iPon Hírek

Gyógyító génre akadtak a kutatók

Dátum | 2013. 11. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Váratlan eredményt produkált egy rákkutatás során végzett kísérlet: a genetikailag módosított egerek, amelyekről a kutatók úgy hitték, hogy majd fokozott tumornövekedést produkálnak, daganatmentesek maradtak, ellenben óriásira nőttek és nagyon szőrösek is lettek. Amikor pedig egy rutinszerű címkézési procedúra során először fülükből, majd lábujjaikból csíptek le darabokat, kiderült, hogy az állatok esetében ez nem fog működni, mert az eltávolított testrészek rövid időn belül visszanőttek. A kérdéses egércsoport tagjaiban születés után is aktív maradt a Lin28a nevű fehérjét kódoló gén, amely normális esetekben kizárólag az embrionális fejlődés során funkcionál. Mivel képes visszaprogramozni a testi sejteket embrionális őssejtekké, számos különféle szakterület foglalkozik működésével, a mostani felfedezés azonban egy egészen új funkcióra derít fényt: a gén a jelek szerint jelentősen megnövelheti a szövetek regenerálódó képességét – akár felnőtt egyedekben is.

A sejtek biológiai órájának visszaállítására persze már voltak korábbi próbálkozások is, ez azonban az első alkalom, hogy nem Petri-csészében növesztett sejteket, hanem egy élő szervezet felnőtt szöveteinek építőköveit sikerült „megfiatalítani”, és az emlős embriók legendásan hatékony regenerálódó képességével ellátni. (Embrionális korban a kifejezetten súlyos sérülések, például mély sebek is képesek heg nélkül begyógyulni az emlősökben.) A kutatók arra is rájöttek, hogy a Lin28a sem képes minden szövetet megreparálni: a szívizom gyógyulásának sebességét például nem gyorsította fel. A lábujjak újranövesztésének képessége jelentősen korlátozódott, amikor az egerek elérték a fiatal felnőtt kort, a fül porcos és kötőszövetes állományának gyors gyógyulása, illetve az intenzív szőrnövekedés azonban az állatok egész élete során megmaradt. Külön érdekesség, hogy a Lin28a hogyan fejti ki hatását: felpörgeti a sejtek anyagcseréjét, megnöveli a mitokondrium működésében szerepet játszó enzimek mennyiségét, így fokozódik az energiatermelés, és gyorsabb fejlődésre lesz képes a sejt. Talán ez a kutatás legmeglepőbb eredménye, mondja Shyh-Chang Ng, a Bostoni Gyermekkórház sejtbiológusa, a projekt egyik résztvevője. „Azt hinné az ember, hogy a fokozott regenerálódáshoz valami speciális faktorra van szükség, erre kiderül, hogy a hozzávalók minden sejtben megvannak.”
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. grrrgo
2013.11.08. 17:21
A francba mégis csak el fog jönni a zombik korszaka! Vagy inkább a majmok bolygójáé?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. freyr
2013.11.08. 19:07
Emlékeim szerint már több, 10 éve is volt ezekről a génekről és enzimekről szó, főleg a telomereket javító enzimeket emlegették, mivel az lenne nagyon elméletben a halhatatlanság kulcsa. Már gimnázium elején mutattak biológia órán dokumentumfilmeket ezekkel kapcsolatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2013.11.08. 20:24
Bele sem merek gondolni,hogyan jottek ra az embriokori regeneralodasi kepessegre,foleg ez a labujjak ujranovesztese dolog bizarr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2013.11.08. 21:07
DogTheDog: Ha megmarad a körömágyad vissza tud nőni az ujjad hegye, még akkor is, ha csont is letörik. A hegesedés a legnagyobb akadálya a teljes gyógyulásnak, de az egyetlen természetes módja(a legtöbb élőlény esetében) a nem elvérzésnek. Nem olyan furcsa, ha belegondolsz. Ha valakinek levágják ujját, az évek során egy kis csonk mindenképp visszanő. Felgyorsított sejtekkel és az őssejtté válás lehetőségével, előbb kezd el visszanőni a lábujjad, minthogy a hegesedés maradandó változásokat okozna. Erről is volt cikk, itt az iponon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.11.09. 00:34
DogTheDog: Nem kell egyből embriócsonkításos kísérletekre gondolni, számtalan emlős, köztük az emberk példányai között is elég gyakori az embriók súlyos sérülése, ami regenerálódásának folyamatát orvosi ellátás során meg lehet figyelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gabesz7630
2013.11.09. 09:07
freyr :
Azert ezzel a hosszab elettel vagy esetleg orok elettel kicsit ovatosan.
Igy is rinyal a sok sotetzo'd meg ujgazdag gaia hivo fa#@, hogy sokan vagyunk.
Vagy ezt ugy kepzelik, hogy az adfizetoktol valamilyen modon elkummantott milliardokbol kifejlesztik, aztan egy kis kore az uj arisztokracianak meg majd hasznalja?
Ezt sosem ertettem a kutatoknal csak a szakmai hozzaertes szamit, amugy meg lehet valaki tokhulye, hogy ennyire ne tudjon elore gondolkodni mit is idez elo?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2013.11.09. 12:10
Mike,ez eleg vicces,ugyanis volt egy auto balesetem regebben,ami utan a mutato ujjam elso perce annyira szetroncsolodott,hogy reszben amputalni kellett.
Egy evre ra begyulladt a mutet helye eleg csunyan,ami egy kis koromagy miatt volt,igy azt ki kellett operalni,azota rendben van.Gondolom a dokik nem olvasnak ipont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2013.11.09. 12:11
freyr,ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tk36
2013.11.10. 19:15
Csak nehogy az legyen ennek az egyik hozadéka, hogy akinek van elég (sok) pénze az meg tudja ezt a "kezelést" fizetni.
Várom a történet folytatását, hogy mi lesz ebből 5-15 év múlva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!