iPon Hírek

Gyémántfaragás vízzel

Dátum | 2013. 03. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Szingapúri Egyetem kutatói mindössze azt akarták megtudni, hogyan reagál a gyémánt és a grafén egymás közelségére, közben azonban kiderült, hogy bizonyos speciális körülmények között a víz alkalmas a gyémánt megmunkálására. Mind a gyémánt, mind a grafén azonos alapelemekből, szénatomokból épül fel, mégis nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Bár külön-külön már behatóan vizsgálták a két anyag viselkedését, ezek egymással való interakcióit eddig nem nagyon vették górcső alá.

A szakértők ezért egy nedves grafénmembránt helyeztek a gyémánt felületére, majd hevíteni kezdték az együttest, hogy kémiai kötések kialakulását segítsék elő köztük. Ezer Celsius fok körül aztán valóban kötések kezdtek formálódni a gyémánt kristályrácsba rendeződő atomjai és a grafén hexagonális rácsának alapelemei között. Ennek következtében azonban még egy érdekes dolog történt: a két réteg közé beszorult víz rendkívül magas nyomás alá került, és elérte azt a szuperkritikusnak nevezett állapotot (az ábrán kékkel jelölve), amelyben az anyag bizonyos tulajdonságait tekintve folyadékként, más szempontból viszont gázként viselkedik. A vízmolekulák ezen a ponton korrodálni kezdték a gyémántot, apró lyukakat vájva annak felületébe. Mivel a grafénmembrán átlátszó, a kísérlet kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a kutatók élőben figyelhessék meg egy nagy nyomású és magas hőmérsékletű folyadék viselkedését, holott a szuperkritikus állapotot hagyományosan nagyon nehézkes vizsgálni. A víz korrodáló hatásának a szakértők szerint számos praktikus alkalmazási területe lehet a szerves hulladékok környezetbarát lebontásától kezdve különféle anyagok precíz megmunkálásáig. A kutatók a továbbiakban azt is kívánják vizsgálni, hogy más, hasonló állapotba hozott folyadékok vizsgálhatók lehetnek-e hasonló módon, és hogy ezeknek milyen ipari alkalmazási lehetőségeik lehetnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. myckie2
2013.03.22. 15:35
Tényleg jó ötletnek tűnik a szerves anyagok lebontása, csak gondolom ez a folyamat hatalmas energiát igényel és hát kétlem, hogy kiváltaná a szemétégetőket és a hasonló létesítményeket. Bár még mindig olcsóbb mintha űrbe kellene kilőni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2013.03.23. 19:59
Váltsák ki fókuszált naptükrös hamvasztókkal. Ha már krematórium is működhet így. Ahhoz meg kell egy állványzat, meg pár nem túl nagy (ide komolyabb) homorú tükör meg valami "célzóberendezés" és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kukko
2013.03.24. 14:07
A víz még a gyémántot is korrodálja, és sokan még mindig azt isszák? Mit tehet a gyomorban? Inkább maradok az alkoholnál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2013.03.25. 08:00
Csendesen megjegyzem, hogy nagyon magas hőmérsékleten a gyémánt saját magától is "korrodál", emlékeim szerint pont 1000 fok környékén..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. SuhiTomi
2013.03.25. 08:15
Nekem a Pistike által felrajzolt diagram tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Supra Supra
2013.03.25. 08:17
bocsánat, hülyeséget írtam: 3500 fok felett olvad el...

Viszont azt írják, hogy 1000 fok felett reakció képesebb, tehát a kisérlet eredménye nem olyan nagy meglepetés, legalábbis a hömérséklet tekintetében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!