iPon Hírek

GoPro Fusion: Jöhetnek a VR panorámavideók

Dátum | 2017. 04. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az akciókamerák piacát toronymagasan vezető GoPro a virtuális valóság egyre nagyobb tempóval haladó vonatáról sem szeretne lemaradni, ezért létrehozta a legújabb, Fusion nevű kameráját. A Fusion nem hoz igazán forradalmi újítást első blikkre, de nagyon sok részlet csak a későbbiekben derülhet ki róla. A GoPro Fusion már egy jól bevált recept alapján született. A vállalat tervezői kettő darab rendkívül széles látószögű optikával felszerelt kamerát felhasználva hozták kalap alá az új terméket, ami így mindent látni fog maga körül. A 360 fokos panorámavideók készítésére szolgáló készülék meglehetősen komoly felbontással dolgozik majd, a 4K-n jóval túlmutatva, 5.2K-s felbontást támogat, amit másodpercenként 30 képkockás felvételi sebesség mellett fog elérni. A fogyasztói piacra szánt megoldások között ez kiemelkedőnek tekinthető, 4K fölé ugyanis eddig még senki nem ment a virtuális valóság videók gyártását tekintve – említést érdemel ilyen tekintetben a Samsung Gear 360 és a Nikon KeyMission 360. A közzétett sajtókép tanúsága szerint tok nélküli használatra lett tervezve a gömbpanoráma-kamera, viszont nem lenne meglepő, ha a GoPro azért készítene hozzá egy ütésálló héjat is.
A vállalat nagyra törő tervekkel lép be a virtuális valóság piacára; ahogy az akciókamerák terén tette, úgy a 360 fokos videózásban is szeretne az élre állni. A GoPro elmondta, hogy a Fusion új kihívást jelent, de nem riad meg ettől. Most a legalapvetőbb és legjobb kompetenciáját hasznosíthatja a vállalat, a hardverfejlesztést. Mint azt kiemelte a gyártó, akciókamerák is voltak már a Hero modellek előtt, de a rendkívül jó minőségű hardvernek köszönhetően a GoPro megoldásai minden más terméket leköröztek az elmúlt évek során, ami rövid időn belül sikerhez vezetett. Most a Fusion esetében ugyanebben bízik a GoPro, tehát úgy vélik, hogy minden eddiginél jobb hardvert tudnak majd alkotni a tapasztalataikat felhasználva. A vállalat persze nem akar semmit sem a véletlenre bízni, éppen ezért többféle extra lehetőséget is terveznek megvalósítani, hogy még jobb élményt nyújtsanak a felhasználóknak a Fusion révén. Mindenképpen érdekes funkciónak ígérkezik például az OverCapture, ez azt teszi lehetővé, hogy a gömbpanoráma-videókból az emberek utólag képesek legyenek hagyományos felvételeket faragni, méghozzá úgy, hogy a 360 fokos videónak bármely tetszőleges részét kivághatják. Így a felhasználó mindent meg tud örökíteni maga körül, és utólag létrehozhatja azt a felvételt, ami csak legjobb, valóban fontos részletekre koncentrál.
A Fusion ugyan most formálisan be lett mutatva, de meglehetősen sokáig nem kerül még a boltok polcaira. A 360 fokos kamera először nyáron válik elérhetővé, de a vállalat ekkor még csak kiemelt partnereknek értékesíti a terméket. Elsősorban olyanok kaparinthatják majd meg a Fusion gömbpanoráma-kamerát, akik minőségi tartalommal szolgálnak majd – mondhatni reklámanyagot produkálnak. A nagy márkák, a profi sportolók és a különböző ügynökségek révén olyan VR felvételek születhetnek az újdonsággal, amelyeknél kreatív módon és kiváló szaktudással ötvözve kerül kihasználásra az eszköz tudása. Ez a GoPro szerint egyrészt maximálisan demonstrálni fogja, hogy milyen értéket rejt magában a szerkezet, másrészt igazán jó fényben tünteti majd fel azt – meg az sem utolsó szempont, hogy így megfelelően lesz tesztelve a Fusion. Ha minden jól megy, akkor valamikor ősszel kerülhet a széles körben forgalomba a virtuális valóságot tartalommal kiszolgáló masina.
A GoPro Fusion árazásával kapcsolatban semmilyen konkrét információnk nincs, de azt szinte borítékolni lehet, hogy magasabb összeget kell majd kifizetni ezért az eszközért, mint a 400 dollárt kóstáló GoPro Hero5 Black modellért. Kíváncsian várjuk, hogy kap-e addig riválist a szerkezet, hiszen az ősz még nagyon messze van.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. batyesz
2017.04.24. 13:04
Király! Lemaradt a címből egy A betű. :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!