iPon Hírek

Grafén tinta

Dátum | 2011. 12. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Grafén alapú tintával nagy teljesítményű, átlátszó vékonyfilm tranzisztorokat (TFT) és összeköttetéseket nyomtattak a Cambridge-i Egyetem kutatói. Az új tinta használata nagyban előrelendítheti a nyomtatott elektronika világát, segítségével olyan fejlesztések válhatnak lehetővé, mint a hajlékony kijelzők, napelemek vagy az elektronikus papír megalkotása. 

A kutatók elmondása szerint a módszerrel tintasugaras nyomtatóval nagy mennyiségű műanyag elektronikai alkatrészt lehet létrehozni. A technikát már próbálták alkalmazni korábban is, de a félvezető organikus tintával nyomtatott vékonyfilm tranzisztorok sem teljesítményben, sem megbízhatóságban nem tudtak versenyezni a szilícium alapú elektronikával.


Ezen próbált javítani Andrea Ferrari munkatársaival: a tintához szükséges grafénlemezkéket grafitból választották le N-metil pirrolidonos ultrahangos fürdőben. A lemezkéket végül centrifugába helyezték, és az egy mikrométernél nagyobbakat kiszűrték közülük, nehogy eltömítsék a nyomtatót.

A tintával különböző alapokra lehet nyomtatni, így szilícium-dioxidra is. Az eredményül kapott tranzisztorok már az első próbálkozások után is sokkal jobbnak tűnnek, mint elődeik. Az újfajta tintával nyomtatott áramkörökben 95 cmˆ2/Vs elektron mozgékonyságot is mértek, ugyanez az adat a félvezető organikus polimereknél mindössze 0,01 és 0,5 között volt.

Mivel maga a technológia nem új, csak a tinta anyaga az, a kutatók remélik minél gyorsabb elterjedését, hiszen kompatibilis a forgalomban lévő tintasugaras nyomtatókkal, így használata nagy átalakításokat nem igényel.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. atti2010
2011.12.19. 12:21
A tintával különböző alapokra lehet nyomtatni, így szilícium-dioxidra is. Az eredményül kapott tranzisztorok már az első próbálkozások után is sokkal jobbnak tűnnek, mint elődeik

Hatalmas áttörést hoz ha sikerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2011.12.19. 13:58
Mikrobi: Ha feloldod valamiben (nem tudom, mi képes oldani a szenet), akkor az már nem grafit lesz, hanem sima szén, a grafit tulajdonságai nélkül. (A grafén meg még inkább eltér a sima széntől.) Amiről a cikkben szó van, az pedig valamiféle szuszpenzió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LechooEdy
2011.12.19. 20:32
Grafén a jövő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!