iPon Hírek

Gyógyszer-túladagolást okozhat a grapefruit

Dátum | 2012. 11. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy kanadai kutatás kimutatta, hogy több széles körben használt gyógyszer életveszélyes mellékhatásokat produkálhat, ha mellé grapefruitot fogyaszt a beteg. Míg a 2008-ban 17 olyan gyógyszert találtak, amelynek hatását befolyásolja a gyümölcs, idén már összesen 43 hatóanyag esetében mutatták ki a nem várt hatásokat, amelyeket egyes esetekben már két deciliter gyümölcslé vagy egy grapefruit elfogyasztása is kiváltott. Az érintett gyógyszerek közt vannak vérnyomáscsökkentők, véralvadásgátlók, rákgyógyszerek, koleszterinszint-csökkentő sztatinok és a szervátültetés után a kilökődés megelőzésére adott immunszupresszánsok is.

A grapefruit és a citrusfélék egy része (lime, Sevilla narancs) úgynevezett furanokumarinokat tartalmaz, amelyek gátolják a szervezetben a gyógyszerek egy részének oxidatív lebontásáért felelős citokróm enzimek működését. Ennek következtében több gyógyszer kerül át a vérbe, mint amennyit testünk kezelni képes, így egy normál adag bevétele is túladagolást okozhat, az ezzel járó mellékhatásokkal együtt.


Egyes gyógyszerek esetében ez azt jelenti, hogy egy pohár grapefruitlé elfogyasztásával 3‒6-szorosára nő a vérbe átkerülő hatóanyag mennyisége. Tekintve, hogy az esetek nagy részében igen komoly hatású gyógyszerekről van szó, a túladagolásnak komoly, akár életveszélyt okozó következményei is lehetnek. A grapefruit és a hatóanyagok kölcsönhatását ugyanakkor ki is lehetne használni, hiszen ilyen módon kisebb dózissal is azonos klinikai hatás lehetne elérhető, ehhez azonban a jelenség további alaposabb vizsgálatára lenne szükség.

Az érintett gyógyszerek között szerepel a Tyverb nevű rákgyógyszer, az Amiodarone, amely szívritmuszavarokra adott gyógyszerek (Cordarone) hatóanyaga, illetve a hasonló hatású Dronedarone, a Clopidogrel és a Rivaroxaban (Xarelto) véralvadásgátlók, a Buspirone (Anxiron, Spitomin) nevű szorongásoldó, a Fentanylt tartalmazó fájdalomcsillapítók, illetve az Atorvastatint vagy Simvastatint tartalmazó koleszteringyógyszerek. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. ejcy
2012.11.28. 10:21
5-10 évente a tejről is kitalálják hogy huuu de rossz, aztán meg hogy huuu de jó. Most a grapefruiton a sor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Medril
2012.11.28. 11:04
Nem kukacoskodás, de "Aterovastatin" nevű hatóanyag helyes neve atorvastatin.
A kumarinok ezen hatása régóta ismert, és valóban képes komoly gondokat okozni a gyógyszerek lebomlásának megnyújtásával. Ez a hatás nem ugyanaz a "huu de rossz" kategória, mint 15 éve a tojás, 10 éve a tej, a rákkeltő eper stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. NKing
2012.11.28. 11:14
Nagyon egyszerű a megoldás: nem kell gyógyszert szedni. Inkább egyen az ember sok citrusfélét, vitaminokat és táplálkozzon egészségesen, mozogjon heti legalább 3x és semmi baja nem lesz az immunrendszerével. Vannak esetek, amikor elkerülhetetlen a gyógyszer, de napjainkban divattá vált, hogy egy nyamvadt megfázásra is egyből tömik magukba és egymásba az emberek az antibiotikumokat, ami nem csak a betegség kórokozójának, hanem az egészséges szervezet flórájának is árt. A fejfájást is nagyon könnyű elkerülni: meg kell inni a szükséges napi folyadékmennyiséget (persze a migrénre ez nem megoldás, de a kisebb fejfájásra igen, amikor előszeretettel nyúlnak egyből "lórúgás" fájdalomcsillapítókhoz).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Ronan
2012.11.28. 11:48
Az aápotnak legkisebbik gyászszertartások kuwra életét hogy a profit a minden a természet nektek szart se ér.A grapefruit igenis egy nagyon jó kis gyümölcs aki teheti egyen blölele egyszer legalább.Az igazsághoz hozzá tartozik hogy magyaroknak semmi köze hozzá mivel nem itt terem.Ez egy a lelékel kapcsolatos dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Ronan
2012.11.28. 11:56
A szintetikus Szar nem fér már ÖSSZE A TERMÉSZETES SZARRAL.ÉRTED OCSABI TE BIRKA GONDOLKODJ MÁR NE CSAK POFÁZZ.A szintetikushoz még annyit hogy a mellékhatásnak a mellékhatásának a mellélékhatására van gyógyszer...és így tovább.Igen?Kösz de nem akkor maradok a természetes megoldásoknál gyógyfüveknél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Jools
2012.11.28. 12:20
Medril: kösz, javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. SpyWeb
2012.11.28. 14:44
Te jó ég, ki ez a Ronan gyerek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Narval
2012.11.28. 14:45
Szerintem irónikusan értette
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. asdsa
2012.11.28. 17:12
Ronan *
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. freyr
2012.11.28. 17:35
Amikor először haraptam grapefruitba egyből éreztem, hogy ez bizony egy problémás gyümölcs kell legyen..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim asdsa
2012.11.28. 17:36
Kísértetiesen hasonlít arra amit én ettem ma ebédre, mondjuk azt nem "gaz"-nak hívják!

freyr

Nekem elég volt 100%-os Sió italban ... egy korty után eldöntöttem hogy utálom. Hála az égnek már nem emlékszem pontosan milyen volt, de mintha keserű lett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. I.Jozsef83
2012.11.28. 18:32
ocsabi - 2012-11-28 10:13:411

TÍÍÍCSÁK BE A GRÉPFUITOT !

Vagy épp reklám neki , hogy jobban fogyjon ... mert ezt aki olvassa - vele szedi ezután a kokót is

értitek a lényegét :
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Warpath
2012.11.28. 18:45
NKing:

Ráadásul hülyének is nézik az embereket ezekkel a szopogatós vagy por alakban kapható antibiotikum/fájdalomcsillapító reklámokkal hogy "azonnal hat","oda megy ahol fáj"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim Warpa...
2012.11.28. 19:46
Nem nézik hülyének, csak próbálják olyan szellemi szinten is érthetővé tenni a dolgot, ami már egy növénytől is elvárható lenne.

Amúgy miért is baj az, ha egy fájdalomcsillapító gyógyszer pontosan ott hat ahol fáj?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sensejke
2012.11.28. 20:20
Ez miért új hír? Ez eddig is köztudott volt az egészségügyben. Pl. aki epilepszia gyógyszert szed annak nem szabad ennie/innia grapefruitot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. NKing
2012.11.28. 20:38
Asagrim: Pont ez a baj, hogy nem ott hat, ahol fáj. Ezt csak mondják. A fájdalomcsillapítók az agyban hatnak, nem a fájdalom helyén. Tehát a tünet megszűnik, az ok pedig felderítetlen marad. A szervezet vagy kijavítja a hibát, vagy nem. Általában igen. De te közben mérgezted magad egy kis "idegméreggel" Ami gyakran rezisztenciát okoz, vagyis idővel nagyobb dózis kell belőle. Tisztelet a kivételnek, vannak gyógyszerek, amik nem így működnek. De a gyors hatásúakról elképzelhető általában, hiszen azt senki nem veheti komolyan, hogy bevétel után percekkel megszűnik egy ízületi- vagy egyéb fájdalom oka...

Btw. a magas vérnyomás és a cukorbetegség is érdekes kérdés, mert általában az életmódra vezethető vissza a kialakulásuk, a kezelésüknél viszont már nem az életmód rendbetételén van a hangsúly, hanem pótmegoldásokon, mint vérhígítók és hasonlók alkalmazása. Így van az, hogy a hasi tájon jócskán elhízott delikvens, az egekbe szökő koleszterinjével azt kapja az orvosától, amit - vérnyomásgyógyszert. Utána minden reggel beveszi jó gyerek módjára, majd ugyanúgy megy pacalpörit meg mekdöncit zabálni két munkahelyi stressz között, amit gyakran alkohollal (urambocsá' energiaitallal) és cigivel kísér le...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim NKing
2012.11.28. 21:02
Nem mindegyik fájdalomcsillapító az agyban hat, van amelyik a receptorokat cseszteti, de tény, hogy az okát nem szünteti meg, tünetet kezel.

Amúgy nem értetted a lényeget. Ott hat ahol fáj, mert MINDENHOL hat ahol fáj ... vágod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NimKorko
2012.11.29. 08:19
De a fájdalomcsillapítók gyűjtőnevében már benne is van, hogy csillapítja a fájdalmat, nem azért van, hogy megszűntesse, vagy a tünet okozóját helyre tegye. Értelmezés! Azért van a fájdalomcsillapító, hogy az akármilyen betegség ezen tünetét enyhítse és kibírhatóvá tegye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2012.11.29. 09:37
Nem értem miért nem a jó oldalát látják meg, így kisebb adag kell a gyógyszerből, meg egy kis grapefruit. Úgyis általában az orvosság keserű, a grapefruit meg még keserűbb :-)

Egyébként amit NKing ír, abban egyszerre van igazság, és egyszerre általánosító faszság. Valóban gond, hogy minden szarra gyógyszert szednek az emberek, egyébként ez különösen az unatkozó nyugdíjasokra igaz, különösen gond az antibiotikumoknál, amit sokszor sima megfázásra is felírnak az orvosok, mert emiatt jönnek létre az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok. De a másik oldalon meg egy súlyos betegnél a gyógyszer életet menthet, ha meg valóban felerősíti a grapefruit a hatását, és túladagolás történik emiatt, akkor meg is ölheti, szóval ez nem elhanyagolható dolog, és a gyógyszereket úgy kategorikusan nem lehet kizárni az életből, mert attól hogy sok a feleslegesen szedett gyógyszer, még nem minden gyógyszert szednek feleslegesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2012.11.29. 09:41
Ami pedig a fájdalomcsillapítókat illeti, nettó baromság az egész, a fájdalomcsillapítónak nem is célja a kiváltó ok gyógyítása, mert a nevében is benne van, fájdalmat csillapít. NKing, oszd inkább a kórházban az észt erről gerincsérülteknek vagy végső stádiumban lévő rákosoknak, hogy mennyire felesleges is a fájdalomcsillapító. Nyilván az egyszerű fájdalomcsillapítókat szintén vannak akik túlzásba viszik, de ettől még a fájdalomcsillapítóknak is megvan a létjogosultsága. Nem csak a súlyos betegeknél, gondolj arra, ha holnap vizsgázol, beteg vagy és fáj a fejed, holnapra nincs az a gyógymód, ami meggyógyít, de vizsga előtt egy fájdalomcsillapító legalább enyhíti a tünetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zabalint
2012.11.29. 09:47
"Btw. a magas vérnyomás és a cukorbetegség is érdekes kérdés, mert általában az életmódra vezethető vissza a kialakulásuk, a kezelésüknél viszont már nem az életmód rendbetételén van a hangsúly, hanem pótmegoldásokon, mint vérhígítók és hasonlók alkalmazása. Így van az, hogy a hasi tájon jócskán elhízott delikvens, az egekbe szökő koleszterinjével azt kapja az orvosától, amit - vérnyomásgyógyszert. Utána minden reggel beveszi jó gyerek módjára, majd ugyanúgy megy pacalpörit meg mekdöncit zabálni két munkahelyi stressz között, amit gyakran alkohollal (urambocsá' energiaitallal) és cigivel kísér le..."

Na, ez viszont eszembe juttatja azt a sztorit, ami sajnos igaz. Van olyan gyógyszer, ami csökkenti a koleszterin szintet. Namármost egyes amerikaiak úgy tolják, nem betegekről, még egészséges emberekről van szó, hogy megeszik a zsíros kaját, majd utána be ezt a gyógyszert. Ez teljesen komoly, ismerősnél voltak ilyenek vendégségben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NKing
2012.11.29. 11:59
Zabalaint: Nincs is ezzel probléma, ki is emeltem, hogy vannak esetek, amikor elkerülhetetlen a gyógyszerek szedése. Első sorban az indokolatlan gyógyszerszedésre céloztam - a fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban is. Pl. a vizsga előtti példádban bőven benne van amiről beszéltem, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhető (elegendő alvás, elegendő folyadék fogyasztása, megfelelő táplálkozás, stb.) - persze ritkán mondható el még a mintadiákokról is, hogy jól beosztják az idejüket, így a végén mégis marad a kapkodás, ami könnyen elfelejteti ezeket a dolgokat, aztán jön a fejfájás, fáradtság -> amire általában a kávé/energiaital és a fájd.csillapítók a megoldás. A hosszabb távú következményeken nem gondolkoznak.... úgy ahogy azok sem, akik egy átlag náthára is antibiotikumot szednek, vagy az amcsi ismerőseid.

Egyébként hallottam már olyan történetet én is, hogy az illető magas vérnyomásra szedett évek óta gyógyszert, közben pedig literszám itta az energiaitalokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Zabal...
2012.11.29. 12:33
"NKing, oszd inkább a kórházban az észt erről gerincsérülteknek vagy végső stádiumban lévő rákosoknak, hogy mennyire felesleges is a fájdalomcsillapító."

Rendszeres szedést azért tényleg hanyagolni kell akármilyen okból is, nekem is folyamatosan fáj a derekam (nyitott gerinc), de ha erre állandóan zabálnám a fájdalomcsillapítókat, már rég opioidoknál tartanék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. maci
2012.11.29. 13:31
Ha a gerezdeket is meghámozzátok, hogy tényleg csak a húsa maradjon, akkor nem keserű a grapefruit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!