iPon Hírek

Google I/O: Nexus Q, multimédiás lejátszó cuki kivitelben

Dátum | 2012. 06. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google az I/O néven megrendezett konferencián az új operációs rendszere és az ahhoz tartozó saját márkás táblagépe mellett, egy másik érdekes kütyüt is leleplezett. A Nexus Q-t úgy mutatták be, mint az első közösségi felhőalapú médialejátszó, ami jóval bonyolultabbnak hangzik, mint amit valójában takar.


A Nexus Q első ránézésre valamilyen földöntúli szerkezet hatását kelti, ezt az érzést még tovább fokozza a hangulatfény, ami az általa generált hangokhoz próbál folyamatosan igazodni. Ezzel az érdekes eszköz egy kicsit bazárivá válik, de a Google fejlesztői azért odafigyeltek rá, hogy ne essenek át vele a ló túloldalára, és többé-kevésbé sikerült is az ízlésesség határain belül maradniuk. Ezt a fényt 32 darab változtatható színű LED generálja majd.

A külső héj egyéb iránt egy teljesen átlagos ARM alapokon nyugvó hardvert takar. A Q-ban a Texas Instruments OMAP4460-as lapkakészlete teljesít szolgálatot. Ebben két Cortex-A9-es magot és egy PowerVR SGX540-es grafikus vezérlőt találunk. Mellette 1 GB rendszermemória és 16 GB-nyi háttértár kapott helyet. Vagyis lényegében egy Galaxy Nexus lelke pihen benne. Nincs viszont sem hangszórója, sem pedig kijelzője, ezeket utólag kell csatlakoztatni hozzá, mivel a Q hátán mindenhez találunk külön felületet. Van 5.1-es hangkimenetünk, de a TOSLink (S/PDIF) optikai csatlakozóról sem kell lemondanunk; találunk továbbá micro-HDMI, micro AB USB és a hálózatok számár egy RJ45-ös portot is rajta. A vezetékmentes adatkapcsolatok terén támogatva lesz a WLAN, a Bluetooth és az NFC is. A hangokért egy 25 W-os erősítő felel, de ennek a számlájára írható a 35W-os maximális fogyasztás nagy része is. Az erősítő viszont magától lekapcsol, ha érzékeli, hogy nincs munkája, így a készülék fogyasztása végeredményben a tudásához mérten nem vészes.


Különálló távkapcsolója nincs a golyónak; az androidos okostelefonokkal, táblagépekkel kezelhetjük majd. Az irányításhoz legalább Android 2.3.4 (Gingerbread) rendszer szükségeltetik. Ennek a mechanizmusát egyelőre pontosan nem ismerjük, de remélhetőleg nem lehet majd egyszerűen rácsatlakozni a szomszéd szobából, mert még a végén a dühös szomszédunk átveheti felette a hatalmat.

 A készülék főleg a felhő alapú szolgáltatások kiaknázásának jegyében született meg, de természetesen a 16 GB-os belső tárhelyet is lehetőségünk lesz feltölteni számunkra fontos dolgokkal. Az online tartalmakat a Google Play Music-ról és Movie-ról, valamint a YouTube-ról szerezhetjük majd be. A tárkapacitást bufferként is használhatjuk, így a vállalat elmondása szerint a teljes rendelkezésre álló hely kihasználásával 24 órányi töretlen szórakozást nyújthat a gép a tulajdonosa számára. A Nexus Q az Android 4.0, Ice Cream Sandwich operációs rendszerrel a háta mögött érkezik majd, arról nem szólt a fáma, hogy kap-e frissítést. Az alkalmazásában elvileg látható lesz, hogy mit hallgatnak, vagy hallgattak korábban az ismerőseink, és bele is tekerhetünk ezekbe, ha számunkra esetleg ismeretlen albumba botlunk.

A 116 milliméteres átmérővel rendelkező mágikus labda közel egy kilogrammot (923 gramm) nyom. Először csak az Egyesült Államokban lesz megvásárolható, a rendelést természetesen a Google Play-ben kell leadni. Az előrendelések teljesítését július közepétől indítják be. A multimédiás kütyü ára 299 dollár.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. riflex
2012.06.28. 11:31
az ár nem rossz, de könyörgöm, egy USB port? vagy egy e-SATA?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. riflex
2012.06.28. 11:32
tudom hogy van rajta micro, de ha csak egy pendrive-ot tennék rá, szerezzek átalakítót is?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shaddam
2012.06.28. 13:08
A mini hdmi miatt úgyis kell átalakító.Jó hogy nem találták fel a mini optikai kimenetet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2012.06.28. 13:50
Meg kell érteni, hogy ez főleg a Google Play Music és a Movie, valamint a YouTube miatt létezik. Semmi más dolga nincs, mint ezek felé terelni az embereket, amivel igazából nincs gond, ott ahol van pénz. Hazánkból például egyelőre nem is elérhetőek ezeknek egy része, ami jól mutatja, hogy nem is ide szánták ezt a cuccot.

Érdekes lesz figyelemmel kisérni, hogy beválik-e avagy ez is egy bukott ötlet és az Applenek áll a bál itt is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!