iPon Hírek

Gyilkosok, dívák, parafenomének

Dátum | 2014. 11. 04.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

2014 júliusában első pillanatra késve leközölt áprilisi tréfának tűnő hír járta be a világsajtót. A gyilkosságért, pénzmosásért és behajtásért, valamint kábítószer-csempészésért és terjesztésért jogerősen elítélt, Panamát éveken keresztül nyers katonai erővel kormányzó Manuel Noriega beperelte a Call of Duty: Modern Warfare második részét kiadó Activisiont. A politikai ellenfeleit habozás nélkül megölő, és választásokat elcsaló diktátort a kereset szerint képmása engedély nélküli felhasználásánál is jobban bántotta, hogy közönséges bűnözőként mutatják be a játékban, mert állítása szerint ez rossz fényben tünteti fel a személyét. Az pedig különösen megviselte, hogy úgy kellett értesülnie az alaptalan vádakról, hogy a programot játszó unokája egyszer csak azt tudakolta tőle, miért kell elkapnia szeretett nagyapját a kampány egyik pályáján. A könnyfakasztó történet ellenére a férfi azonban nem a játék bevonását követelte, hogy előéletéről nyilván valóan mit sem tudó kisunokája nyugodtan aludhasson, hanem hogy fizessenek neki tekintélyes summát, amiért a megkérdezése nélkül rakták bele a játékba, hiszen az minden bizonnyal azért lett sikeres, mert ő is szerepelt benne. William H. Fahey bíró azzal az indokkal utasította el október 28-án Noriega és ügyvédje beadványát, hogy a játék jó eladási adatai mögött nem Panama egykori urának szerepeltetése, hanem a játékon dolgozó szakemberek kreativitása, és hozzáértése áll.
Ha már itt tartunk, akkor kalandozzunk is el egy kicsit a témában, mert a játékvilágban nem ritkák az ehhez hasonló ügyek. A legnagyobb téttel bíró pert az állítása szerint természetfeletti képességekkel bíró Uri Geller indította a Nintendo ellen. Geller 2000-ben nem kevesebb, mint hatvanmillió fontot, azaz mai árakon hozzávetőlegesen negyvenmilliárd forintot követelt a japán cégtől. Az IKEA bútoráruházat annak „Uri” névre keresztelt termékei miatt szintén perelni akaró előadóművész súlyosan sértőnek találta az angolul Kadabrának nevezett lényt, amit állítása szerint róla mintáztak. A hiperintelligens, környezetét elméje erejével uraló szörny ugyanis egy kanalat tart magánál, Geller legismertebb száma pedig ezeknek a meghajlítása. Ráadásul, a japán piacon Yungeregnek nevezik a lényt, a katakanákkal leírt neve pedig így néz ki: ユンゲラー , míg Gelleré így: ユリゲラー . „ A Nintendo egy gonosz, okkult Pokémon-karaktert faragott belőlem. Ellopták az identitásomat, és a külsőmet.” – fakadt ki a sajtónak a férfi, aki végül nem kapta meg a gigászi kártérítést. Egyesek afféle utolsó szalmaszálként arra igyekeztek felhasználni a pert, hogy a nevük újfent előkerüljön, és sütkérezhessenek egy kicsit a régóta nélkülözni kényszerült rivaldafényben. A Lady Miss Kier néven ismert Kerin Magenta Kirby is sikertelenül próbált pénzt szerezni azzal, hogy állítása szerint a Sega gondozásában megjelent Space Chanel 5-ban látható Ulala róla lett mintázva, még a neve is az ő jellegzetes, védjegyévé lett „ooh la la” nyögésének egy eltorzított változata. Ám a groove egyslágeres királynője sem tudott diadalmaskodni a bíróságon. Azonban nem minden per kimenetele kedvező a kiadók számára. Bár az ügyet végül bíróságon kívül rendezték, a No Doubt énekesének, Gwen Stefaninak sikerült megegyeznie az Activisionnal, miután azok a szerződésével ellentétben lehetővé tették, hogy virtuális avatárja olyan, stílusához egyáltalán nem passzoló számoknál is megjelenjen, mint előadó a Band Hero-ban, mint a Rolling Stones egy prostituálttal való szexuális aktusról szóló Honky Tonk Woman-je. A Hero-szériának nem ez volt az első kellemetlen ügye. A Guitar Hero ötödik résznél sokakat meglepett, és felháborított, hogy a Nirvana öngyilkosságot elkövető frontembere, Kurt Cobain is a választható karakterek közé került, hiszen a férfi halálában jelentős szerepe volt annak, hogy úgy érezte, eladta magát a zeneiparnak. Az énekes hagyatékát kezelő özvegye, Courtney Love indulatos közleményekben kelt ki a szerinte kegyeletsértő lépés ellen, és közölte, megteszi a szükséges lépéseket szeretett ex-férje emlékének védelmében.
Az Activision vezérigazgatója, Dan Rosensweig a nyilatkozat után sietve leszögezte, hogy erre semmiféle jogalapja sincsen, hiszen, a cég csinos kis összeget fizetett az akkor még semmiféle morális gátlással nem bíró Lovenak Kobain külsejének felhasználásáért cserébe. A nő ezt követően taktikát változtatott, és igyekezett érzelmi síkra terelni az ügyet, azt állítva, hogy csakugyan aláírt egy papírt, de abban egy szó sem volt arról, hogy „befeketítik” néhai szerelmét azzal, hogy olyan dalokat is elő lehet vele adni, amiket az énekes teljesen egyértelmű, hogy sosem lett volna hajlandó lejátszani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tookmindeg...
2014.11.04. 18:23
Sok a ráérő ember
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2014.11.04. 21:08
Azért ezek kiadók keresték a "bajt". Ezek az esetek nem annyira abszurdak, mint a Lindsay Lohan vs Rockstar perek vagy a macska és a mikrohullámsütő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Resike mikej...
2014.11.05. 01:26
Tényleg Uri Gellernek is ki kellett volna fizetni azt a potom összeget, mert jogosan megérdemelte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FRK
2014.11.05. 07:22
Courtney Love hozta a formáját, felmarkolt egy rakat zsetont, majd elkezdett hisztizni, hátha még le tudja húzni a kiadót. Geller is túlzott azért jócskán, főleg az IKEA-s dolog röhejes.
Viszont a Noriega ügy "érdekes", a kártérítés indoklása marhaság, mert egyértelmű, hogy nem miatta lettek magasak az eladások, mert előre senki nem tudta, hogy szerepelni fog a kampány részben. Abban viszont igaza van, hogy ha engedélye nélkül használták fel a képmását és a nevét, akkor fizetnie kellene a kiadónak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. EddiePrice
2014.11.05. 09:05
Én meg azt mondom, ha az ex panamai diktátor a tettei súlyához mért kemény börtönbüntetést kapott volna, akkor élete hátralévő részében fényt is csak beszűrődve látna, 10 évente 1x valamelyik uránbányában. Nem pedig ráérne unokázni és pereskedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. m76
2014.11.05. 09:19
Ezek nem ráérő emberek, hanem gyakorlatilag ebből élnek. A világ posványa. Főleg az ilyen humbug perekre szakosodott ügyvédek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!