iPon Hírek

Google-Kína összeborulás a cenzúra jegyében

Dátum | 2009. 06. 21.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Kínai kormányhivatalnokok keresték meg a Google-t, és utasították hogy távolítsa el azt a keresési szolgáltatást (Google Suggest), amely releváns keresőkifejezéseket jelenít meg a keresődobozba írt szavakkal kapcsolatban, vagy büntetésben fog részesülni - tudta meg a The New York Times a hétvégén. A lépést valószínűleg az váltotta ki, hogy a kínai vezetésnek nem igazán tetsző kifejezéseket javasolt a Google Suggest.

A Google már jó ideje nehézségbe ütközik a kelet-ázsiai országban. A kormány ugyanis folyamatosan nyaggatja az Internetes cégeket, hogy az ott nyújtott termékeiket, szolgáltatásaikat cenzúrázzák. Ha nem tesznek eleget ezek a vállalatok a kéréseknek, akkor elesnek a hatalmas piactól, ami jelentős profit- és részvényárfolyam-csökkenést eredményezhet a részvénytulajdonosok legnagyobb bánatára.

Azonban a fent említett beismeréssel szemben a vállalat még nem közölte, hogy a kínai kormány kérte-e a keresőmotor június 4-én történt átmeneti "zavarát". Akkor ugyanis a Google.cn egyetlen egy eredményt sem adott a Tiananmen Square-rel kapcsolatos keresésekre, még olyanokra sem amik egyáltalán nem voltak kapcsolatban a tüntetéssel (például utazási oldalak). 1989-ben ezen a napon verte le a Kínai Néphadsereg a Tienanmen téri diáktüntetést, így érthető miért próbálják meg ellehetetleníteni a véres eseménnyel kapcsolatos információk megjelenítését a kínai web-en.

A mostani esetben azonban a Google szóvivője azt nyilatkozta, hogy találkoztak a tisztségviselőkkel hogy "megvitassák a problémákat a Google.cn szolgáltatással kapcsolatban." Az Internetes cégóriás úgy tűnik komoly erőfeszítést tesz hogy megfeleljen a kommunista vezetők pornográf-ellenes hadjáratának. "Mélyreható felülvizsgálatnak vetettük alá a szolgáltatásunkat és megtesszük az összes szükséges lépést a keresőtalálatoknál jelentkező problémák kijavításának érdekében. Ez egy hatalmas erőfeszítés a mérnökeink szempontjából és úgy hisszük hogy a hibák nagy részét már korrigáltuk."

Ezen felül Kína továbbra is tervezi a számítógépekre telepítendő megfigyelő szoftver bevezetését arra az esetre, ha a Google erőfeszítései nem lennének elegendőek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. pluto
2009.06.21. 14:23
VISSZA A HIRHEZ

Nem igaz hogy nem tudják belátni hogy megöltek azon a tüntetésen egy csomó embert. Kína egy nagyon ocsmány ország...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szabtam
2009.06.21. 14:37
lehet, hogy elsőre botránkoztató lesz, amit mondok, de érdemes elgondolkozni rajta.

európában ahogy ny-ról megyünk kelet, (ázsia), felé, a népek egyre kevésbé tudnak mit kezdeni a demokráciával, szabadsággal.

ott van az orosz nép, a "cár atyuska" igényével, amit most putyinnal kaptak meg.

vannak népek, amik egyszerűen nem bírják elviselni a teljes demokráciát, mert képtelenek rá. persze, az adott nép egy részének igénye meglenne rá, de a demokrácia beköszöntekor az ország és a társadalom az összeomlás szélére kerül. az oroszknál sem volt zökkenőmentes a dolog.
nézzük meg bulgáriát, szlovákiát, meg hát ugye nálunk is érdekes dolgokat hozott az elmúlt 20 év...

namár most: kínában egyik pillanatról a másikra demokrácia lenne, elképzelni nem tudjuk, hová sodródna az ország, és vele együtt a világ...
ez a milliárdos nép megkapná a demokráciát, egy pillanat alatt totál anarchia lenne... (szerintem). így azon a részén a világnak addig lesz csak stabilitás, amíg kína így működik. és ennek ez az ára, feltétéle.

ez lehet, hogy lelketlen, embertelen, önző amit mondok, de szerintem akkor is így van: nekünk, a világ ezen részén addig jó, amíg ott nem tör ki a demokrácia...

egyetértek, hogy kína egy ocsmány ország ebből a szempontból, de jajj lenne nekünk, ha nem így működnének...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lew000
2009.06.21. 16:28
ha ennyire kommunisták tiltsák be az internetet ne a google-t macerálják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fix
2009.06.21. 16:55
Szerintem nincs ebben semmi lelketlen egyszerűen igazad van.
Azok az országok akik a kommunista rendszert megkapták a nyakukba (nem mellesleg érdekes módon ami amerikából indult)
nem igazán tudnak mit kezdeni magukkal mert a két rendszerben vannak hasonlóságok és vannak óriási különbségek. Mert az egyik rendszerben amit nem tudnak megoldani törvénykezéssel azt megoldják erővel ill. tudatlanságban tartással és amikor a kommunista rendszerből demokráciára vált egy adott ország, felszínre kerülnek a törvényi szabályok hiányosságai ill. az emberek tudatlanságban tartása, ami abban jelentkezik, hogy kapnak egy jó adag sajtószabadságot aminek az eredménye az, hogy úgy vélik a demokrácia nem is olyan jó. (mert mi van a sajtóban amit addig nem lehetett meg írni gyilkosságok, csalások sikkasztások)
Így volt és így van nálunk most is.
Amikor nálunk úgymond demokrácia lett egyből felszínre kerültek a törvények hiánya ill. nem összeegyeztethető részei, és egyből elő kerültek az ügyeskedők akik kihasználták a hiányosságokat és rengeteg kárt okoztak és okoznak az országnak.
Ezzel nem vagyunk egyedül és Kína esetében ez óriási problémát okozna bár Kína sok mindent meg változtatott ill. finomított.
Gondolok itt arra, hogy nyitottabb lett a nyugat felé, de az alapok megmaradtak és egy rendszerváltás náluk még nagyobb problémát okozna. (és ilyenkor könnyen eshet egy adott ország egy másik rendszer még szörnyűbb rendszerébe a szélső jobboldal szirén énekébe ahol az emberek úgy kezdenek gondolni, hogy egy másik népcsoport hibája ami velük történik
és érdekes módon ilyenkor könnyen megvezethetők az emberek)
De valahol el kell kezdeni és a hiányosságokat be kell stoppolni és azok a generációk akik elégedetlenkednek kezdnek természetes módon le morzsolódni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szabtam
2009.06.21. 19:37
hát, igen...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zedexes
2009.06.21. 21:07
de sok itt a szociológus, politológus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2009.06.22. 09:22
Kina, Irán, stb, ezek többezer éves kultúrákra épülő társadalmak.

Demokrácia őszinte önértékelése, hogy rendkívüli helyzetben, tehát amikor létkérdés a hatékony döntés és vezetés, akkor hatályon kívül helyezi önmagát és rendkívüli állapotnak becézett diktatúrára bízza a döntést és vezetést.

Evolúciós versengés és kiválasztódás koronájának tekintett embernek sem demokratikus idegrendszere van, hanem központi idegrendszere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2009.06.22. 21:02
Jah, persze. De attól még hogy vhol diktatúra van, lehet jobb is az élet. Pl., miért nem válalják fel hogy hány embert megöltek. Miért nem lehet rákeresni erre Google-n. Ez így hülyeség ahogy van. Meg amilyen körülmények vannak ott... Csodálom hogy ott lett rendezve a 2008-as Olimpia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!