iPon Hírek

Gyenge Telekom kaphatta az adópofont

Dátum | 2010. 11. 02.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Nem javult látványosan a Magyar Telekom helyzete a harmadik negyedévben sem, ez olvasható ki a társaság gyorsjelentése előtt az elemzők várakozásaiból. A Bloomberg és a Napi Gazdaság adataiból készült 8 elemű konszenzus alapján a szakértők átlagosan 6 százalékos árbevétel-csökkenésre számítanak a távközlési cégtől az év első kilenc hónapjában, azaz a társaság várhatóan csak mintegy 450 milliárd forintnyi bevételt realizált szeptember végéig a tavalyi 480 milliárd feletti összeg után. Az EBITDA közel 9 százalékkal csökkenhetett, 184,4 milliárd forintra 202 milliárdról, az üzemi eredmény pedig 110 milliárdra zsugorodhatott 125 milliárd forint után. Nettó eredmény szintjén a várakozások szerint közel 19 százalékos lehet a cég mínusza, 54,7 milliárd forintot realizálhatott a Telekom a tavalyi 67,4 milliárd forint után.

Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője szerint a harmadik negyedév szezonálisan ugyanakkor erősebb lehetett az előző kettőnél. Egyrészt a montenegrói leányvállalat számai a turisztikai szezon miatt kedvezőbbek lehetnek a korábbi negyedévekben tapasztaltnál, másrészt az, hogy a forint átlagosan 4 százalékkal gyengébb volt, mint a tavalyi év azonos időszakában, önmagában is kedvezően befolyásolja a külföldi leányok forintban mért negyedéves teljesítményét.

A piac a jelentéssel párhuzamosan várhatóan valamilyen iránymutatást várna szívesen a cég vezetőitől a tekintetben, vajon a társaság által fizetendő különadó hogyan befolyásolja az osztalékfizetést. Könnyen lehet azonban, hogy erre az információra az éves számok közzétételéig várni kell.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!