iPon Hírek

Gőzerővel készülnek a FreeSync kompatibilis monitorok

Dátum | 2014. 08. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az AMD januárban jelentette be, hogy FreeSync néven hamarosan egy ütőképes, költséghatékony alternatívát biztosít az Nvidia G-Sync eljárásával szemben, amelynek lényege, hogy a kijelző képfrissítési rátája a GPU képkocka készítési sebességéhez igazodik, azaz bizonyos tartományon belül folyamatosan váltakozhat. Ez az eljárás folyékony, akadozásoktól mentes megjelenítést eredményez, amelynek áldásos hatását nem csak a játékokban élvezhetjük, hanem animációk lejátszásakor is. A SIGGRAPH alkalmával az AMD egyik neves szakembere, Richard Huddy elmondta, a FreeSync támogatással ellátott monitorok fejlesztése jól halad, így a termékek mintapéldányainak gyártása már a következő hónaptól kezdve elindulhat. A kész, kereskedelmi forgalomba szánt FreeSync kompatibilis monitorok sajnos majd csak a következő év elején érkezhetnek. Ez utóbbi örömteli új információnak tekinthető, ugyanis korábban még csak annyit árultak el az AMD illetékesei, hogy az új monitorok 2015-ben érkeznek. Egy korábbi demó
FreeSync támogatással ellátott monitorok több nagy és neves gyártó kínálatában is jelen lesznek, igaz, az AMD egyelőre nem kívánta megnevezni, pontosan mely vállalatokra kell gondolni. Az AMD egyébként komoly reményeket fűz az adaptív képfrissítési rátához. A FreeSync, illetve az Adaptive-Sync egyébként már a DisplayPort 1.2a szabvány részét képezi egy ideje, és az Nvidia G-Sync technológiájával ellentétben ez a technológia mentes a jogdíjaktól, azaz ingyenesen használhatják a monitorgyártók. A FreeSync alkalmazásához szükséges hardveres kiegészítők abszolút nem drágák: az AMD szakembere úgy fogalmazott, hogy meglepődne, ha a FreeSync támogatás beépítése az adott monitor anyagköltségét 10-20 dollárnál többel emelné meg. Jogdíj pedig akkor sincs, ha az adott gyártó extrém prémiumkategóriás monitort épít.
Asztali monitor FreeSync támogatással. (Fotó: AnandTech)
Az AMD megoldásánál nincs meghatározva, hogy az adott monitornak milyen képfrissítési-ráta tartományban kötelező működnie. Richard Huddy szerint a belépőszintű modellek 24 Hz-ről indulnak majd, ami filmnézés alkalmával tökéletesen elegendő. A felsőkategóriás monitoroknál a képfrissítési ráta egészen 144 Hz-ig, vagy akár 144 Hz fölé is emelkedhet, ha az adott monitorgyártó jónak látja. Videóvezérlő fronton persze majd oda kell egy picit figyelni, ugyanis az AMD jelenlegi termékeinek egy része régebbi kijelző vezérlőt használnak, ami nem kompatibilis az Adaptive Sync eljárással. A FreeSync kompatibilis termékek listáját itt találják az érdeklődők. Érdemes megnézni, hogy ketté vannak bontva a kártyák, olyanokra amik csak multimédiára, és olyanokra amik játékra is képesek használni az eljárást. Utóbbiból egyelőre nincs túl sok. Jó hír viszont, hogy a jövőben megjelenő AMD videokártyák és APU egységek már mindannyian rendelkeznek majd FreeSync támogatással. Az AMD tehát a jelek szerint nagy reményeket fűz a FreeSync technológiához, de hogy e reményeket sikerül-e majd beváltania a technológiának, az csak a jövőben derül ki. Mindenesetre érdekes lesz látni, hogyan teljesítenek a FreeSync kompatibilis monitorok G-Sync technológiára támaszkodó társaikkal szemben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Fada
2014.08.15. 12:28
Multimediahoz HD7000-tol folfele minden, jatekok eseteben a 260-as es 290-es GPU-k minden valtozata. Az APU-k termeszetesen minden esetben tudjak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tibaimp
2014.08.15. 13:04
Nem tudom mi van a linken, de nem a lista.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. 5hR3kY tibai...
2014.08.15. 13:31
"All AMD Radeon™ graphics cards in the AMD Radeon™ HD 7000, HD 8000, R7 or R9 Series will support Project FreeSync for video playback and power-saving purposes. The AMD Radeon™ R9 295X2, 290X, R9 290, R7 260X and R7 260 GPUs additionally feature updated display controllers that will support dynamic refresh rates during gaming."
Ez szerintem eléggé egy lista. Bár nem tudom hogy te milyen linket nézel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog 5hR3k...
2014.08.15. 13:42
Pont le is irtad,hogy miert nem volt erdemes az AMD-nek az uj kartyait bekeverni a regiekkel,mert jatekok alatt csak nehany karival fog mukodni a Freesync..A G-sync tobbe kerul,de tobb karival muxik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dzsuz87 DogTh...
2014.08.15. 14:22
De csak azzal az egy kártyával kell működnie, amire rákötöd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2014.08.15. 14:23
Ettől jobban ha akarták volna, sem tudták volna elrejteni az oldalon, bakker...tényleg egy lista
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog dzsuz...
2014.08.15. 15:40
Vicces,de ezt majd mond el a 270(x)-280(x)-as karik tulajainak.
Amikbol szerintem a legtobbet adtak el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.15. 18:11
Nagyon ongol az a lista ha a jatek reszet nezem. Kivancsi vagyok atti2010 usernek milyen amd vga van..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. IhasLazerz siriq
2014.08.16. 06:47
MSI R9.5 X299X4 TitaniumNitroÜber Schwarzenegger edition ... A viccet félretéve, lehet hogy most még nem kompatibilis, de ha azt nézzük hogy feleslegesen nem terhelnek minket mindenféle költséggel, annak ellenére hogy mekkora nagyvállalat, azért ez jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. atti2010 siriq
2014.08.16. 11:31
Nagyon nem izgat a dolog mivel úgy sincs monitorom és a jelenlegit nem is szándékozom egyhamar lecserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!