iPon Hírek

Google Places Search: újabb hasznos szolgáltatás

Dátum | 2010. 10. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google szolgáltatásai hónapról-hónapra új funkciókkal bővülnek, így egyre ütőképesebbekké és egyre sokoldalúbbakká válnak. A vállalat nemrégiben bemutatta az instant search funkciót, amely valós időben, már a keresett kifejezés begépelésekor elkezdi megjeleníteni az adott szóhoz vagy kifejezéshez tartozó releváns találatokat, azaz sokkal gyorsabban és sokkal könnyebben megtalálhatjuk, amire kíváncsiak vagyunk. A hatékonyságot növeli, hogy gépelés közben a szolgáltatás automatikusan kiegészíti a szavakat, így ha pár betű után megjelenik a keresett kifejezés, elég csak rákattintani vagy kijelölni azt, nem kell végig beírni. Nos, ezt csak azért említettük meg, mert az alábbi pár sorban tárgyalt friss szolgáltatás, azaz a Places Search esetében elérhető az instant keresés funkció is, igaz, egyelőre csak angol nyelven. Maga a Places Search viszont gyorstesztünk alapján már magyarul is elérhető.


A Places Search, vagy ha jobban tetszik, a Helykereső szolgáltatás egy olyan megoldás, amelynek segítségével könnyebben megtaláljuk egy adott városban vagy helységben a nevezetességeket, az éttermeket, a különböző látnivalókat és az egyéb helyeket. Amennyiben a Google keresőjébe beírjuk például azt, hogy "éttermek, Szeged", akkor a találati oldalon megjelennek az adott városban található éttermek, pontos címmel és telefonszámmal együtt, a jobb oldalon pedig egy térképet is találunk, amelyen megnézhetjük, hogy az egyes éttermek pontosan hol helyezkednek el. A találatokat betűkkel jelöli a szolgáltatás, a térképen pedig ezek alapján a betűk alapján azonosíthatjuk be, hogy melyik jelölőpont melyik találatot jelöli. A szolgáltatás segítségével természetesen nem csak vendéglátóhelyeket és üzleteket találhatunk meg, hanem nevezetességeket és látnivalókat is. A szolgáltatás segítségével akár egy komplett túrához való információ is könnyedén, gyorsan beszerezhető, és pont ebben rejlik az újítás lényege. Az alábbi találati ablakban például az egri és az Eger környékén elhelyezkedő látnivalókra kapott találatokat láthatjuk.

Látnivalók Eger környékén
Ha a keresett  kifejezés beírása után nem találunk releváns találatot, illetve a Google nem ajánlja fel automatikusan a Places Search szolgáltatást, akkor sincs semmi veszve, hisz ilyenkor a bal oldali menüsávból könnyen kiválaszthatjuk a Places feliratú menüpontot és azonnal meg is jelennek a releváns találatok, már ha éppen vannak. A találatok frissességével és pontosságával lehetnek problémák, erre nem árt odafigyelni.

A Google hivatalos blogja szerint a Places Search, azaz a Helykereső szolgáltatás az elkövetkező hetek folyamán válik elérhetővé a felhasználók számára világszerte. Egyes régiókban előbb, míg másokban később élesedik a szolgáltatás, amely összesen 40 nyelven lesz elérhető.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. NPeete
2010.10.31. 20:19
Hasznos cucc, pont ma kerestem rá egy filmre, erre nagy meglepetésemre megkaptam, hogy a környékbeli mozikban hol és mikor vetítik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smith166
2010.10.31. 20:59
Lehetne még fokozni ezt. Pl. kidobná hol és mikor vetítik, de közben megnézné a naptáradban hogy abban az időben szabad vagy-e, és fel sem hoz olyan vetítést ami ütközik más időponttal Vagy megnézi hogy lesz-e a jövő héten házassági évfordulód és kihányja a virágboltokat meg a sex shopokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. iteq47
2010.11.01. 10:41
én csak azt nem értem, hogy minek regisztrálja magát egy cég, -aminek van vagy 5 boltja,- ha nem képes odaírni a nyitvatartást!?

amugy nem rossz ez szeretem a googlemap-et

off ui:
nemtudom észrevettétek-e, de a zoomnál van egy kis sárga emberke. azzal szét lehet nézni fotók alapján a térképen.
jobb helyeken nagyrészt 360-as fotók vannak. elég jó
én csak arra nem jöttem rá, hogy pl én bővíthetem e a képtárt a térképen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. morgyi
2010.11.01. 14:02
iteq47 amiről te beszélsz az a Google Street View olyan mint ha egy virtuális sétát tennél. Azt te nem bővítheted. Azt a google fényképezi ilyen kocsikkal, amin van mindenféle kütyü, meg a tetején egy 360°-ban fényképező kamera. De amúgy más képeket úgy tudom tölthetsz fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. iteq47
2010.11.02. 11:54
jaja télleg.

de azt a kis sárga embert nem csak a street view-ra lehet húzni, hanem a sima fotókra is. pl nálunk. de remélem hogy egyfolytába bővítik a teret, ahol szétlehet lesni.
itt a térképe:
street view
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!