iPon Hírek

Google Instant: keresés gyorsan és egyszerűen

Dátum | 2010. 09. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Google szoftverfejlesztő mérnökei ezúttal nem a Gmail szolgáltatást vették kezelésbe, hanem a gyártó rendkívül népszerű keresőoldalához készítettek új funkciót, amely Google Instant néven fut és amely már bárki számára ki is próbálható. A szolgáltatás használatának előfeltétele, hogy rendelkeznünk kell Google felhasználói fiókkal, amelybe be is kell jelentkeznünk, majd ezután azonnal kipróbálhatjuk a friss funkciót. Az újítás várható érkezéséről alig több, mint két hete már beszámoltunk, ám most végre a hivatalos rajtra is sor került.

A Google Instant lényege, hogy a már megszokott Google keresőlapon, ahogy a szövegmezőbe elkezdjük begépelni a keresett kifejezést, azonnal elkezdenek megjelenni a szövegmező alatt a kifejezésre vonatkozó találatok. A friss szolgáltatás jóvoltából azonnal látjuk az adott kifejezésre vonatkozó találatokat és ehhez sem klikkelésre, sem pedig a enter billentyű lenyomására nincs szükség. A rendszer már azelőtt felkínálja a népszerű keresőkifejezésekre vonatkozó találatokat, mielőtt befejeztük volna a kifejezés begépelését, tehát a kifejezés automatikus kiegészítésével megpróbálja előre kitalálni, hogy mit keresünk. Ahogy folytatjuk a gépelést, úgy változnak a találatok és úgy lesz egyre pontosabb az eredmény. Ahogy megjelenik az a kifejezés, amit éppen keresünk, be is fejezhetjük a gépelést.
 


Az újítást bemutató hivatalos weblapon található információk szerint a felhasználóknak általában 9 másodpercre van szükségük, hogy beírják a keresett kifejezést, de nem ritkák a 30-90 másodpercen át pötyögő keresők sem. Ebből az időből keresésenként átlagosan 2-5 másodpercet lehet spórolni (esetenként akár jóval többet is), ami azt jelenti, hogy a Google Instant globális használatával több, mint 3,5 milliárd másodpercet takaríthatnak meg a felhasználók. Ez globálisan másodpercenként 11 órányi idő megtakarítását jelenti.

A friss szolgáltatás már több nyelven is elérhető, például segítségével már magyarul is kereshetünk, ha bejelentkezünk Google felhasználói fiókunkba és a keresést a google.com domainről indítjuk. A vállalat világszerte fokozatosan teszi elérhetővé a felhasználók számára a Google Instantot, így rövidesen mindenki számára elérhető lesz ez a hasznos fejlesztés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Omegared
2010.09.09. 15:01
Ez újdonság? Nekem iGoogle-ben már elég rég így megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pjszilard
2010.09.09. 15:01
Ez mennyivel is terheli jobban az internet egeszet, ha mindenki elkezdi hasznalni?
Ha atlagosan mindenki 5 betus szora keres, akkor ez 5X-os adatforgalom le es fel. Ami aszolgaltatom savszelesseget hasznalja, ezaltal az en sebessegem is csokken. Ez olyan mint a gyorsindito alkalmazasok a szamitogepen es a windows algoritmusai amik kikovetkeztetik mit is akarok majd inditani. Lefoglalva memoriat, porgetve a HDD-t terhelve a processzort es egesszeben lassitva a gepen futo programokat amit tenyleg hasznalni akarok.

A lenyeg, hogy csak az hasznalja akinek tenyleg kell es veletlenul se legyen alapertelmezett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szedah
2010.09.09. 15:52
Ez így azért csúsztatás (a Google részéről), mert eddig is kiírta gépelés közben az ajánlott kereső kifejezéseket (mint a böngésző historyja, illetve azzal együtt), és csak ki kell választani a nekünk kedvezőt a listából akár 1-2 karakter beütése után. Az Instant csak a kattintást spórolja meg. Annyit meg tényleg nem ér a (globális) plusz adatforgalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phali
2010.09.09. 17:08
@Szedah

Ahogy olvasom, ez nem a kereső kifejezéseket fogja felajánlani - mert ez eddig is így volt - hanem az azonnali találatokat. Vagyis egyből keres is arra a kifejezésre amit épp beírtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. easy90ride...
2010.09.09. 17:37
ami érdekes azaz, hogy csak arra keres így gyorsan amire akar.
pl. ha beírom, hogy "Google instant search sucks" nem ad ki semmit csak az enter után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sleepingdr...
2010.09.09. 19:35
Ez felesleges túlterhelése a netnek, ráadásul engem kimondottan idegesítene, hogy mikor gépelek, ugrál alul a találati lista. A hagyományos módon érzem, hogy én vagyok a főnök. Akkor keresek, mikor készen vagyok. Ez az új módszer olyan lesz, mint valami túlbuzgó titkárnő, aki meg sem várja a mondatom végét, hanem máris rohangál, ráadásul csomó ideig feleslegesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szedah
2010.09.10. 00:44
Phali: Van videó is róla. Viszont pont ezt mondom én is. Minek mutasson olyan találatokat, amik nem érdekelnek. Akkor jók a találatok, amiuán "kitalálta", hogy mire szeretnék keresni. Eddig ezek után csak kattintani kellett, az Instanttal meg már azt se kell, cserébe közben "ugrál" a képernyő, és egy terheli a netet. Minek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nthgr
2010.09.13. 12:28
Egyetértek mindenkivel...
Ne hogy már tudja előre, hogy mit akarok begépelni...!
Ez is bukás lesz, ahogy a Buzz...!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kalács
2010.09.14. 15:55
Szerintem is abszolút hülyeség és zavaró is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!