iPon Hírek

Grafikus maggal szerelt Intel CPU-k még idén?

Dátum | 2009. 01. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel nemrégiben pénzügyi elemzők számára tartott egy konferenciát, amelyen szó esett a vállalat első, grafikus maggal ellátott processzorainak várható megjelenéséről is. A termékekről már egy ideje olvashatunk pletykákat, de most úgy tűnik, hogy az új processzorok még az idei év második felében piacra is kerülhetnek.

A Havendale kódnévre keresztelt asztali processzorok két darab Nehalem architektúrára épülő processzormagot, egy grafikus magot, valamint egy kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt tartalmaznak. Az LGA 1160-as tokozással érkező újdonságok MCM azaz Multi Chip Modul megoldások lesznek, amelyekben a processzormag és a grafikus mag egyaránt 45 nm-es csíkszélességgel készül. A beépített GPU mellett az egység egy PCI Express x16-os interfészt is kínál majd a bővítőkártyák számára.


Az új processzorokban helyet kap a memória vezérlő és PCI Express összekötő (interconnect) is megtalálható lesz bennük, így nem lesz szükség külön GMCH chipre, azaz északi hídra. A processzorok ehelyett az Ibex Peak platform controller hub-hoz kapcsolódnak majd (PCH), amely a merevlemez vezérlőt, a vezetékes és vezeték nélküli hálózati vezérlőket, valamint a monitor különböző interfészeit, a PCI vezérlőt és egyéb I/O eszközök vezérlését tartalmazza majd.

A korábbi beszámolók még arról árulkodtak, hogy a grafikus processzorral ellátott központi egységek majd csak 2010 folyamán kerülnek piacra. Mr. Smith most azt nyilatkozta, hogy az újdonságok szállítása még 2009-ben megkezdődhet majd, így kérdéses, hogy a piacon tényleg elérhetőek lesznek-e a termékek az idei év folyamán. A tegnap megjelent információk is arról szólnak, hogy az Intel a Havendale egységeket csak a következő év januárjában dobja piacra, így az idei rajtra elég csekély esély van.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Svindler
2009.01.17. 20:17
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Joachim21
2009.01.17. 23:58
Már megint olyan érzésem van, hogy az Intel vmi olyat tett, amit az AMDnek kellene megtennie, révén, hogy az ATIval egy elég ütős és kompetens partnere van!
Erre jön az Intel, és megalázza megint!
Én 2 évig nem nagyon cserélek rendszert még, szóval inkább egy core2quad ami foglalkoztat.

Addigra remélem az Intel is belátja, hogy idióta dolog ez a sok foglalat, és készít egy rendes foglalatot, amibe a core ix család tagjai mind beleilleszthetők lesznek. Vagy ha már mindenképpen két foglalat, akkor legyen mindkettő rajta az alaplapon! Akkor vehetek core i5-t, és core i7et is az alaplapba, és ha cserélek nem kell kidobni mindent. Gondolom a core i5 és a core i7 hűtőinek a rögzítői sem ugyanakkorák, az már tényleg olyan kis odafigyelés lenne az Inteltől, ami felborzolná ennek a haszonleső bandának a lelki békéjét.

Most jut eszembe hogy hülyeséget beszélek, mert tikk-takkozunk, és két év múlva már jön az új architektúra 32 nanométeren :lol: LGA-1633as tokozással, a kistestvére meg LGA 1367essel, így ez megint 2 új foglalat! Persze a lapok eleinte csak az X88as, és a P85ös chipkészletekkel lesznek kompatibilisek, aminek köszönhetően az áruk megint csak sokszorosa lesz a normálisan megindokolhatónak, annak ellenére hogy az északi híd már nem is lesz része a rendszernek.

Nem akarásnak nyögés a vége! Dühít ez a 2 új foglalat! Bebörtönöz a saját rendszerem csapdájába, anélkül, hogy lenne igazi fejlesztési alternatívám!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Joachim21
2009.01.18. 03:02
Nekem mondhat akárki akármit, de hogy az AMD sehol nincs most az Intelhez képest, az egyszer biztos! Ha komolyan versenyezne az Intel az AMDvel, akkor nem tehetné meg az Intel, hogy a csúcsprocesszorait olyan áron adja, és akkora haszonkulccsal, mint amekkorával teszi, mert akkor mindenki a hasonló AMD-s cuccokat venné! De nem veszi, mert az AMD nem képes nemhogy az extrém Intelek nyomába sem érni, de ez az új csodafegyver, a phenom 2 is letörölte a vigyort az AMD fanok arcáról mikor megjöttek az első összehasonlító tesztek, és core 2 Duo-kkal, meg core2 quad q9400assal versenyeztették, és ott sem nyert! Az meg csak újabb pofon volt, hogy volt nem egy külföldi teszt, ahol odatették még a leggyengébb core i7 920at, csak azért hogy lássuk, hogy minden tesztben mekkora különbségekkel veri meg a többieket.

És mielőtt előhozakodna vki azzal a phenommal, amit okosok folyékony nitrogénbe mártottak, és ezzel elérték, hogy 6,3GHz-n ketyegjen, az tegye fel a kérdést, hogy ő mikor lesz képes ugyanilyen űrbéli körülményeket teremteni otthon az íróasztal alatt???
Miért ment a pletyka rögtön, hogy az egy speciálisan erre a tesztre gyártott phenom2 volt?
Az én E8400asom is képes 6GHz-n elketyegni, csak adjatok 2 kanna folyékony halmazállapotú gázt, meg pénzt egy új procira, mert szétfeszeltem a mostanit egy nagy frenkizés kedvéért!

Teljesen mind1 hogy hova van integrálva a GPU???
Nekem nem mind1, 2 okból sem! Egyik, hogy én nem tudok mit kezdeni az AMD alaplapjaival, amíg azok ki nem jönnek 775ös tokozással :lol: Bár amekkora szarban az AMD van, jobban tenné, ha átállna jó és olcsó alaplapok gyártására az Intel processzorai alá, ott lehetne haszna!
Minden AMD lapra integrálnak GPU-t???

Mekkora egy alaplapra integrált, és mekkora egy processzorba integrált GPU?
"alaplap ígyis-úgyis kell a processzor alá, és a leggyengébb integrált AMD megoldás is röhögve veri az Intel legerősebb chipjét"
Ezmeg, mintha nem tudná ezt mindenki! De gondolom nem a kimaradt G45ös lapokról fogják leszedni a chippeket, és beintegrálni az új processzorba!

A lényeg marad ugyanaz ... megalázza!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Tyrel
2009.01.18. 09:20
mihaly.hermann: Az a baj hogy nem... AMD tud még úgy-ahogy lépést tartani Intel-el, de mindenki más annyira el van maradva tőle, hogy esélyük nem lenne az asztali processzor piacon, túl sok a mobil szegmensben sincs. Ki jöhetne? Cyrix? VIA? Ugyan már... Talán még IBM-nek lenne némi esélye, mivel ők is csinálnak saját processzorokat ha jól tudom, de csak kizárólag a saját gépeikbe...

Azért engem érdekelne hogy mit tudhat egy ilyen Havendale. 2 Nehalem mag már elég erős (mivel napjaink legerősebb processzormagjáról van sz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tyrel
2009.01.18. 11:28
Nem biztos ám hogy csak azért mert picike lesz egy GPU, azért gyenge is...
A mostani Ati GPU-k is nagyon picikék, és azok még 55nm-en készülnek + még külön bennük van a memória vezérlő. Havendale esetén a memóriavezérlő már így is úgy is ott van + 45nm-en készül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Joachim21
2009.01.18. 23:50
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showd...?i=3492&p=4
Teszt, ahol látható, részletesen kielemezve, hogy mi a helyzet! A lényeg? Ár/érték arányban felveszi a versenyt az AMD, teljesítményben nem!

"Clock for clock, Intel has the advantage across the board. It gets very close between Phenom II and Penryn (Q9650) under Cinebench, but 3dsmax 9 shows a wider gap of 11% between the two. Gaming also looks pretty close if you look at Left 4 Dead; however, Far Cry 2 (a newer engine and much more heavily threaded game) is on the opposite end of the spectrum. The take away point is that compared to Penryn, Phenom II is slower clock-for-clock. The gap grows with Nehalem; Phenom II only gets close in older game engines, while the rest of the time Nehalem is 30-60% faster at the same clock speed."

Részlet a cikkből! A nahelem 30-60 %-kal jobb teljesítményt nyújt, de a Penryn mag is kb. 11%-al, van ahol csak 4%kal, van ahol 28%-al, a tábllázatban benne van a linknél!!

Olvassátok el a cikket, ha megy az angol, érdekes, és tárgyilagosan végigveszi az érveket pro és kontra a két gyártó mellett és ellen!

Utána nyiszáljátok el a torkom, ha találtok vmi nagy ellentmondást a tények, és a kommentjeim között!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adam0205
2009.01.19. 16:04
"Amúgy annak aki csak játszik, annak kb mindegy melyik gyártó procija van. Egy 3GHz+ AMD kihajtja a 4870 X2-t és a GTX295-öt is, ugyanez igaz az Intel bármely 3GHz körüli processzorára."

Alligha hajtja ki az AMD! A HD4850-eshez kell 3GHz Intelből nem hogy AMD-ből. AMD azonos órajelen gyengébb mint az Intel procijai, és tuningot sem nagyon bírják általában 2,8-3GHz-nél kimerülnek. HD4850-est sem képes kihajtani már nemhogy egy 4870-et vagy az X2-es változatát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!