iPon Hírek

Google szemüveg csontvezetés technológiával

Dátum | 2013. 02. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Google szuper szemüvege, amely Google Glasses néven válhat ismertté a nem is oly távoli jövőben, feltűnt néhány, az FCC számára beküldött anyagban, amelyekből számos érdekesség derül ki az impozáns termékkel kapcsolatban. Ezekből már tudható, hogy a szuperszemüveg 802.11 b/g típusú WiFi adaptert, illetve Bluetooth 4.0-s támogatást egyaránt kap, ám mégsem ezek a legkülönlegesebb funkciói, hanem az, ahogy a felhasználó számára továbbítja a különböző hangokat. A Google újdonsága fej- és fülhallgató nélkül oldja meg a hangtovábbítást, méghozzá úgy, hogy ehhez egy régóta ismert, ám szélesebb körben nem igazán használt techonologóiát, a csontvezetést hívja segítségül. A speciális rendszer a hangrezgéseket a fül körüli koponyacsontok felhasználásával továbbítja majd, így kényelmesen hallgathatunk vele például zenét is - mindezt úgy, hogy eközben azt is halljuk, ami körülöttünk történik. Az FCC bejegyzésben a Google Glasses tulajdonságainak felsorolásában tűnik fel a fentebb említett technológia. A bejegyzés szerint a szemüveg egy beépített rezgőegységgel érkezik, amely a felhasználó koponyacsontjához érintkezve, a csontvezetés elvét felhasználva közvetíti a felhasználó felé a különböző hangokat, természetesen rezgések formájában. Korábban a Google már bejegyeztetett egy szabadalmat, amely a fentebb említett eljáráshoz kapcsolódik, úgyhogy a cég a jelek szerint teljesen komolyan gondolja az technológia alkalmazását - a vállalat mérnökei valószínűleg komoly lehetőséget látnak az általuk kidolgozott, szabadalmaztatott eljárásban.

Maga a csontvezetésen alapuló hangtovábbításra alkalmazható eljárás nem tekinthető technológiai áttörésnek, hiszen a lehetőség régóta ismert, igaz, eddig még nem vált igazán népszerűvé - valószínűleg azért, mert nem volt olyan ütőképes koncepció, amelyben láttak volna fantáziát a piac szereplői. Amennyiben a Google Glasses ütőképesen alkalmazza a fentebb említett eljárást, úgy a helyzet jelentősen megváltozhat: a csontvezetésen alapuló hangtovábbítási eljárás rövid időn belül meghódíthatja a kereskedelem fő áramába szánt megoldások piacát - ha elég ütőképes a Google szabadalmaztatott eljárása. Korábban, az elmúlt év elején, illetve tavaly nyáron, a Google I/O alkalmával már meg lehetett tekinteni a Google "Project Glass" munkanév alatt futó fejlesztésének gyümölcsét: bemutatón a média képviselői, illetve a fejlesztők egyaránt ízelítőt kaptak abból, mire képes a Google különleges szemüvege. Az információk szerint a fejlesztők néhány hónap múlva már meg is kaphatják a Google Glasses első példányait, méghozzá darabonként 1500 dolláros áron. A vásárlók a fejlesztők után egy évvel juthatnak hozzá először a Google különleges termékéhez - az még egyelőre nem világos, hogy a Google Glasses ajánlott végfelhasználói ára hogyan alakul.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. myckie2
2013.02.04. 20:51
Erre a cuccosra igazán kíváncsi leszek. (amúgy link hibás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. girhes89
2013.02.05. 08:44
Lemaradt egy kettőspont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ncsicso
2013.02.05. 18:15
Hát igen a csontvezetéses technika legnagyobb előnye, hogy szabadon hagyja a fülkagylót. De korántsem az egyetlen. Segítségével bizonyos típusú hallás-károsodottak is kötetlenül élvezhetik a hangokat. A technológia lényege, hogy kikerüli a dobhártya-kalapács-üllő-kengyel útvonalat, ezért a sérült dobhártya, esetleg a folyamatosan zúgó fül, illetve a kalapács-üllő-kengyel problémái miatti halláskárosodás sokkal kisebb mértékben hat zavarólag. Meg persze nem hallja mindenki tisztán 15 méteres körzetben, hogy mit hallgat a másik a fülesén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.02.05. 18:50
Tuti nem lesz akkora durranás(funkciók és megvalósítás tekintetében biztosan nem), mint reklámozzák, de ez egy létező kipróbált, valamiért(nem lehallgatható?) technológia, ezt biztosan összehozzák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tompika74
2013.02.05. 20:40
Mindenképpen érdekes megoldás, de nem tudom elképzelni, hogy minőségileg megközelíti a hagyományos fület
Ha jól értem, nem kerüli ki a fül "berendezéseit", csak nem a levegő rezgései mozgatják meg őket, hanem maga a környezet (koponyacsont környékének) rezgései.
És veszélyes is, mert bizonyos frekvenciák koponyacsonttörést okozhatnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!