iPon Hírek

Google I/O: Android mindenhol

Dátum | 2014. 06. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google az új Android és az Android One mellett kiemelte azt is, hogy az Androidot már nem szeretnék beskatulyázni, sok területre betörnének vele – elsősorban most az órákra, a személygépjárművekre és a televíziókra kell itt gondolni, ez a terjeszkedés következő lépcsőfoka. Android az órákon
A vállalat nagyon komolyan veszi a viselhető eszközöket, és ennek megfelelően három hónapja már bejelentették az Android Wear rendszert, amit kifejezetten az ilyen kiegészítők számára alakítottak ki. Erre azért volt szükség, mert egy órán teljesen más igényeknek kell megfelelni, és az Android a hagyományos formájában túlzottan korlátozott, és egyben robusztus lett volna erre a célra. Az új rendszer a felhasználói felületét tekintve megfelel az Android L esetében bevezetett irányelveknek, vagyis ennél is egyszerű formák és kontrasztos színek uralnak mindent. A Wear esetében két dologra figyeltek oda különösen, az egyik a távirányítás, a másik pedig a rugalmas értesítéskezelés. Ha egy app például több dologról is szeretne beszámolni, akkor az egyes pontok összevonásra kerülnek egy nagyobb értesítésbe. Az órát használva rengeteg dolgot lehet elérni, és különböző interakciókra is rávehető majd ezzel az okostelefon, aminek a klienséül szolgál a kütyü.
Az Android L mellett most új hardver (Nexus) nem mutatkozott be, az Android Wear esetében viszont ez már nincs így – bár itt most nem referencia szerkezetről beszélhetünk, hanem harmadik féltől származó megoldásokról, vagyis azért kicsit más a helyzet. A Motorola kör alakú kijelzővel felvértezett megoldása már nem igazán újdonság, és az LG G Watch is sokszor hallatott már magáról, ám a Samsung is készült valamivel. A Gear Live néven érkező karóra nagyon hasonló felépítésű, mint a hetekkel ezelőtt bemutatott Gear 2 és Gear 2 Neo megoldások. A részletekből kiderült, hogy szinte minden képességét átemelték a Neonak, leszámítva az IrDA portot, amiért bizony kár – a pulzusmérő viszont például már maradt, ami jó hír a sportolók számára. A Gear 2 Neo és a Gear Life között tehát a legnagyobb eltérés az, hogy ezen már az Android Wear fut a Tizen helyett. Hamarosan a másik kettővel együtt ez is előrendelhető lesz, a szállítás megkezdésének időpontját viszont nem tűzték még ki.
A keresőóriás már nemcsak „mutogatja” az Android Weart, a teljes SDK-t elérhetővé tették. Mit jelent ez? Nos, mostantól nyitott az út a fejlesztők előtt, mindenki próbára teheti magát az okosórákhoz való alkalmazásírás terén is. Már most is viszonylag sok izgalmas applikáció van a Wearre, hiszen rengeteg segítővel karöltve dolgoztak rajta a Google munkatársai az elmúlt hónapok során, de az igazi roham még csak most következik. Android az autókban
Az Apple után a Google is megmutatta, hogy mivel szeretnének a személygépjárművek „agyába” férkőzni. A vállalat tervei szerint az egyszerűen csak Android Auto névre keresztelt rendszer tökéletesen helyt áll majd a különböző autók fedélzeti számítógépén, és minden feladatot el tud majd látni, amire csak szükség lehet.
A Google I/O során arra hívták fel a figyelmet, hogy azok az amerikai dolgozók, akik ingáznak a munkahelyük és az otthonuk között, átlagosan egy órát töltenek az autójukban ülve naponta, ami bizony nem kevés idő. Ráadásul az utakon történő balesetek negyede annak tudható be, hogy a vezető valamiért matat a fedélzeti számítógépen. Nos, erre az Android Auto nemes egyszerűséggel azt a megoldást nyújtja, hogy teljesen hangvezérelt is lesz, a szükséges információkat pedig felolvassa, így ideális körülmények között semmiért nem kell a vezetőknek elengedniük a kormányt, vagy levenniük a szemüket az úttestről. Ennél a rendszernél a fókuszban a navigálás, a hanghívások és üzenetek kezelése, a zenei szolgáltatás kihasználása (Play Music integráció) és a Google Now-tól származó adatok megosztása lesz. Továbbá természetesen ez is kapcsolatban áll a felhasználó okostelefonjával, így lényegében minden értesítésről tudatja majd a sofőrt az Android Auto.
Itt a grafikus kezelőfelületnél már másodlagos szempont volt a szépség, és inkább a lehető legjobb használhatóságra helyezték a hangsúlyt. A különböző elemek meglehetősen nagyra nőttek, így minden könnyedén leolvasható és megérinthető lesz, ha valamiért a fedélzeti számítógép megjelenítőjére kell vezetés közben hagyatkozni. Fontos, hogy a hangvezérlés aktiválása egy hardveres gombbal történik majd ideális esetben, ami legtöbbször a kormányra fog kerülni – itt tehát egyelőre nem lépik meg a folyamatos „hallgatózást”, így ez még nem reagál „OK, Google” kulcsszavakra (arra nem derült fény, hogy ezt miért nem vetették be, de vélhetően biztonsági okai vannak). A funkciók teljes felhozatalát egyelőre nem árulták el, ami persze annak is köszönhető, hogy vélhetően még nem egészen áll készen a rendszer.
Az Android Auto mögött felálló Open Automotive Alliance szervezet 44 tagot számlál pillanatnyilag, ebből 28 vállalat személygépjárművek gyártásával vagy radikális átalakításával foglalkozik, és szép számmal akadnak olyanok is, akik multimédiás lejátszókra szakosodtak. Az autókba szánt Android várat magára, de még az idei év második felében piacra kerülnek az első olyan termékek, amelyek már ezt alkalmazzák. Addig is a fejlesztők számára a hozzá kapcsolódó SDK-t közkincsé fogják tenni, így az alkalmazások „gyártását” meg lehet kezdeni.
Android a televíziókon A televíziókra szánt Android kiadás sem egy teljesen új platform, a fentiekhez hasonlóan a friss Android variánsra fog építeni, de itt is lényegesen át lesz alakítva a felület, valamint a képességek lajstroma az igények tükrében.
Az androidos tévék (vagy set-top-boxok, mert ilyet is terveznek) nagyon rugalmasak lesznek az irányíthatóság tekintetében. A hagyományos távkapcsolók mellett ezeket lehet majd vezérelni bármilyen androidos telefonról vagy táblagépről, de működtethetőek érintőkijelző bevetésével is, sőt mi több, játékokhoz passzoló kontrollerekkel, és persze hangban kiadott parancsokkal is. Vélhetően a játékoknak nagyon komoly szerepet szánnak, és ennek köszönhető, hogy rögtön az induláskor támogatva lesznek az ehhez kapcsolódó termékek is – ezzel a lépéssel közvetve már a konzolok orra alá is borsot tör a Google.
Az Android TV-nél a tartalomfogyasztás nagyon fontos lesz. A Google Play Store elérés az eddig felsorolt „alternatív” Androidok között itt jut majd a legnagyobb szerephez, hiszen ezt arra tervezték, hogy a zenéktől kezdve a különböző sorozatokon át mindent könnyen elérhessünk. Ráadásul ne feledjük, hogy a játékokat is innen lehet majd beszerezni.
Az Android TV terjeszkedése leghamarabb 2014 végén, de inkább 2015-ben fog beindulni. Ez először a Sony Full HD és Ultra HD tévéin tűnhet fel, de jövőre a Sharp és a Philips is tervez erre épített termékeket piacra dobni. Set-top-boxok is jönnek a televíziók mellett, ezek az ASUS és a Razer berkeiből érkeznek, és szintén 2015-re datálhatóak.
A Google I/O ideje alatt még a Chromecast kapcsán is beszámoltak néhány új funkcióról. A friss képességek egy részét az újonnan debütáló alkalmazások adják, amelyek között olyanokat találhatnak a tulajdonosok, mint mondjuk a Google+ fotómegosztó, vagy a sporteseményekkel szolgáló WatchESPN. Ezeknél sokkal érdekesebb viszont az a két valóban új lehetőség, amikre felhívták még a rendezvényen a figyelmet. Az egyik dolog az, hogy már nem kell a streamelésért felelős eszköznek azonos Wi-Fi hálózaton lennie a televízióval, a másik pedig a kijelző tükrözése, ami minden pillanatban, függetlenül attól, hogy milyen program fut a telefonon, működni fog.
Végül szó volt még a Chrome OS-ről is, ami az eddiginél sokkal szorosabb viszonyt fog ápolni az Androiddal. A Chromebookok képesek lesznek futtatni az androidos alkalmazásokat, és szinkronizálni is tudják majd az információkat a felhasználó telefonjával. Ha bejövő hívás van a mobilon, akkor a notebookon azonnal látni lehet majd, hogy ki a hívó fél, illetve a Google Now kártyák is áttekinthetőek lesznek. Az appok kis ablakokban fognak futni, és pontosan úgy néznek majd ki, mintha telefonon vagy táblán lennének megnyitva.
A Chromebookok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és éppen ezért új gyártók figyelmét is felkeltette a Google platformja. A hírek szerint nyolc új partnerre tettek szert az elmúlt időszakban, akik 15 eszközt fognak piacra dobni a közeljövőben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. djgeg
2014.06.26. 10:46
Na ez a fejlesztői konferencia Nem az Apple féle, ahol 1 nagyon max 2 tényleg újítást lehetett látni.

ui.: A Cloud computing és egyéb fejlesztős részről viszont egy betű sincs itt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUFEUR djgeg
2014.06.26. 14:11
Sosem tudnék iPhone-t használni (legalábbis iOS 8 előtti verzióval semmiképp), ezek után egyértelmű lehet, hogy nem vagyok Apple fanboy, de hülyeséget írsz.
Idei WWDC-n azért volt újítás rendesen, az más kérdés, hogy jelenleg is elég sok ötletet vettek kölcsön Androidtól, de ettől függetlenül iOS-en igenis akadt több nagy újítás is.
Lehet nem annyi, mint I/O-n, de azért nem volt gyenge a felhozatal WWDC-n sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.26. 18:40
Én szeretem az Apple termékeket és jó ideig volt iPhone om. (kb 1 éve nincs) Ezek mellet van volt más Apple termékem és aktívan dolgozok OSX el is. (ha már munkának lehet nevezni ). Ezek mellet Nexus 5 öm van szeretem az Androidot.... Meg kb minden platfomrot... Eléggé független véleményem van ilyen téren.
A WWDC 2014 en 1-2 dolgon kívül nem volt semmi értelmes... Desing Desing... Aztán hoppá egy olyan funkció amit már kb mindenki tud nekünk is illene már. Aztán letaglóz egy a telefonhívás és sms crossplatform fogadásával. Na az pl k jó cucc. De pl swift? Hát én nem dobtam hanyatt tőle magam... Igaz nem vagyok fejlesztő, de a szférában dolgozó ismerősök se.
Azt amit nem említenek itt iPon on, pl a Cloud computing. Majd az xy számú szerveren futó kód élő debugolása, lekérdezések repotok figyelmeztetések beállítása, mindezt akár személyre szabva, egy közös webes platformon. stb stb stb
Ezt nem tudom mivel lehetne szembe állítani az apple WWDC-én... kb semmivel.
Az meg, hogy végre látszik, hogy a Google nagyban dolgozik az Android x64-Chrome-Chromecast-TV-Viselhető okos eszközök-Autó-Otthon vezérlés... stb... crossplatformon....szépen radírozza ki a határ vonalakat, mindezt a jelen állások szerint bőven sokkal jobban mint az Apple háza tájéka.
Szumma szummárum. Ha mindent össze adnánk és súlyoznánk akkor a WWDC 2014 elbujtatna az I/O 2014 mellet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HUFEUR djgeg
2014.06.26. 19:16
Én sem vagyok fejlesztő, így számomra nem túl sokat mond a Swift, de az egész WWDC-n a közönségből az váltotta ki a legnagyobb reakciót, szóval elég nagy dolognak tűnik.

Ezen kívül az interaktív értesítések, a cserélhető billentyűzetek, widget-ek, HomeKit, HealthKit, Continuity, családon belül az alkalmazások megosztása, extension-ök, stb.

iOS-en ezek új dolognak számítanak, és a többségét elég hasznos újításnak mondanám.

Ettől függetlenül én is egyetértek, hogy az I/O-hoz képest semmi sem volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.26. 20:21
Az fanokból kiváltott reakció alapján ne mérjük azért
Voltak ott jó dolgok, de olyan igazán jó csak 1 (szeirntem). I/O sokkal több fasza dolog volt és ezek mellet megmutatta milyen útra lép a Google még ebben az évben. (" Android x64-Chrome-Chromecast-TV-Viselhető okos eszközök-Autó-Otthon vezérlés" )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR djgeg
2014.06.26. 22:06
Egyértelműen ilyenkor a közöség többsége fanboy, de ettől függetlenül fejlesztők is, azért csak tudják, hogy jó-e az új programozási nyelv vagy sem. De ne is foglalkozzunk ezzel, hisz programozókon kívül ez senkit sem érint.

És igaz, hogy most az Android terjeszkedik, de azért nem árt megemlíteni, hogy az Apple sem csak telefonos téren van jelen.

Míg Google-nél "Android x64-Chrome-Chromecast-TV-Viselhető okos eszközök-Autó-Otthon vezérlés" van, addig Apple-nél iOS Mac-Apple TV - CarPlay - HomeKit, nem tudom kihagytam-e valamit.
Mondhatni viselhető eszközökön kívül Apple is ott van mindenhol, és ki tudja, lehet az új iPhone bemutatásával együtt egy okosórát is bemutatnak.

Én hülye meg nem tudom miért védem itt az Apple-t, magát a céget a vezetőivel együtt ki nem állhatom, de azért jobb tisztán látni a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.26. 22:47

Az apple is terjeszkedik igen, viszont egy az, hogy későn, míg a google működő dolgokat olvaszt be magába. Ferrari CarPlay? Nem is teljes körű átjárással? Androidos jön az Audiba és még elvileg 4 autó gyártó fedélzeti számítógépébe még ebben az évben.
Ott a Nest, és még pár cég amit megvett és kezd felhúzni beolvasztani az Androidba a Google. Az év végére lesz egy majdnem teljes paletta a Google részéről. Apple oldaláról pedig még nincs teljes összkép és nem is látom, hogy haladnának.
Igaz persze az Apple dobbanthat nagyot még az évben, csak akkor meg a fejlesztőknek nem lesz annyi ideje a platformra fejlesztésre mint most az Androidon.
Gyakorlatilag most minden a fejlesztők kezébe lesz adva. Ez a különbség.

ui.: Én szeretem az Apple-t csak már az agyamra megy a mi szartuk a spanyol viaszt marketing. Semmi más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!