iPon Hírek

Gumi módjára nyúló eletronika

Dátum | 2012. 07. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az emberi testbe beépíthető elektronikai berendezések esetében alapvető elvárás, hogy ezek hajlékonyak és nyúlékonyak legyenek. Számos fejlesztőcsoport dolgozik a probléma minél hatékonyabb megoldásán, ezek egyike a Northwestern Egyetemen tevékenykedik. Az ottani kutatók legújabb fejlesztésük során porózus polimert kombináltak folyékony fémmel, és eredményül eredeti hosszának duplájára nyújtható elektronikát kaptak, ami négyszerese az eddigiek során elért maximális nyúlási mértéknek.

A piacon lévő áramkörök némelyike ugyan bír némi rugalmassággal, ez azonban minimális, és sokszor meg sem közelíti a kívánt szintet. Ha pedig egy bizonyos fokon túl próbáljuk deformálni a szerkezeteket, azt működésük sínyli meg, először jelentősen csökken a vezetőképességük, majd ha továbbra is fennáll a deformáló erőhatás, megszakadnak az áramkörök. Az orvosi elektronikában és számos más területen azonban az lenne az üdvös, ha gumiszalaghoz hasonló mértékben lehetne nyújtani, csűrni, csavarni, gyűrni a készülékeket.


A vezetőképesség minél további megőrzése érdekében Yonggang Huang és csapata először is egy polidimetilsziloxán (PDMS) nevű, erősen nyúlékony anyagból létrehozott egy porózus, háromdimenziós struktúrát. (A PDMS eredeti méretének háromszorosára képes megnyúlni, maradandó szerkezetváltozás nélkül.) A polimer pórusait ezt követően folyékony fémmel (EGaIn) töltötték fel, amelynek köszönhetően az anyag deformálódásának mértékétől függetlenül képes volt vezetni az áramot.

A „gumiszalag-elektronika” eredeti méretének 200 százalékára nyújtható vagy ugyanilyen mértékben csavarható, hajlítható, anélkül hogy működésében zavar vagy visszaesés következne be. „A technológia már megvan, így gyakorlatilag bármilyen így legyártott elektronikus eszköz gumiszalag módjára viselkedhet” ‒ mondja Huang. Az orvosi alkalmazáson túl számos egyéb terület használhatja majd az újítást, rugalmasabbá és strapabíróbbá téve hétköznapi elektronikus készülékeinket.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. DEV14
2012.07.06. 08:41
Jó lenne hogyha első alkalmazása a fül/fejhallgatóknál lenne mivel nálam ezek a vezetékek törnek meg leggyakrabban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zoltasan
2012.07.06. 09:33
Inkább az orvoslás legyen az első, több életet ment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2012.07.06. 10:12
és hova mentünk már meg ennyi embert? mindenkit megmentenek már a félfejjel születettől a 3kezűn át mindenkit aztán már azt sem tudjuk hogy férjünk el. ja meg persze munkaképtelenek és mi tartsuk el őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djgeg
2012.07.06. 10:35
....Nem a genetikai "selejtet" segítenének ezzel hanem az egészséges embereket akik pl balesetet szenvednek stb... Normális első lépés pl a beépíthető ideg pótlásra... Lebénult embereknél. Vagy strapabíróbb peacemaker stb...
Azon kívül hogy megfelelő mérettel és ekkora strapabírással már szinte bármit be lehetne építeni az emberi testbe...

Egyébként egyet értek veled hogy kezdünk sokan lenni... Ami nem gáz. És igaz hogy a génálomány nem a jó irányba "fejlődik" miután a természetes kiválasztásba mi már elégé beleszólunk.
Egyébként sokkal nagyobb baj hogy TÚL higiénikus a társadalom... Mindent fertőtlenítünk minden stb... Aztán majd bekapunk egy vírust az immunrendszer meg már túlságosan legyengült (kiesett az edzésből) hogy bármit csináljon...
Egyre több az allergiás megbetegedések, régi vírusokra mint az influenza arányaiban több a halálos kimenetelű megbetegedés pedig nem az lett erősebb... Sőt tudósok szerint gyengült a mutációja.
Csak gyengülünk... Talán a technológiai majd feljavít
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2012.07.06. 14:27
pont az a baj, hogy mindent a technológiától várunk. Aláírom, hogy bizonyos tekintetben függünk tőle ami nem baj, de ami már ma van az is túlzás néha.

Én azért kiváncsi lettem volna, hogy ez az új vezeték mennyire léphet reakcióba az élő szövettel, vérrel, enzimekkel stb... Azért nem mind 1.

A másik meg: Az hogy fogok pl egy "réz drótot", az már elektronika? Ok tudnak nyúlós vezetéket csinálni, ami jó pont. De mi van a elektronikus áramkörökkel?

Pl kérdés, hogy ezek a beépülő cuccok tudnak-e bioárammal menni, melyet a testünk állít elő?? Vagy valamiféle akkuval mennek majd?

Látom a fényt az alagút végén, de egyelőre nagyon homályosnak tűnik a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.07.08. 17:05
Humbuk: már megvan a technológia, hogy olyan lipidláncokat kössenek az anyag felszínéhez és burkolják be vele, ami képes összetapadni az élő szövettel és az immunrendszer nem találja fenyegetőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706...
2012.07.11. 07:29
Aladár és a hegedű tokból szifonnal felfújható Gumi verkli, mellyel átutazhatod a fél galaxist vagy mikor mákos csusza után fogad közé keveredett törmelék darabokat rágóval gyümüszkéled üssze..
"újabb tragédia következet be, mikor a nagy égszakadás közben a dombon álló férfibe belecsapódott a villám, tekintélyes méretű gumicsizmájának köszönhetően belehalt sérüléseibe" - mivel vezette az áramot..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!