iPon Hírek

Google TV: híd a web és a televízió között

Dátum | 2010. 05. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Google az idei év folyamán elérhetővé teszi Google TV platformját, amelyről a gyártó a Google I/O rendezvény keretein belül rántotta le a leplet. A platform hardveres és szoftveres megoldások kombinációjával lehetővé teszi, hogy televíziónkon internetezhessünk, illetve különböző tv szolgáltatók műsorait nézhessük. Az egységes platform azt is lehetővé teszi majd, hogy például rákeressünk egy műsorra és lássuk az kölcsönözhető-e, vagy hol adják legközelebb a TV-ben és mikor.


A Google TV szoftveres része nem túl meglepő módon Androidra épül, így az internetezés mellett számos hasznos alkalmazást is futtathatunk majd a rendszer segítségével. A platform Chrome webböngészőt használ és természetesen rendelkezik Adobe Flash támogatással is, sőt, még beépített webes keresővel is el lesz látva, hogy a számunkra érdekes weblapokat, illetve YouTube videókat és kedvenc sorozatainkat a lehető leghamarabb megtalálhassuk. A kezelőfelület picture-in-picture, azaz kép a képben rendszerre épül, ami hatékonyabb navigálást tesz lehetővé a különböző funkciók között. A rendszer számos beállítási lehetőséggel érkezik, így teljes egészében testreszabhatjuk majd. Bár a GooGle TV bármilyen televízió szolgáltatóval képes lesz együttműködni, ám eleinte csak az amerikai piacon lesz elérhető, ahol a Dish Network szolgáltatását lehet majd használni, eleinte arra is optimalizálják majd a platformot. A készülék a Best Buy üzletlánc hálózatában is megtalálható lesz. A platform a Sony egyes HD televízióiban és egyes Blu-ray lejátszókban kap majd helyet, de emellett külön set-top-box-ként is elérhető lesz, ez utóbbit mad a Logitech készíti.

Hogy mindezt miként kell elképzelni? Az alábbi videó segít megérteni az újdonság lényegét:

 


Akár magában a HD televízióban, akár külső dobozban kap helyet a platform, minden esetben egy Intel Atom CE4100-as SoC chip gondoskodik majd zökkenőmentes futtatásáról. Érdekesség, hogy a Logitech külön perifériákat is készít majd a platformhoz, mint például HDTV kamerát, de ez majd csak a későbbiekben lesz elérhető.

A Google TV hivatalos rajtjára idén ősszel kerülhet sor, de a legfontosabbra, a Google TV SDK elérhetővé tételére majd csak 2011-be kerülhet sor, a hozzá tartozó Android Market virtuális kapuinak megnyitásával együtt. Ezzel, vagyis az Android Market megnyitásával a fejlesztők rengeteg érdekes és hasznos alkalmazást készíthetnek majd a platformhoz, ezáltal a felhasználói élmény is jelentős mértékben javulhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. engine
2010.05.21. 14:37
Ajj amikor megláttam, már azt hittem hogy Gépen lehet TV-t nézni és szinte bármely adót na pedig az milyen jó lett volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. cNobody
2010.05.21. 15:01
Ahhoz csak egy TVTuner kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2010.05.21. 16:30
pont ez a baj, digitális műsorokhoz ne kelljen már tv-tuner...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kihaennem
2010.05.21. 20:02
X360 live, PS3 Network már ennek a 90% tudják..
Google megint marha nagy 5 lettel rukkolt elő.. ...
Abban viszont igazuk van hogy hamár ugyis majdnem minden ilyen szolgáltatás az öbék akkor adjuk már el minden pénzért egy kamu dobozzal ami persez pc, és szopassuk meg a sok marhát..
Google nél nem kötinek PCt TV re? Egy jó kis wireless trakcball os billentyű és ugyanezt tudom csinálni, most is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!