iPon Hírek

Google I/O: Újítások az Android kapcsán

Dátum | 2017. 05. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google I/O fejlesztői konferencián az idei évben a megszokottnál kisebb hangsúlyt fordított az Android ökoszisztémára, de ez távolról sem jelent azt, hogy ne esett volna szó olyan újításokról, amik az Androiddal kapcsolatosak.
Dave Burke, az Android fejlesztői részlegének vezetője számolt be arról, hogy hol tart most az Android, és hogy mit hoz a jövő. A szakember elmondta a Google I/O színpadán, hogy nemcsak az okostelefonokon jut már fontos szerep az Androidnak, hanem egyéb területeken is.
Az Android Wear több mint egy tucatnyi okosórán képviselteti magát, és az újabb készülékek javán már az Android Wear 2.0 van jelen, hála annak, hogy a Google szinte minden korábbi eszközre elérhetővé tette ezt, leszámítva az egészen korai modelleket. Az Android Things is kifejezetten nagy siker előtt állhat. Ez az elsősorban Dolgok Internete (IoT) felhasználásra szánt rendszer csak az év későbbi szakaszában válik elérhetővé, de Burke elmondása szerint már most is nagy érdeklődés övezi. Információink szerint világszerte 60 országból több mint ezer fejlesztővel dolgozik már most együtt a Google az Android Things kapcsán. És ezek mellett az Android Auto is szépen terjed.
No, de lássuk azt a rendszert, ami valószínűleg a legtöbb olvasónkat érdekli, az Android O-t. A legfrissebb Android főverzió ezúttal csak felületesen lett érintve a Google I/O nyitórendezvényén, de a többnapos eseményen vélhetően lesz még szó részletesebben is az újdonságról. Dave Burke kiemelte a kép-a-képben funkciót, valamint az automatikus kitöltést és az ezzel járó dolgokat, de mivel már ezeknél sokkal többet tudunk az Android O-ról, így felületesen fussunk végig mindenen, ami eddig kiderült.
Az Android O első fejlesztői előzetesét a keresőóriás még márciusban indította útnak. És már akkor aránylag sok újításra kitért a Google. A vállalat elmondta, hogy minden tekintetben sikerült javítani az operációs rendszer hatékonyságán. Egyfelől jobb lesz a rendszer teljesítménye azonos hardver mellett, mint az elődeinek, másfelől pedig jobban gazdálkodik majd az energiatartalékaival, és így hosszabb üzemidőre lehet számítani. Ez annak köszönhető például, hogy a Google már korlátozni fogja a háttérben futó alkalmazások lehetőségeit. Az új Androiddal fejlődik az értesítések kezelése is. A különböző forrásokból érkező értesítéseket a felhasználók csatornákba rendezve figyelhetik, és arra is lehetőséget biztosít a rendszer, hogy későbbre el lehessen tenni bizonyos értesítéseket. Ha a felhasználó éppen nem tud időt szakítani valamire, de zavarja, hogy ott van róla folyamatosan az értesítés, akkor eldobhatja azt úgy, hogy az egy idő után ez visszatérjen.
Az újdonság elhozza a fentebb is említett kép-a-képben ablakkezelést, így már nem csak osztott kijelzőn lehet egymás mellett több alkalmazást futtatni, hanem rétegesen is elhelyezkedhetnek az szimultán futó applikációk. Így filmnézés közben írhat üzenetet a felhasználó, vagy egy videokonferencia alatt böngészhet hasznos információk után. Emellett pedig már lesz több kijelzős támogatás is az Android O tarsolyában. Bár a letisztultság a dizájn tekintetében a fő irányvonal, de azért az animációkon most kicsit dolgozott a Google. A fejlesztéseknek hála itt már animált ikonok is megjelenhetnek majd a kezdőképernyőn, ezekre adaptív ikonként hivatkozik a vállalat. Szintén az ikonokkal kapcsolatos, hogy azoknál az appoknál egy kicsi pont fog megjelenni, amelyekben valamilyen változás történt, mióta legutóbb futtatta azt a felhasználó. Az is kiderült az első Developer Preview-ból, hogy már a szélesebb színtereket is támogatni fogja az Android O, szóval egyszerűen ki lehet vele használni az AdobeRGB, a Pro Photo RGB vagy a DCI-P3 támogatású paneleket. A kapcsolati lehetőségek terén pedig a Wi-Fi és a Bluetooth is újításokkal gazdagodik, ez utóbbinál például a jobb minőséget nyújtó zenelejátszás a cél.
Az Autofill with Google a konferencián igazán nagy figyelmet kapott, és igazából ez tényleg egy jó kényelmi funkciónak ígérkezik. Az automatikus kitöltés sokszor tudja megkönnyíteni az emberek életét, és most, hogy ez már az Android operációs rendszeren futó alkalmazásokban is működni fog, még többször tehet jó szolgálatot. A Google itt is segítségül hívja a mesterséges intelligenciát, ami minden esetben segíteni fog abban, hogy például több kimásolt szövegrészletből kiválassza, éppen mit szeretne felhasználni az ember. Egy levél elején tudni fogja, hogy oda valószínűleg egy név fog kerülni, és felajánlja a korábban kimásolt nevet.
Fontos a friss operációs rendszer esetében a Vitals. A Google I/O keretében derült ki, hogy a teljesítmény és az üzemidő mellett más alapvető területen is beavatkozott a vállalat. A Vitalsnál a biztonságot is megerősíti a Google, amire nagy szűkség van, ugyanis a kiber-fenyegetettség szinte napról napra egyre nagyobb problémát jelent. A szakemberek a biztonság növelése mellett jelentősen tudták optimalizálni az Androidot, melynek köszönhetően például csaknem a felére rövidülhet az indulás ideje. Új fejlesztői eszközöket is kilátásba helyezett a vállalat az eseményen, megjelent példának okáért a Kotlin. Ez egy olyan új programozási nyelv az Android számára, és teljesen ART kompatibilis, illetve használható az eddig megjelent alkalmazásokkal. És szó esett még a Project Treble-ről is, amivel már a napokban részletesebben foglalkoztunk. Ennek az a lényege, hogy elvileg a jövőben jelentősen megkönnyítheti az Android frissen tartását, és ezzel már talán elébe lehet menni a további fragmentációnak.
Az Android O és annak előzetes kiadásai elérhetőek a Nexus 5X, a Nexus 6P, a Pixel és a Pixel XL okostelefonokra, ezek mellett pedig a Pixel C táblagépre, és még a Nexus Player set-top boxra is. Persze itt nincs nagy meglepetés, erre már számítani lehetett az első fejlesztői előzetes publikálását követően is. Az operációs rendszer ettől kezdve érhető el az Android Beta Program keretében. A végleges változat kiadásának időpontját nem árulta el a Google, de ez előre láthatólag a harmadik negyedévben fog befutni.
És zárásul ki kell még emelni az Android Gót, ami az Android O egy csökkentett rendszerigényű változata lesz. Ez kifejezetten olyan okostelefonokat fog célba venni, amelyekben a RAM kapacitása 1 GB – vagy talán még annyi sem. Az Android Go belépőszintű mobilokra lesz optimalizálva, kifejezetten olyan programokat tartalmaz majd, amelyeknél a kicsi méret és rendszerigény az elsődleges, továbbá a Play Store-ban ki lesznek emelve számára a „fapados” alkalmazások – de egyébként minden appot el tud érni, szóval nincs hátrányosan megkülönböztetve. A Gónál a gyorsbeállításoknál szerepelni fog az adatforgalom számlálója. Ez alapértelmezetten a takarékos Chrome böngészőt kapja majd meg, és a YouTube-ból is a Go kliens lesz rajta jelen. Érdekes irányvonalnak ígérkezik ez az Android Go, reméljük tényleg beváltja a hozzá fűzött reményeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. ianbrenner
2017.05.18. 11:03
Fapados alkalmazások? Menjetek a pcsába...
Quake2 annak idején 16MB RAM-mal ment. Igen, az kevesebb mint 1/50-e a fapad 1GB-nak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!