iPon Hírek

Google Project Loon: internetkapcsolat ballonokkal, költséghatékonyan

Dátum | 2013. 06. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Google a Project Loon keretén belül hatalmas ballonokkal biztosítana költséghatékony internetelérést bárhol, bármikor - mindenkinek. A Google szerint manapság a Föld lakosságát tekintve minden harmadik emberről elmondható, hogy nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, vagy nem fér hozzá olyan internetkapcsolathoz, amely gyors és az egyén pénzügyi lehetőségeihez mérten megfizethető is. Egyes területeken az internet-hozzáférés többe kerül, mint az adott egyén teljes havi fizetése. A fenti probléma megoldásához újszerű gondolkodásmódra van szükség. A Google szakemberei a jelek szerint hosszas töprengés után arra jutottak, hogy az internet-hozzáférés költséghatékony, földrajzi adottságoktól független biztosításához ballonokat kell alkalmazni. Itt olyan hatalmas "léggömbökre" kell gondolni, mint amilyeneket a meteorológia területén már régóta alkalmaznak - ezek általában héliummal vagy hidrogénnel vannak feltöltve.

A Google elképzelései szerint a speciális ballonok a polgári utasszállító repülőgépek repülési magasságánál kétszer magasabbra kerülnek majd, ahonnan az alattuk található térséget költséghatékony, gyors internetkapcsolattal látják el. Ez a módszer rendkívül jól jön minden olyan helyen, ahol a hagyományos technológiák segítségével csak drágán, vagy egyáltalán nem lehet internetkapcsolatot biztosítani.
A légkörbe engedett ballonok kört alkotnának és a sztratoszférikus áramlatok segítségével mozognának. A ballon-kör alatt elhelyezkedő területen legalább 3G-s sebességű mobilinternet-kapcsolat állhatna rendelkezésre. A speciális rendszer olyan területeken is jól jöhetne, ahol egy esetleges természeti katasztrófa következtében megsérült infrastruktúra miatt nincs működő internetkapcsolat - itt közvetve akár a mentéssel, illetve az állapotok feltérképezésével kapcsolatos munkát is segíthetnék a ballonok.
Maguk a ballonok egyébként speciális rendszert is kapnak, amellyel lehetőség nyílik távolról történő irányításukra, azaz mozgatásukra is. Ezzel a módszerrel a Google oda irányíthatja a ballon-kört, ahol arra éppen szükség van. A ballonok lefelé, illetve felfelé történő mozgatásával a sztratoszférikus áramlásokat kihasználva lehetnek őket a kívánt terület fölé juttatni. Ez utóbbi persze nem egyszerű, így a rendszer fejlesztése jelenleg is zajlik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. axe
2013.06.17. 17:14
új szintre lép az emberek megfigyelése, amúgy nagyon jó ötlet, gondolom hatalmas benne a pénz, máskülönben nem lenne belőle semmi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. SyRew
2013.06.17. 18:29
Igen axe, mindeki arra kíváncsi,milyen pornót nézel a kis kalyibádban.Honnan jön ez a paranoia,számomra érthetetlen,érezhetően tele van a világ olyan emberekkel,akik úgy gondolják,hogy ők aztán baromira érdekesek.

Cikkre visszatérve,már csak az áramellátást kell megoldani zombiapokalipszis esetére,internet már lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2013.06.17. 19:33
nem magamra gondoltam, hanem arra, hogyha akarnak valakiről valamit akkor a hangyákat összeszámolják mellette
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2013.06.17. 19:36
De amúgy azzal, hogy netezel már eléggé sok információjuk van tőled különböző dolgokról, szokásaidról, érdeklődési körödről, vagy épp merrefele vagy, nameg pénzük is akad belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gombabacsi
2013.06.17. 19:45
múltkor szőnyeg textúrákat kerestem egy játékhoz (játékfejlesző vagyok), és azóta minden bannerben szőnyegboltok vannak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2013.06.17. 22:41
úgy látszik, az a több ezer műhold nem elég...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2013.06.18. 08:12
Azért úgy elképzelem, ahogy egy szerencsétlenebb széljárás után az alföld közepén összeverődik 50-100 ilyen lufi, és mondjuk jászkiséren lesz 55tb/sec/fő internet elérés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. budspencer
2013.06.18. 19:21
Ott remegnek a mongol pásztorok a sztyeppén, hogy hadd használják már a gmailt meg
a wikipédiát mer' anélkül nem tudják hogy kell jaktejből vajat köpülni.

Az igazság, hogy nem tudják, addig jó nekik amíg nincsenek függővé
téve a technológiai vackoktól.

Amúgy a mikroszaft is tervezett ilyesmi globális hálót, vagy 10 éve,
többezer műhold szórta volna mindenkinek a kánaánt. Gondolom
abból sem lett semmi, már örülnek ha valaki egyáltalán
W8-at vesz tőlük...

Nem baj, ha lehull egy ilyen, akkor színesfém forrásnak biztosan kíváló...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!