iPon Hírek

Grafén + LED = következő generációs villanykörte

Dátum | 2015. 03. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Napjainkban a LED alapú "villanykörték" hatalmas tempóban terjednek, de ez nem is csoda, hisz kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek – élettartamuk hosszú, fényáramuk nagy, fogyasztásuk pedig sokkal alacsonyabb, mint egy hasonló fényáramot biztosító hagyományos izzóé. Az LED alapú fényforrások esetében sokszor kritizálják a színhőmérsékletet, mondván: túlságosan kékes árnyalatú. Erre szerencsére van megoldás, hiszen meleg fényű példányok éppúgy kaphatóak, mint testreszabható modellek, amelyeknél nem csak a színhőmérséklet vagy a szín, de a fényerősség is ízlés szerint módosítható.
Úgy tűnik, a tradicionális ledes villanykörték rövidesen komoly konkurenciát kapnak, pedig manapság még feléjük lejt a pálya. Utóbbi alatt azt kell érteni, hogy a nagyteljesítményű és így nagy fényerősséget kínáló villanykörtéket már kivonták a forgalomból, sőt, egyes országokban az izzószálas villanykörték forgalmazását és importját is megtiltották, így e régiókban az energiatakarékos kompakt fénycsövek, valamint a LED alapú villanykörték osztják fel egymás között a piacot. Az új kihívó alapját képező anyag és koncepció a Manchesteri Egyetemről származik, ahol március eleje óta Nemzeti Grafén intézet is működik. Maga a speciális izzó egy kanadai finanszírozással üzemelő vállalat munkájának gyümölcse, amely a Graphene Lighting nevet viseli, és amelynek igazgatótanácsában a Manchesteri Egyetem helyettes alkancellárja, Colin Bailey professzor is jelen van.
A kutatók olyan speciális fényforrást állítottak elő, amely tradicionális társaihoz hasonlóan ugyan szintén ledes alapokon nyugszik, azonban bevet egy speciális összetevőt is, ami nem más, mint a grafén. Az újdonság izzószál-formájú LED-et tartalmaz, amely grafén bevonatot is kapott. A szénatomokból felépülő speciális 2D anyag nagyon vonzó tulajdonságokkal ruházza fel az izzószálat: a jobb elektromos vezetőképesség jóvoltából mintegy 10%-kal csökken a fogyasztás, a jobb hővezetési képességeknek köszönhetően pedig jelentősen növekszik a LED-alapú fényforrás élettartama. Hab a tortán, hogy az új fényforrás ezzel együtt olcsóbb is lesz, mint egy hagyományos ledes villanykörte, ugyanis előállítási költségei kedvezőbbek lesznek – és több újrahasznosítható anyagot is tartalmaz. Az új fényforrás természetesen kompatibilis lesz a fényerő-szabályzós kapcsolókkal. Az újdonság várhatóan még idén forgalomba kerülhet, ára pedig kedvezőbb lesz hagyományos ledes társaiénál. A megjelenés pontos időpontjával, illetve a pontos ajánlott végfelhasználói árral kapcsolatban egyelőre nincsenek adatok, de ez nem is csoda, hisz most még korai erről beszélni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. expander
2015.03.30. 16:37
Watt / Lumen arány? A lényeg lemaradt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Hawaii expan...
2015.03.30. 18:21
Persze, mert ez még csak az ígérgetés fázisa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44
2015.03.31. 09:07
Hát kb

Nekem még nem volt LED izzóm (sok félét próbáltam és nem a legolcsóbb kínai, noname cuccokat), ami 1évnél többet bírt volna.
Ellenben a hagyományos halogén GU10-eseimből eddig 2adta fel, és csak az egyik volt, amelyik még 1hónapot sem élt. Pedig ezeket sokkal többet égetem, mint a LED-eket.

Nekem ezek a nyamvadt LED-es sz*rakodás is olyan sznob, mint a hibrid autók.
Én se szeretném feleslegesen terhelni a környezetem, fontos a fogyasztás. De amikor adott idő alatt 2-3szor annyi szemetet termelek az elhulló LED izzókkal, mint a hagyományos társaikkal, akkor azt nem érzem éppen környezetkímélőbb megoldásnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.01. 09:50
Én két éve költözéskor felszereltem a lakást LED lámpákkal. A hódos boltban akkoriban kapható akciósakkal. (Nem saját márkás, de noname akciós) A nappaliban szinte egész este ég, a konyhában szintén órák hosszat. Eddig egy sem ment tönkre.

Más a cikkhez:
Miért kell idézőjelbe tenni a villanykörte szót, ha LED-esről beszélünk? Az alakja ugyanúgy körte (nagyrészt), és ugyanúgy villannyal működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!