iPon Hírek

GTA 5-ből tanulnak a jövő önvezető autói

Dátum | 2017. 04. 18.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A modern autók már ma is számos olyan funkcióval rendelkeznek, melyek lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos körülmények között akár huzamosabb ideig is vezessék magukat emberi beavatkozás nélkül. Persze ahhoz, hogy egy autó teljesen önvezető lehessen, nagyon komoly MI-re van szükség, hiszen valós körülmények között rengeteg olyan váratlan szituáció adódhat, amire a gép nincs előre felkészítve. Az ilyen váratlan szituációkban, illetve egész egyszerűen a többi ember hibájából fakadó kivételes helyzetekben az emberi agy még mindig messze gyorsabban és hatékonyabban képes reagálni és döntéseket hozni, mint egy számítógép. Éppen ezért nagyon fontos az önvezető autók mesterséges intelligenciájának folyamatos oktatása, és mint most kiderült, az ezzel foglalkozó vállalatok egy része a Grand Theft Auto 5-ben látja a megoldást - illetve a megoldás egy részét. A Princeton Egyetem professzora, Alain Kornhauser elmondta, hogy ez a játék tartalmazza a leggazdagabb, legváltozatosabb környezetet, ahonnan igenis érdemes adatokat kinyerni. A Grand Theft Auto 5-öt egyébként a benne található 262 jármű, 14 különböző időjárási körülmény, a valóságot nagyon jól szimuláló közlekedési lámparendszer, valamint több ezer kiszámíthatatlanul viselkedő NPC teszi alkalmassá a feladatra - amellett, hogy egy városban található meg benne mindaz, ami a valóságban esetleg szétszórtabban lenne fellelhető, így például különböző hidak, alagutak, komplex kereszteződések és hasonlók. A valós körülmények közötti tesztelést persze nem válthatja ki a játék, azonban kiegészítésének nagyon jó, hiszen egyrészt biztonságosabb, másrészt a mérnökök több ezerszer tudnak lefuttatni egymás után egy-egy szimulációt, majd módosítani a különböző értékeken és újrafuttatni őket. Éppen ezért Davide Bacchet, az önvezető autókkal foglalkozó Nio nevű startup vezetője szerint egész egyszerűen "nem praktikus, ha csak a valódi utakról származó adatokra támaszkodnak". Annak mindenesetre csak örülhetünk, ha a jövő önvezető autó fel lesznek készítve egy ilyen helyzetre:
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. kean
2017.04.18. 18:15
Cím alapján a következtetésem az, hogy remélem mire ez az intelligencia az utcára jut én már a föld alatt leszek Idióta Ai van benne, elég csak egy kocsi elé beállni, pár másodperc türelmetlenkedés után elgázol és áthajt rajtunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. noPublicFG
2017.04.18. 18:57
Remélem az emberek is megtanulnak autót vezetni. Hétvégente leesik az arcom olyan hülyék ülnek volán mögé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim kean
2017.04.18. 19:48
Akkor te nem a GTA 5-tel játszottál, mert ott ha valami az autójuk útjában van addig nem hajlandóak megmozdulni, míg el nem kezdesz lőni. Korábbi címekre volt jellemző, hogy megunják a várást és elgázolnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. No.1.
2017.04.18. 21:00
De az is milyen már.. Ha elkezdek "rájuk" lőni, elütnek?? Hol élünk??
Ilyen világot élünk sajnos.. Nem, hogy meghúznák magukat, még kis is lapítanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. InGen No.1.
2017.04.18. 21:12
Valószínű Amerikáról mintázták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2017.04.18. 21:16
Minden évben leközlik ezt a hírt? 3 éve láttam először. Már csak azért is remélem hogy nem lesz az önvezető autókból semmi, mert akkor egy GTA-ba is azt kéne rakni hogy realisztikus legyen, és valószínűleg nem sokat dobna a játékélményen bámulni ahogy megy az autó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.19. 01:19
Perzse, GTA-ban csak logikus dolgok történnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras No.1.
2017.04.19. 11:54
Hát ha én egy autóban ülök és te előttem állva rám lősz, én is keresztül mennék rajtad. Ez a legbiztosabb módja a veszély elkerülésének, és teljesen arányos reakció, bőven belefér az önvédelembe.
Egyébként miért akarsz te autókra lövöldözni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiroAndras pdx06
2017.04.19. 12:02
Persze, mert a GTA full realisztikus, és amit a videón látunk az csak a szokásos reggeli csúcsforgalom.
Egyébként például a FarCry 4-ben már van robotpilóta, ami az úton tartja az autót amíg te a lövöldözéssel vagy elfoglalva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.19. 16:52
Akkor inkább olyan játékot adjanak ki ami végigjátssza magát. Lassan már ott fogunk tartani, főleg hogy a jónép játék helyett a jutubon nézi a gémpléjt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras pdx06
2017.04.19. 17:29
Le vagy maradva.
Ezer éve van játék ami magától játszik. [LINK]
Vannak játékok amik inkább interaktív mozik, szóval az ember nem sokat veszít ha más játékát nézi, viszont így ingyen van.
Aztán vannak olyan játékok amik nagyon sok ügyességet és kreativitást igényelnek, így szórakoztató és tanulságos olyan játékát nézni aki nálunk jobb benne. Pl.: [LINK]
Ha esetleg nem halottál volna még róla, tucatjával vannak olyan népek akik abból élnek, hogy felteszik YouTube-ra ahogy játszanak. Pl.: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!