iPon Hírek

Google + SpaceX = műholdas internet

Dátum | 2015. 01. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Google régóta keresi a módját, hogyan tudna minél több felhasználót internetkapcsolathoz juttatni olyan helyeken, ahol nincs meg az ehhez szükséges földi infrastruktúra, és ahol eleve csak komoly költségek árán, nehezen lehet hozzáférni a világhálóhoz. A vállalat a napelemes drónoktól kezdve a légkörben keringő napelemes ballonokig sokféle koncepciót vizsgál, most azonban meglepő lépésre szánta el magát: a Fidelity Investments névre keresztelt befektetőcéggel karöltve beszállt Elon Musk vállalkozásába, az űrtechnológiákkal és rakétákkal foglalkozó SpaceX-be. A Google és a Fidelity 1 milliárd amerikai dollárral szállt be abba a projektbe, amelynek keretén belül alacsony Föld körüli pályára állított műholdakkal próbálnak majd internetkapcsolatot biztosítani a felek a fejlődő országok, és egyéb térségek lakóinak. A felek a befektetés hatására közel 10%-os részesedéshez jutottak a cégben, a SpaceX értéke pedig 10 milliárd dollár fölé nőtt.
Illusztráció
Ezek a műholdak nagyjából 1200 kilométeres magasságban keringhetnek, és több száz lesz belőlük. A műholdakat a SpaceX szakemberei fejlesztik ki egy ötéves projekt keretén belül. A helyzetet bonyolítja, hogy a Google korábban már belevágott egy hasonló projektbe, amelynek célja szintén műhold alapú internetkapcsolat biztosítása volt. Ebben a projektben 2013 végétől a híres-neves Greg Wyler is részt vett, aki e területen ismert és elismert szakember. Idővel már több, mint 10 ember dolgozott a keze alatt, ám tavaly nyár végén váratlanul elhagyta a projektet és saját vállalkozást alapított, amely ugyancsak műhold alapú internet-szolgáltatás biztosításával foglalkozik. A probléma nem ez, hanem az, hogy Greg Wyler magával vitte a rádiófrekvencián alapuló kommunikációhoz nélkülözhetetlen frekvenciák használatának jogát, ami a műholdak és a földi apparátus közötti vezeték nélküli kapcsolat kiépítéséhez szükséges. Greg Wyler cége, a OneWeb LTD. a Virgin Grouptól és a Qualcommtól is kapott támogatást a tervek megvalósításához. A cél jelenleg az, hogy 648 darab alacsony Föld-körüli pályán keringő műholddal, illetve az általa birtokolt rádióspektrum-blokkok jogaival internetkapcsolattal lássa el a különböző földi régiókat. A projekt 2 milliárd dollárt emészt majd fel. A fenti malőr miatt a SpaceX projekt esetében alternatív megoldást kell találni arra, hogyan jusson el a műholdról az internetkapcsolat a Földön található eszközökhöz – egyelőre a lézer tűnik a befutónak. A koncepció jónak tűnik, de van néhány komoly bökkenő is. Egyrészt fejlett infrastruktúrára van szükség a technológia megbízható működéséhez, másrészt csúnyán belerondíthatnak a képbe a felhők, ezeken ugyanis nem tud olyan akadálytalanul áthatolni a lézersugár, mint a rádióhullám. A pletykák szerint a lézer alapú kommunikáció később a Föld és a Marson kialakított első kolóniák közötti kapcsolattartásban is szerepet kaphat. Elon Musk szerint légüres térben 40%-kal gyorsabban terjed a fény, mint az üvegszál alapú optikai kábelekben, így az internetkapcsolat is lényegesen gyorsabb lehet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Cavalli87
2015.01.28. 08:06
Ez szép, meg jó, de azok a fejlődő országok többre mennének kórházakkal meg élelmiszer ellátmányokkal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Caval...
2015.01.28. 09:02
"A Google és a Fidelity 1 milliárd amerikai dollárral szállt be abba a projektbe, amelynek keretén belül alacsony Föld körüli pályára állított műholdakkal próbálnak majd internetkapcsolatot biztosítani a felek a fejlődő országok, és egyéb térségek lakóinak."

Nem új dolog, hogy a fejlett országok technológiai játszótere a harmadik világ (legtöbben ráadásul gazdag ásványkincseken ülnek, amit környezetvédelemre hivatkozva a világ fejlettebbik része nem engedi őket kitermelni).

Egyszerűbb egy ócska napelemet "adományozni" egy közmű nélküli isten háta mögötti aprócska falu orvosi rendelőjébe, ahol így vagy a hűtőszekrény megy, vagy a röntgen gép, mint bevezetni az áramot, mert abból nem lehet semmiféle adatot gyűjteni a technológia továbbfejlesztésére vonatkozólag.

Az viszont nem egyértelmű a google+spacex esetében, hogy többre mennének kórházakkal meg élelmiszer ellátmányokkal. Azok csak arra szolgálnak nagyrészt, hogy elvegetáljanak a környezetükben, míg ha interneten ismeretségre tesznek szert, éd hajlandóságot mutatnak kamatoztatható képességek elsajátítására, több lehetőségük adódik kimozdulni abból a környezetből.

Avagy "nem halat kell adni az éhezőnek, hanem megtanítani horgászni."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!