iPon Hírek

Google: Túl a 10 százalékon a Nougat részesedés

Dátum | 2017. 07. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Július elején sem maradt adós a Google az Android fragmentációját taglaló statisztikai adatokkal, amiből kiderült, hogy az aktuális operációs rendszernek már kétszámjegyűre nőtt a részesedése. A vezető szerepbe pedig mostanra az Android 6.0 lépett. Az aktívan használt okostelefonok körében a Marshmallow jelenleg az, ami az uralkodónak tekinthető. Az androidos okostelefonok és egyéb eszközök 31,8 százalékán fut az Android 6.0 operációs rendszer, vagyis csaknem az egyharmadát teszi ki a teljes Android ökoszisztémának pillanatnyilag. A második helyen az Android 5.0 és az Android 5.1 rendszereket felölelő Lollipop található, ennek a nevéhez 30,1 százalékos rész köthető. A trónon a helycsere valójában nem pont most, hanem még a múlt hónapban történt, akkor lépett az Android élére a Marshmallow a Lollipop pozíciójába. És most pedig már elég szép tempóval kezd csökkenni a Lollipop részesedése, hiszen hosszú ideig tartó stagnálás után két hónap alatt csaknem két százalékot fogyott. Vélhetően ez a tendencia lesz mostantól megfigyelhető az Android 5.1 és az Android 5.0 esetében, hiszen új készülékek szerencsére ilyen „öreg” alapokon már nagyon régóta nem érkeznek, és lassan a boltok polcairól is kikopnak azok a modellek, amiken még ez fut. Idővel pedig egyre több ember fogja lecserélni a lollipopos eszközét frissebbre.
A Nougat két operációs rendszer kiadásból adódik össze a Google statisztikájában, az Android 7.0-ból és az Android 7.1-ből. Főleg az előbbi az, ami szépen növekedik, az Android 7.0 már 10,6 százalékkal szerepel a disztribúciós táblázatban, míg az Android 7.1 0,9%-kal járul hozzá az összesített 11,5 százalékhoz – főleg a referencia termékek adják ezt. Előző hónapban még csak 9,5%-ot birtokolt a Nougat, ami azt jelenti, hogy kereken két százalékos növekedést ért el, a következő hónapban pedig még jobb tempót diktálhat. Ez önmagában nem hangzik rosszul, de valójában nem teljesít túl jól a Nougat. Viszonyításképpen utazzunk vissza egy évet az időben, és lássuk, hogyan állt ilyenkor az akkor újoncnak számító Android 6.0 operációs rendszer. A Marshmallow neve mellett a július eleji statisztikákban már 13,3 százalékos részesedés szerepelt, vagyis 1,8 százalékkal kövérebb szeletet tudott magának kihasítani a virtuális tortából a maga idejében. Az Android 6.0 valamivel több mint másfél év alatt ért fel a csúcsra, és ha a mostani ütem marad, akkor a Nougat még lassabb lesz, holott a Google folyamatosan arra próbálna törekedni, hogy az újabb rendszerek alkalmazása gyorsuljon. Említésre méltó még a KitKat (Android 4.4) operációs rendszer is a régi kiadások közül, ez ugyanis a kora ellenére még bőven több mint 10 százalékos résszel rendelkezik a mostanra több mint két milliárd eszközt kiszolgáló Android égisze alatt. Ez lesz a következő, amit a Nougat maga mögé fog utasítani, előre láthatólag ősszel kerülhet erre sor. És még a három nagyobb kiadást felölelő Jelly Bean sem áll rosszul, hiszen az Android 4.1, 4.2 és 4.3 még most is 8,1 százalékot tudhat magáénak. Az Ice Cream Sandwich és a Gingerbread, alias Android 4.0 és Android 2.3 már csak nyomokban található meg, a kettő együtt is csak 1,4 százalékkal rendelkezik, de teljesen valószínűleg nagyon sokáig nem szívódnak még fel.
Az Android 8.0 operációs rendszert már sokan várják tűkön ülve, ez elvileg nemcsak a rendszer funkcionalitásában jár majd változással, hanem a frissítések terjesztését is megváltoztatja. A Google korábban arról számolt be, hogy az Android O sokkal egyszerűbben frissíthető lesz, hála a Project Treble néven érkező fejlesztésnek. Ez a jövőben jelentősen megkönnyítheti az Android frissen tartását, ami talán azt jelentheti, hogy a most még igencsak durva fragmentációban jelentős változások történhetnek. Ez talán az eddigi legnagyobb lépés lesz az Android esetében a töredezettség elleni harcban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Samanoske
2017.07.10. 20:49
Persze mert a sok sznob fiatal félévente cserél telefont,mert a 3 évesre csesznek 6-ot tenni,hogy vegyél újat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2017.07.11. 10:00
A félévente lecserélt telefonok nem a kukába mennek, mások által benne marad a statisztikában.

Vajon mennyi a 0-1-2-3-4-5 éves készülékek átlagos életkora? Gondolom sokan addig használják a telefonjukat, amíg lehet, legfeljebb a tárhely lesz idővel nagyon szűkös. Az én telóm is lassan 5 éves, ICS van rajta, de az akksi még 70-75%-os. Amikre szükségem van, minden elfut rajta (1x1GHz Cortex A5 mag). Eddig csak a jack dugót kellett cserélni, meg persze a védőfóliát négyszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Busterftw Saman...
2017.07.12. 11:41
Mar egy 50ezres xiaomi is nougattal jon, nem kell ahhoz sznobnak lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!