra számít, hogy az Apple felhasználók berkeiben is sok potenciális érdeklődőre talál majd. Emellett pedig az is lényeges lépés, hogy a Google kiadta az Assistant szoftverfejlesztői csomagot (SDK). Ezt kihasználva a partnerek könnyedén beépíthetik a saját termékeikbe a Google Assistant szolgáltatást, ahogy az Amazon Alexával ez már régóta megtehető – és sokan éltek is már ezzel. Olyan vállalatokkal dolgozik együtt már most a Google, mint a Panasonic, az Onkyo, a Sony és mások mellett a JBL. A digitális segítő a nyelvtámogatás tekintetében is próbál előre lépni, és ennek köszönhetően nyártól már egyebek mellett a németet és a franciát is képes lesz megérteni. (A magyarról persze álmodni is kár egyelőre, de ezen aligha kell meglepődni.)
Most pedig haladjunk tovább, és ismerkedjünk meg az Actions on Google lehetőséggel. Az Actions arra biztosít majd módot a felhasználók számára, hogy közvetlenül a kereső használatával tudjanak rendelni, valamint akár fizetni is különböző dolgokért. Ez a funkció (is) integrálva lesz a Google Assistantba, és a Google I/O során be is mutatta a működését a vállalat. A rendeléseknél a fizetéseket ujjlenyomattal hitelesítheti a felhasználó, ami kényelmes, gyors és egyszerre megbízható módja is az azonosításnak.
A Google Home eszköz kapcsán megtudhattuk, hogy a tervek szerint Kanadában, Ausztráliában, Franciaországban, Németországban és Japánban is megkezdődik a hivatalos forgalmazása nyáron. Ezt ugye részben a nyelvtámogatás kiterjesztése fogja lehetővé tenni a cég számára. Emellett pedig az is kiderült, hogy négy új funkcióval is készül a Google. Az asszisztenst magában foglaló hangszóró már proaktív segítségnyújtásra is képes lesz. Lehetőséget biztosít teljesen kéz nélküli hívások indítására is azok fogadásán felül. Elérhető lesz magában a Google Home-ról a Spotify fiók, valamint a SoundCloud és egyebek mellett például a Deezer is, szóval a szórakoztatás terén is előrelépéssel lehet számolni. És már a vizualitás fontos szerepet kap a készüléknél, a Chromecast révén tud majd a Home kapcsolódni a szobában található televízióhoz, és a TV képernyőjén is képes lesz megjeleníteni az okostelefonokra érkező értesítéseket.
A Google fent említett újdonságai fokozatosan válnak majd elérhetővé a fejlesztők, később pedig a felhasználók számára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!