iPon Hírek

GPU-val gyorsítanak a Cyberlink szoftverei

Dátum | 2009. 11. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A szoftverpiacon már egy ideje jelen vannak olyan alkalmazások, amelyek képesek a grafikus processzor nyers erejéből profitálni, így a processzorral korábban rengeteg időt felemésztő folyamatok nagyon nagy mértékben felgyorsíthatóak. A Cyberlink kínálatában már egy ideje szintén találunk GPU gyorsítás mellett üzemelő alkalmazásokat, de most a gyártó az Nvidia-val együttműködve bejelentette, hogy szoftverei új szolgáltatásokkal és a korábbinál sokkal jobb teljesítménnyel kerülnek a boltok polcaira, azaz a GPU gyorsítást még jobban ki lehet velük használni. Nem kell sokat gondolkodni ahhoz, hogy rájöjjünk: néhány új fícsör csak és kizárólag Nvidia GPU-val ellátott rendszereknél lesz használható...

És hogy konkrétan alkalmazásonként mik változtak? Erről az alábbi kis felsorolás ad némi információt, amelyben alkalmazásra lebontva vizsgáljuk meg a friss szolgáltatásokat és a gyorsulás várható mértékéről is ejtünk pár szót.

GPU-val ennyit gyorsul a MediaShow Espresso.MediaShow 5: A fotó- és videó szerkesztő program esetében a grafikus processzor hatalmas párhuzamos számítási teljesítményéből fakadó előnyöket arcfelismerés és videó kódolás esetében tudjuk kiaknázni. Az arcfelismerés funkció 70%-kal, míg a videó kódolás akár 500%-kal gyorsabban zajlik a GPU bevonásával, mint a korábbi, kizárólag CPU alapú számításoknál. A CyberLink illetékesei külön kiemelik, hogy a GPU gyorsítással történő arcfelismerés csak az Nvidia videokártyáival használható, de a sokak számára sokkal fontosabb videó kódoló alkalmazás szerencsére AMD videokártyákon is fut.

MediaShow Espresso:
Ez a kiegészítő program kifejezetten videó kódolásra készült, segítségével különböző videó formátumokat tudunk átkonvertálni hordozható multimédia lejátszó készülékek által ismert és kezelt formátumba. A frissítésnek köszönhetően itt is van lehetőség a GPU gyorsítás még hatékonyabb kiaknázására: a gyártó szerint az alkalmazás akár 500%-kal gyorsabban képes megbirkózni a feladattal, ha a GPU-ra bízzuk a munkát, mint ha egy átlagos processzort vetnénk be. Ennél a szoftvernél szerencsére mind az AMD,  mind pedig az Nvidia videokártyái alkalmazhatóak.

PowerDirector 8: Az átlagfelhasználók számára készített videó szerkesztő alkalmazás is GPU gyorsítást kapott, így a hagyományos és a HD videó állományok szerkesztése még egyszerűbbé válik. A szoftverben GPU gyorsítással ellátott speciális effektek és GPU gyorsított videó kódolás is rendelkezésre áll. A videó kódoló rész GPU gyorsítása ebben az esetben is működik AMD videokártyákon.

A felsoroltakon kívül a CyberLink PowerProducer 5-ös és a PowerDVD 9-es alkalmazások is fel lettek vértezve a GPU gyorsítás támogatásával, utóbbi szoftver például a GPU erejére támaszkodik, ha a DVD filmek felskálázását kell megoldania. Az érdeklődők a friss alkalmazások próbaverzióit itt találják.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. _DiEGO_
2009.11.10. 12:04
No ez miatt sem cserélem le jól bevált HD4850 -emet

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Orbi
2009.11.10. 12:14
Örömteli hír! Csak kár, hogy nálam nem müxik.
Hiába csinálok vele bármit, nem működik a GPU-s gyorsítás.
Én lehetek a béna, vagy nem szereti az X2-es ATI-t? Megy valakinek egyáltalán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Svindler
2009.11.10. 12:18
Mikori driver van fent? Stream aktív? Próbáld ki az ATI saját progijával először, hogy megy e
http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx?p=win7/windows-7-32bit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Orbi
2009.11.10. 14:22
A legfrissebb van fent. 9-10_vista32_win7_32_dd_ccc_wdm_enu
Stream? Nem volt róla szó, hogy az is kell hozzá. Bár pontosan nem tudom, hogy mi az, de már hallottam róla.
Azt hol tudom megnézni, hogy stream aktív-e (vagy mi)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!