iPon Hírek

Google: Még idén jöhet a jelszómentes bejelentkezés

Dátum | 2016. 05. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google ATAP csoport az elmúlt években sok érdekes dolgot villantott kísérleti jelleggel, de igazából kevés az olyan termék, ami mostanra a mindennapos élet részévé vált, és valóban osztatlan sikernek örvendett. Remélhetőleg a jelszómentes bejelentkezést jövő ilyenkor már ide sorolhatjuk majd, ugyanis ez jelentősen megkönnyítené az emberek életét. Az Advanced Technology and Projects részleg tavaly jelentette be a Project Abacus néven futó fejlesztését, melynek keretében a vállalat szakemberei egy olyan azonosítási formán dolgoztak, aminek a célja a PIN-kód és jelszómentes bejelentkezés elterjesztése az élet minden területén – sőt mi több, még a megerősített, kétszintes azonosításokat is kiváltanák ezzel. Az idei Google I/O során ismét terítékre került a Project Abacus, ami mostanra már rendkívül sokat fejlődött, és egyebek mellett megszületett a Trust API.
Az azonosításra szolgáló rendszer különböző egyéb tényezők figyelembe vételével próbál majd meggyőződni a felhasználó személyéről. A Google a Project Abacus keretében mondhatni kismillió dolgot fog vizsgálni, számításba veszi majd a bejárt utat, a tartózkodási helyet, a kamerákkal arcfelismeréssel próbálkozik, megtanulja a gépelési és a hangmintákat, valamint egyebek mellett még a felhasználó mozgási formáját is tudja. A Trust API meglehetősen átgondolt működést ígér, ami jól látszik abból is, hogy több biztonsági szint meghatározására lesz lehetősége a partnereknek. Hogy erre miként biztosít módot az újdonság? Nos, a rendelkezésére álló adatokból egy pontszámot fog létre hozni a Trust API, a másik fél pedig megadhatja az általa elvárt minimális pontot, ami egyébként Trust Score névre hallgat. Amennyiben a felhasználó pillanatnyi Trust Score-ja megüti a kellő szintet, akkor értelemszerűen azonnal használatba lehet venni a szolgáltatást. Mikor milyen megbízhatósági szint használata lesz célszerű? A kijelző vagy egyszerű alkalmazások megnyitását például felesleges lesz magas Trust Score-hoz kötni, viszont amennyiben egy banki utalásról, vagy valamilyen kétszintes beléptetést igénylő szolgáltatás eléréséről van szó, akkor azonban mindenképpen érdemes lesz a fejlesztőknek nagyon magas ponthatárt szabni. A rendszer sosem alszik, sosem pihen, mindig minden adatot elemezni fog a háttérben a hatékony működés érdekében.
Így változik dinamikusan a Trust Score, miközben használják a telefont.
A Google nem viccel, és valóban nagyban gondolkozik a Trust API elterjesztése kapcsán. A vállalat elmondása szerint már hosszú ideje folyik a tesztelés, és ebben nem ám csak néhány önkéntes felhasználó veszi ki a részét, hanem egészen nagy bankszektori szereplők is. A Google egyelőre konkrét partnereket nem nevezett meg, de azt szinte biztosra lehet venni, hogy egyesült államokbeli felekről beszélhetünk, és a szélesebb körű bevezetésre is először az USA-ban kerülhet sor. Továbbá megemlítendő, hogy a Project Abacust már tavaly is több mint 30 egyetemen, 28 különböző amerikai államban tette próbára a keresőóriás, és minden bizonnyal nem okozott csalódást a rendszer. Ha minden megfelelő ütemben halad, akkor már idén éles bevetésen bizonyíthatja a rátermettségét a Google ATAP részlegének szellemi terméke.
A Project Abacus bemutatója a tavalyi Google I/O-n.
Zárásul azért arra is ki kell térni, hogy a jelenlegi formájában még nem teljesen jelszómentes az üzemelés. Miről is van itt szó? Nos, amennyiben a Trust API a rengeteg vizsgálat alapján nem tudja teljesen bizonyosan megállapítani, hogy valóban megfelelő felhasználó kezében van a készülék, szóval túl alacsony a Trust Score, akkor egész egyszerűen visszavált a PIN-kódos vagy jelszavas azonosításra. Ez igazából nem jelent komoly problémát, a biztonság szempontjából pedig teljesen érthető az eljárás, viszont szülhet a dolog kellemetlen pillanatokat. Ha a jelszómentes azonosítás hatékonyan üzemel, és az emberek hozzászoknak az alkalmazásához, könnyen megfeledkezhet a jelszavakról, PIN-ekről, ám amennyiben mégis elbizonytalanodik az eszköz, és meg kellene adni a jelszót, hamar megállhat a tudomány.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. junpet
2016.05.27. 14:40
Sponsored by NSA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. antapeti
2016.05.27. 14:52
Mi mindenre el lehetett volna költeni ezt a pénzt, egy ilyen huszonhatodrangú baromság helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim
2016.05.27. 14:56
Inkább iktassák ki a jelszavakat, és küldjék a pár percig érvényes bejelentkezési kódot a telefonomra, vagy találjanak ki egy battle.net authenticator-szerű megoldást a jelszó kihagyására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. aRm1n
2016.05.27. 15:03
Nem vagyok paranoiás és mindennap használom a termékeiket de azért ezt nem szeretném bevezetni... kicsit túltolták szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2016.05.27. 15:56
"mindennap használom a termékeiket de azért ezt nem szeretném bevezetni... kicsit túltolták szerintem"

Aki mindennap használja a termékeiket, az saját maga toldja túl az adatszolgáltatást.

Most csak az a kérdés, hogy amit pillantról pillanatra így is úgy is tudnak rólad, elfogadod-e hogy az amúgyis átadott információidért cserébe nem kell a jelszavadat begépelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fofoka prohl...
2016.05.27. 16:34
"Aki mindennap használja a termékeiket, az saját maga toldja túl az adatszolgáltatást."

Mondjuk elég, ha Androidos telód van, vagy rákeresel valamire. Ha ez túltolás..

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.05.27. 20:55
Szerintem komoly különbség van a kettő köztt, mivel az egyik esetben én korlátozom hogy mit figyelhet és mit nem (más kérdés hogy van aki lusta átnézni a szolgáltatásokat hogy mi mit rögzít), a másik esetben pedig minden állandó jelleggel rögzítésre és elemzésre kerül.
Nem beszélve arról hogy jónéhány olyan új paramétert is figyelehet majd ez a rendszer, amit eddig nem rögzítettek, a mozgásforma és egyéb biometrikus azonosítók ebben a formában nálam már a nem elfogadható tartományba esnek, de hát kinek mi...
Egyébként nem értem mi a baj a jelszavakkal, szerintem egy átlag felhasználónak a jelenlegi kétlépcsős azonosítás bőven megfelelő. Aki nem tudja őket megjegyezni, arra is vannak megoldások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tomchee
2016.05.28. 00:40
Én inkább maradnék a jelszavaknál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sutyko_hop...
2016.05.28. 09:13
Ha nem lesz választható akkor eljött az ideje, hogy passzoljam a google szolgáltatásait.
Amúgy se tudnának rendesen leprofilozni mert igyekszem minden kimenőt gátolni ahogy csak lehet.
Kismillió eszköz, program egyéb van rá.
A beállításokat is át kell nyálazni és nem mindenre ok-t nyomni.
A gps meg off mert felesleges.
Az anyukájuk valagával kereskedjenek ne a rólam szerzett infóval..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bloodx
2016.05.28. 18:01
"...olyan termék, ami mostanra a mindennapos élet részévé vált, és valóban osztatlan sikernek örvendett. Remélhetőleg a jelszómentes bejelentkezést jövő ilyenkor már ide sorolhatjuk majd..."
na persze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... fofok...
2016.05.28. 22:24
Még csak androidos teló sem kell. Elég, ha csak internet közelébe megy, az már szinte szinonim a google-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ianbrenner
2016.05.29. 10:05
Szóval jelszó helyett nézzek mélyen a kamerába, ha nincs akkor előbb szereljek fel egyet. Aztán esetleg búgó hangon mormoljak el valami szöveget, persze a mikrofon legyen mindig bekapcsolva. Ha ez se sikerült akkor ujjlenyomat, egérmozgatás-elemzés, esetleg dns minta, végül jelszó...
Fasza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. krutyifix
2016.05.29. 12:41
amióta tőzsdére ment a cég érezhető a növekedési kényszer rajtuk, sorra jönnek a bukott 5leteikkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2016.05.29. 17:12
"Mondjuk elég, ha Androidos telód van, vagy rákeresel valamire. Ha ez túltolás."

Mondjuk nincs mobil telefonom, ... és 1972 óta programozok analóg és digitális számítógépeken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim prohl...
2016.05.29. 17:18


De az ugye belátható, hogy eléggé standard dolog rendelkezni vele, márpedig a készülék használatba vételének első lépéseként be kell jelentkezni egy meglévő google/microsoft/apple ID fiókba, amivel kissé nehéz nem használni a szolgáltatást?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!