iPon Hírek

Grafénnel támogatott lítiumion-akkut fejleszt a Huawei

Dátum | 2016. 12. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kínai székhelyű cég kutatóközpontja, a Watt Laboratórium munkatársai egy új, grafénalapú technológiát használva olyan lítiumion-akkumulátorokat hoztak létre, amelyek 60 Celsius fokos környezetben is működőképesek maradnak, 10 fokkal lekörözve a jelenleg elterjedt legjobb hőtűrő akkukat. A fejlesztésnek hála a Huawei új akkumulátorai kétszer olyan hosszú ideig használhatók maradnak, mint a hagyományos Li-ion energiatároló rendszerek, így például egy szabadtéri kommunikációs bázisállomáson használt, grafénnel támogatott akku akár négy évig is kielégítően működhet a jelenlegi nagyjából két év helyett, állítják a szakértők. Janghszing Li, a labor vezető kutatója a Japánban megrendezett 57. World Battery Symposiumon jelentette be az új akkumulátort, amelynek létrehozásához elmondása szerint három kulcsfontosságú lépésre volt szükség. Az egyik, hogy az elektrolithoz egy speciális anyagot adtak hozzá, amely megakadályozza, hogy az magasabb hőmérsékleten elkezdjen párologni. A második fontos lépés az volt, hogy a katód elkészítésekor módosított egykristályos anyagokat használtak, ami sokat javított annak hőmérsékleti stabilitásán. Végül pedig a rendszerhez hozzáadott grafénrétegek révén sokkal hatékonyabbá vált annak hűtése.
Li elmondása szerint a magas hőmérsékleten végrehajtott tesztek során kiderült, hogy az új rendszer 5 Celsius fokkal hűvösebb tud maradni, mint a hagyományos, grafént nem tartalmazó lítiumion-akkumulátorok. Az akku 60 fokon tesztelve 2000 töltési ciklus után is több mint 70 százalékos kapacitással üzemelt. Amikor pedig az akkut nem töltötték, csak 200 napon keresztül 60 fokon tárolták, az kevesebb mint 13 százalékot veszített kapacitásából. Az új rendszer tűréshatára 10 Celsius fokkal magasabb, mint a jelenleg magas hőmérsékletű környezetben használt akkuké, így nagy szolgálatot tehet a szélsőségesen melegben dolgozók, a forró régiókban elhelyezett kommunikációs bázisállomások, és a rendszerint nagy meleget generáló rendszerek, így az elektromos járművek és a drónok számára is. Az új technológia idővel remélhetőleg a mérsékelt éghajlaton élő, hosszabb élettartamú akkukra vágyókhoz is eljuthat majd. Li a konferencián azt is bejelentette, hogy még ebben az évben előállnak egy olyan telefonnal, amely már azzal a gyorstöltő technológiával van felszerelve, amelyet tavaly mutattak be, és általa egy 3000mAh-s akkumulátor 5 perc alatt 48 százalékra lehet feltölteni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. punchman
2016.12.12. 16:55
Akku tech breakthrough season16/episode1495/chapter4762/part4327/issue84264
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Busterftw
2016.12.12. 19:01
Szerintem ez csak az iparnak jo, atlag usernek a nagyobb kapacitas a fontos, nem az akku elettartama.
Amikor legalabb 2 evente (valaki evente) mobilt cserel, annak nem fog segiteni, hogy ezentul 4 evig birja az akku.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fofoka Buste...
2016.12.12. 19:31
Így van az, amikor az ember csak telefonban tud gondolkodni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Busterftw fofok...
2016.12.12. 20:25
Mivel halozati es telekommunkiacios ceg elsosorban, illetve a cikk vegen is emlitest tesznek az elso ezzel szerelt telefonokkal kapcsolatban, persze hogy ezt emlitem meg.

Ez az elterjedt hasznalata a nagy tomegnek, elektromos auto meg nem.
Szal a tobbi ipari felhasznalas inkabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba Buste...
2016.12.12. 21:45
Akkor halkan megjegyezném, hogy az autóipar már most több aksit "fogyaszt", mint a telefon ipar, nagyjából 1,5-2x annyit.
2020-ra az autóipar már a teljes aksi piac felét fogja felzabálni. Addigra lesz kész ez az aksi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Busterftw ChoSi...
2016.12.12. 22:47
Egyetertek, nem tudom, hogy te"sima" akkura erted, vagy az elektromos autokra.

En arra ertettem, hogy nem lesz 2020-ra nagy tobbsegnek elektromos autoja, ezert a mobil inkabb relelvans a nepnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba Buste...
2016.12.13. 13:27
Nem az "ólmos" aksira gondoltam természetesen, hanem a LiIon-ra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka Buste...
2016.12.13. 19:10
Világos, hogy "halozati es telekommunkiacios ceg", de nem gondolod, hogy egy kutatás eredményeit más területen is fel lehet használni? Csak ha otthon körülnézel biztos, hogy találsz egy csomó cuccost, amiben van akku és mégsem telefon és nem is villanyautó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!